Bekabeling 12V spots

Frank3011

  • #1
Voor mijn badkamer wil ik spotjes inbouwen in het verlaagde plafond.

Mijn eerste keus was om voor 230V spots te gaan, aangezien ik het aanleggen daarvan makkelijker vind. Omdat ik bijna nergens mooie strakke IP44 230V spots kon vinden, ben ik toch naar de 12V variant gaan kijken. Nu heb ik daar een paar vragen over.

- Dienen de 12V spots ook per se IP44 (of beter) te zijn?

- Er zijn sets te koop van 5 spotjes met trafo. Deze hebben een vaste lengte van 40cm tussen elke spot, totaal dus 160cm tussen de eerste en de laatste spot. In mijn badkamer zit er echter ongeveer 450cm tussen de eerste en de laatste spot. Kan ik gewoon de draden doorknippen en verlengen?
Ik heb zelf het idee dat dat niet zomaar gaat. Kan iemand mij helpen met het volgende?:
-- De lengte van de kabel beinvloed bij gelijkspanning toch de weerstand en dus de stroom? Wordt de bedrading dan niet te warm?
-- Moet ik dan VD bekabeling gebruiken?
-- Kan de trafo de nieuwe lengte wel aan?

Alvast bedankt voor uw reacties!

Frank
 

Fiesiekus

  • #2
Als de 230 V spotjes buiten zone's 1 & 2 vallen(dus > 2.25 meter geplaatst) , is ieder IP2x klasse goed.

Afhankelijk van de hoogte van het plafond zou je dus alsnog die 230 V kunnen plaatsen.

Die 12 V mag je overal plaatsen. Als je die 12 V gaat verlengen, gewoon dikke draden nemen, eventueel voor elke spot 2 draden vanaf de trafo nemen. Daar komen er dan 10 bij elkaar.
 

Frank3011

  • #3
Bedankt. Als ik toch voor de 12V ga, dan maak ik geen gebruik van een schakel- en een nuldraad neem ik aan? De schakeldraad is immers van kleinere diameter dan de nul. Moet ik dan gewoon 2 draden van 2,5mm2 tussen de trafo en elk lampje trekken?

Nog een andere vraag: schuin boven mijn douche komt een koof in het plafond met daarachter verlichting. Deze verlichting schijnt dan tegen de achtermuur van de badkamer, waardoor ik een mooie indirect verlichting hoop te creëren. Kan ik hiervoor dus gewoon IP20 TL-buizen gebruiken? De TL-buizen hangen dan op 2,30 m pal boven zone 1. Is dat ok? Krijgen die dan niet te maken met condens, waardoor ze alsnog voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen?
 

Fiesiekus

  • #4
Idd gewoon dikke draden tussen trafo en elk lampje trekken.

In principe mag je op 2.30 meter die TL-buizen hangen. Ik zou het voor m'n eigen gemoedsrust niet doen. Wat is het je waard: mooie wandverlichting in je badkamer?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu