Boeideel vervangen vs overheen zetten

Maartenvdv

 • #1
Dag allen,

Ik zoek wat advies. In de woning die gekocht heb zijn de boeidelen van een uitbouw op het kozijn geplaatst ipv erover. Door de kier eronder is over de gehele lengte in de loop der jaren vocht naar binnen gekomen. Het boeideel is op meerdere punten zacht. Ook heb ik een stuk binnen opengemaakt en vond daar een houtmierennest (aangetrokken door het vocht denk ik) en veel houtrot in elk geval over 1m lengte in de balk boven het kozijn. De dakbedekking is net nieuw en er zit een kraal op.

Een dakdekker is geweest. Die adviseert een trespa boeideel over de bestaande te plaatsen, net onder de rand van de kraal. Het dak is stevig zegt hij en de houtrot stopt als het vocht er niet meer bij kan.

Ik ben nog niet overtuigd. Zelfs als je met een stoelprofiel een nieuwe plaat met ventilatieruimte eroverheen zet, wat gebeurt er dan aan de binnenkant nog met die rot die er mogelijk nog zit? (De mieren zijn dood).

Mijn idee was om het boeideel over de hele lengte 15cm af te zagen (cirkelzaag). Daarmee is alle rot uit huidige boeideel definitief weg. Dan situatie aan binnenkant beoordelen aan de balk en eventueel rot eruit en restaureren met nieuw hout of opvullen). Dan nieuwe boeideel met stoelprofiel over de oude plaatsen en op de onderste 15cm afstandshouders (of nieuwe plaat). Nieuwe boeideel over kozijn zetten en wat ventilatieruimte laten.

Laatste optie is kralen eraf halen, boeideel er geheel af en dan alles terug. Dit is wel een duurdere optie.

Ik ga er vanuit dat het niet mogelijk is de boeideel onder de kraal uit te halen en een nieuwe erin te plaatsen, want de kraal zit aan de boeideel vast? Of zou dit wel kunnen?

Welk van deze opties zou ik wel/niet moeten overwegen?

20210530_144531.jpg Screenshot_20210604-212854_WhatsApp.jpg20210604_213053.jpg
Afbeelding aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Hoe zit foto 1 tov van foto 2?
  Er zit zeer waarschijnlijk onvoldoende of geen ventilatie achter de bestaande boei.
  Ook geen isolatie als ik foto 3 bekijk.
  Oude boei eraf en het goed aanpakken.
   

  Maartenvdv

  • #3
  De eerste foto is om de kraal te laten zien. De lange kant is de kant van het boeideel.

  En met goed aanpakken bedoel je de kraal eraf, boeideel eraf, isoleren (buitenkant?), nieuw boeideel en dan grotere kraal erop?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  De klangen kunnen in de boei vastzitten of in het hout wat achter de boei zit. Meestal kan je de boei wel loskrijgen. Als het eea vervangen is, dan de kraal eraf en de klangen vastzetten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Op het kozijn is niet fout maar er had tussen het kozijn en de onderzijde boeiplaat meer dan 1cm ruimte moet staan en de nodige maatregelen zodat er geen water horizontaal op kan blijven staan en of plakken. Ventilatie is daar waarschijnlijk ook over het hoofd gezien.
  Onderzoek of je gelijk de opstand kan verhogen zodat je t.z.t. meer isolatie op je dak kan aanbrengen.
   

  Maartenvdv

  • #6
  @Rola kan je ook de kraal met bijv hightack op het nieuwe boeideel lijmen door boeideel voor plaatsen van hightack te voorzien? Dan hoeft de kraal er helemaal niet af? Belangrijkste is dat de kraal niet wegwaait?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Belangrijk is dat er ventilatie is achter het boeideel. Dus aan de onderzijde lucht er in en aan de bovenzijde lucht eruit.
   

  Maartenvdv

  • #8
  @Wgb dat zou een reden zijn om de kraal niet te lijmen op het boeideel? Of om bijv met dotten te lijmen ipv een lange streep?

  Over die aansluiting op kozijn. Je zegt dat boeideel best direct boven kozijn kan hangen, 10mm erboven. Hoe maak je die aansluiting dan waterdicht tussen kozijn, boeideel en houtwerk erachter? Heb je een voorbeeld van hoe je dat kan doen?
   

  Sander 1972

  • #9
  dek lijst zit niet alleen met een klang, maar ook op de kop een asfalt nagel. Zou het niet lijmen als ik u was, of het werkt? denk het niet de temperatuur wordt er hoog als de zon er op staat
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  het boeideel op een kozijn zonder dat het kozijn teruglegt blijft altijd een slecht detail hoe je het ook doet
  als je het goed wilt hebben moet het dak doorsteken ten opzichten van het kozijn

  1622877419882.png
   

  Maartenvdv

  • #11
  Ik zou een extra opbouw met isolatie aan de buitenkant kunnen doen, zodat ook het boeiboard over het kozijn valt, en dan een bredere kraal? Dan hoeft er verder niets aan de dakbedekking te gebeuren?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Eventueel een nieuwe randstrook branden.
  Het is niet zichtbaar hoe het eea gemaakt is, dat is pas te zien na demontage.
  Voor een nieuwe dak groeit er wel erg veel mos tussen het grind.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  De bovenste balk van het kozijn moet dan een sponning hebben waar de het boeideel op staat en tevens is die sponning voorzien om de achterzijde van het deel te kunnen ventileren.
  Meer isolatie op dak ligt niet in het verschiet. Van het gas af vraagt dikke pakken isolatie.

  Goede schets om een idee te geven hoe je boven de isolatie moet ventileren,
   

  Maartenvdv

  • #14
  Dank voor alle hulp tot dusverre.

  De foto is nog van oude dakbeschot. Was meer voor de kralen.

  Ik heb nu over hele lengte 13cm van boeideel weggehaald. Tussen de boeideel en balk zit 10mm ruimte ik denk oorspronkelijk om te ventileren.

  De balken heb ik houtrot weggehaald. Op de slechtste delen haal ik een deel balk weg en plaats een nieuw geimpregneerd stuk terug van 69x94mm.

  Ik kan nog wel wat advies gebruiken.

  1. Het liefst haal ik de kralen niet weg. Als ik een dunne 4-6mm trespaplaat op de huidige boeidelen zet (en vertikale latten onderaan op weggehaald stuk) zou het dan voldoende ventileren. 4-6mm kan ik nog onder de kraal kwijt, dikker denk ik niet. Ik kan hem tikkeltje schuin zetten zodat ik onderaan waar hij over het kozijn gaat ook 10mm ventilatieruimte heeft.

  2. Aan de binnenkant zit geen isolatie boven kozijn (dak wel 10cm). Ik wil hier iets opzetten en dan aftimmeren met omkasting. Liefst zo dun mogelijk. Zou isatiefolie hierboor geschikt zijn? Het is zeer weinig m2, dus qua prijs kan het wel. Als ik het met PIR doe wordt het toch weer een redelijke omkasting. Als ik 20mm isolatie zou kunnen vinden die ok is kan ik zelfs een deklat net over het kozijn laten vallen. Dan is er geen omkasting nodig.

  20210606_173927.jpg 20210606_173927.jpg IMG-20210606-WA0000.jpeg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
  Hoe is het dak geïsoleerd, als een warm of koud dak?
   

  Sander 1972

  • #16
  Je kunt ook beter even je boeidelen eraf halen en kijken hoe de rest is
   

  Maartenvdv

  • #17
  Opbouw van binnenuit:
  Verlaagd plafond, hout, isolatie, hout, bitumen.

  Ja dacht ik ook aan om alles eraf te halen, maar dan moet er een dikkere trespa plaat op lijkt om voldoende stevigheid te hebben. Iemand enig idee hoe dik een boeideel van 300cm x 55cm moet zijn? Totaal is 600cm.
   

  Sander 1972

  • #18
  18 mm is het beste op zo'n lengte.
  En waarom dat lelijke trespa? Hout is toch veel mooier.
  Daarbij heb je hout nodig om de klangen en het zink vast te zetten
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
  Achja trespa of een andere HPL volkernplaat is onderhoud vrij, brandveilig en gaat lang mee.
  Hout moet je elke paar jaar weer schilderen en zorgen dat er geen vocht achter kan komen.
  En die HPL platen heb je trouwens ook in houtmotief als je dat zou willen.
   

  Maartenvdv

  • #20
  Ik heb een stuk er afgehaald. Netnonder het dakbeschot zit 70mm pir. Daaronder een verlaagd plafond waar aan de boeideelkant 100mm isolatie zat los ingeklemd (even weggehaald op de foto).

  De plafondbalken staan dus op de balk die op het kozijn ligt. Maar die balk zit niet in de muur verankert. Dus feitelijk ligt het op het kozijn voor wat ik nu kan zien.. ik vrees dat ik daar nu weinig aan kan doen, tenzij iemand een geniaal idee heeft. Kozijn is nog wel in prima staat. Is hardhout.

  Onder de kraal heb ik 22mm ruimte. Als je vanaf daar recht naar beneden gaat kom je precies op het kozijn.

  Is er een manier om dit goed te doen en toch de kraal te laten zitten? De kraal zit vast in de balk, niet in het boeideel, dus die zit nog stevig vast.

  1. De boeideel 18mm schuin te plaatsen zodat deze over kozijn valt (misschien niet mooiste)

  2. Het boeideel recht naar beneden tot 10mm boven kozijn en daar een andere aansluiting die waterdicht en ventilerend is zoals @Wgb zei? En wat dan precies?

  En anders dus 3. Vertikaal regelwerk, boeideel op 20mm afstand van balken voor en over het kozijn. En dan een nieuwe bredere kraal erop aan de voorkant?

  In alle gevallen zal ik wel de voorkant van het lage plafond goed isoleren en dicht purren in de kieren.

  20210607_082002.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu