Trekschakelaar aangesloten bekabeling

ArJay

 • #1
Ik ben net verhuisd en wil nu lampen ophangen. Nu heb ik de blauw/bruine kabel aangesloten en gaat de lamp permanent aan. De trekschakelaar op de wand doet niets. Na openen van de schakelaar zie ik een groengele en bruine kabel aangesloten op de trekschakelaar (zie foto) Er is geen andere kabel beschikbaar in de wand. Zijn deze leidingen verkeerd getrokken of mis ik iets? In het plafond zit wel 2x bruine, 1x blauwe en 1x groengele draad aan een (wago) klem...

IMG_20210518_213755.jpg
 

ABCDE

 • #2
Zodra er bruin, blauw en geelgroen in 1 lasklem zitten in een pas gekocht huis wordt het tijd te denken aan verborgen gebruik claim...

Is dit ook nog eens in de badkamer?
 

Sander 1972

 • #3
Die groen geel vervangen voor zwart, en kijken op welke bruine de spanning staat. Deze op de licht schakelaar aansluiten en de zwarte gebruiken voor de lamp
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #4
Ja, dat is verkeerd. Groen/geel mag alleen worden gebruikt als aardedraad, niet als schakeldraad zoals hier. Je had een zwarte draad bij de schakelaar moeten hebben.

Misschien is die groen/gele draad bij de lamp wel dezelfde draad als bij de schakelaar en gaat het werken als je de lamp tussen groen/geel en blauw aansluit. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder fout.

Dit is ronduit gevaarlijk, want als je hier een metalen armatuur zou ophangen dan zou je er vanuit mogen gaan dat groen/geel de aardedraad is en dat je deze met de metalen behuizing van het armatuur kunt verbinden. Maar dan zet je dus wellicht de hele behuizing van de armatuur onder spanning. Zo te zien nog in een badkamer ook.

Tussen de schakelaar en de armatuur moet je een zwarte draad trekken. Op de badkamer moet je ook aarde hebben bij het lichtpunt, dus als de bestaande groen/gele draad geen aarde is dan zou je dat ook nog moeten regelen.
 

ArJay

 • #5
Bedankt voor de snelle reacties. Ik zie dat ik het iets te kortaf heb omschreven.

1:
Het is in een los toilet, dus niet per definitie aarde nodig (Lijkt me?)

2:
De geelgroene, 2x blauwe en zwarte zitten niet bij elkaar in 1 wago klem, maar in 3 eigen klemmen. Het was meer om aan te geven dat bij de lamp er niets raars lijkt te zitten, alleen misschien dat blauw ergens naartoe is doorgelust.

3:
@Sander 1972 je bedoelt een nieuwe zwarte kabel trekken naar de wand schakelaar? Anders snap ik niet wat je bedoeld met geelgroen vervangen voor zwart (die is er nu namelijk niet).
 

Sander 1972

 • #6
Een zwarte draad aan de groengele knopen, deze met de groen gele er in trekken en op lengte afknippen. Dus de groen gele er uit halen. wel even kijken of je de draden makkelijk kan bewegen.
 

ArJay

 • #7
Hallo,

Ik heb het vandaag weer even opgepakt en heb toch aanvullend nog een vraag.

Voordat ik de groengele vervang door een zwarte heb ik eerst even een lamp aangesloten om te kijken of het überhaupt werkt.

Uit het plafond komt een blauwe, bruine en groengele draad. De groengele zit geen lasklem op. De blauwe zit alleen in een lasklem en de bruine zit in een lasklem met een doorgeluste draad naar de wandschakelaar. Tussen het plafond en wandschakelaar zit vervolgens nog een groengele die blijkbaar de zwarte zou moeten zijn. Alleen op de bruine lasklem zit spanning.

Als ik het echter aansluit zoals onderstaande foto ( bruine draad van de lamp in de bruine lasklem en de blauwe uit de lamp in de groengele lasklem (dus eigenlijk blauw op zwart)), gaat de lamp niet aan. Doe ik nog iets fout?

Screenshot_20210523-114442.jpg
 

ABCDE

 • #8
Vervang eerst maar eens fout gekleurde draden... dan wordt het daarna ook makkelijker. En geen kleuren mixen in lasklemmen.
 

ArJay

 • #9
@ABCDE ik snap het punt van de groengele kabel vervangen door zwart, maar dit zou toch niet het verschil moeten zijn tussen werkend en niet werkend?

Daarnaast is het toch vrij normaal dat een plafondlamp alleen blauw en bruin heeft en dat je de blauwe aan een zwarte draad verbind als het naar een schakelaar gaat?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Dat laatste is zeker niet normaal!

Kleuren behoren te kloppen, stroom is ook kleurenblind. Maar weet je wel zeker dat er bijvoorbeeld halverwege nog niet een doos zit, waar weer verschillende kleuren aan elkaar geknoopt zijn?
 

Sander 1972

 • #11
Mooi hobby project, alles zit door elkaar. Denk niet dat we het je op een andere manier kunnen uitleggen.

Je hebt groengeel bij de nul? Nul hangt los en de lampdraad op de fase.
Je zal eerst moeten uitzoeken waar de fase, nul en aarde aanvoer vandaan komen en of het de juiste kleuren zijn.
Die aarde draad vervangen voor een schakel, want anders blijf je klooien en kijken waar de andere draden heen gaan en of die juist zijn aangesloten.

Lukt je dit niet, dan zou ik als ik u was iemand inhuren
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
ArJay schreef:
Als ik het echter aansluit zoals onderstaande foto ( bruine draad van de lamp in de bruine lasklem en de blauwe uit de lamp in de groengele lasklem (dus eigenlijk blauw op zwart)), gaat de lamp niet aan.
Als het inderdaad zit zoals gedacht, en er groen/geel is gebruikt i.p.v. zwart, moet je de lamp dus aansluiten tussen groen/geel en blauw (want normaal tussen zwart en blauw).

En als je dan hebt bevestigd dat het inderdaad zit zoals gedacht, snel nieuwe draad trekken.

Wat is er met die bruine draad richting de schakelaar aan de hand? Deze wordt ook ineens groen halverwege?! :roll: Gewoon even alle bedrading naar de schakelaar vervangen, dus.
 

ArJay

 • #13
Ik heb de omliggende aansluitingen bekeken en er zit nergens om dit toilet deze combinatie aarde en bruin en de wandschakelaar is zelf niet doorgelust. Ik weet ook dat de vorige bewoner deze toiletruimte los heeft verbouwd, dus dat er nog meer aansluitingen tussen zitten lijkt me niet heel waarschijnlijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
ArJay schreef:
Het is toch onoverkomelijk dat soms de zwarte aan de blauwe verbonden wordt? De bruine uiteraard wel altijd aan de bruine.
Sorry maar als je niet weet hoe je een lamp normaalgesproken aansluit is deze klus wellicht te hoog gegrepen.

In zo'n geval sluit je bruin aan op zwart en blauw op blauw. De bruine draad uit het plafond gebruik je niet voor het aansluiten van de lamp tenzij je wilt dat deze continue blijft branden.
 

ArJay

 • #15
Oke ik ga de wandbedrading opnieuw trekken. Het lijkt hoe het uit het plafond komt goed te gaan, maar die wandaansluiting is een rommel.
 

Sander 1972

 • #16
Ik denk dat u beter ook even iemand erbij moet vragen die vaker zulke klusjes doen. En kijk dan mee, en vergeet vooral niet te vragen hoe het een en ander moet en kan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #17
Plaats dan meteen vulringen op de doos, voorkant doos behoort gelijk te liggen met voorzijde wand.
 

ABCDE

 • #18
Deksel er op en het ligt vlak.

ArJay schreef:
Daarnaast is het toch vrij normaal dat een plafondlamp alleen blauw en bruin heeft en dat je de blauwe aan een zwarte draad verbind als het naar een schakelaar gaat?
Nee, bruin van de lamp aan zwart in de installatie. Maar niet blauw aan zwart...

ArJay schreef:
@ABCDE ik snap het punt van de groengele kabel vervangen door zwart, maar dit zou toch niet het verschil moeten zijn tussen werkend en niet werkend?
Ik ben niet geneigd om foute scenario's "voor het testen" te beschrijven...

Geelgroen als geschakelde fase is gewoon altijd fout. In bepaalde gevallen kun je dit ook gewoon als verborgen gebrek opvoeren en laten oplossen door / op kosten van verkoper.

ArJay schreef:
Ik weet ook dat de vorige bewoner deze toiletruimte los heeft verbouwd, dus dat er nog meer aansluitingen tussen zitten lijkt me niet heel waarschijnlijk.
Nou, iemand die geelgroen als schakeldraad gebruikt zou ik niet te veel van verwachten...

Maar toilet wil nog wel eens aan centraaldoos van de gang hangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu