Bekabeling van 3 groepen combineren tot 3 fase?

Oldchatterman

  • #1
De situatie bij mij thuis is alsvolgt:

Meterkast
- 3x25A
- hoofdschakelaar
- 3x 1 fase aardlekschakelaar + 4x 16A automaat per aardlekschakelaar
- 1x 3 fase aardlekschakelaar + 3 fase 16 A krachtgroep + 3x 16A automaat

Veel groepen zijn gemaakt voor specifieke gebruikers zoals wasmachine/ wasdroger/ vaatwasmachine/ oven etc

Ik heb op zolder een domotica verdeelkast gemaakt waar 6 groepen in samenkomen, dit zijn 6 separate flex buizen van ongeveer 10 m met 3x2.5 mm2 installatiedraad. Deze 6 groepen zijn in de verdeelkast bedraad op etageklemmen en van daaruit worden ze verdeeld naar stopcontacten, verlichting, zonwering, vloerverwarming, etc.

Nu wil ik 30 zonnepanelen gaan plaatsen (330 Wp, oost/west orientatie) en helaas heb ik er bij de bouw van de woning niet op gelet om een loze leiding te leggen vanaf het dak naar de meterkast. Ik zie op dit moment ook geen nette mogelijkheid om alsnog een kabel te trekken vanaf het dak naar de meterkast.

Ik zou een aantal van deze groepen kunnen gebruiken om middels een PV verdeler een omvormer aan te sluiten. Ik heb dan 2 of 3 PV verdelers nodig afhankelijk van het aantal 1 fase omvormers dat ik ga toepassen om de 30 panelen op aan te sluiten. Ik kan hiermee ook de fases ongeveer gelijk belasten.

Ik vroeg me echter af of er ook een mogelijkheid bestaat om op zolder een 3 fase omvormer aan te sluiten. Welk voordeel zou dat behalve de prijs kunnen hebben? Ik wil in de toekomst zoveel mogelijk mijn eigen opgewekte stroom ook gaan gebruiken.

Als ik een 3 fase omvormer op zolder zou willen aansluiten dan heb ik daar een 2e meterkast met hoofdschakelaar en 3 fase aardlekautomaat nodig . Deze 2e meterkast zou ik dan voorzien van een aantal nieuwe automaten en die weer verbinden op de verdeelkast. Zou ik 3 van de groepen die daar al liggen daarvoor mogen gebruiken en in de meterkast deze groepen loshalen van de automaten en combineren op een nieuwe krachtgroep? Of is het te verwarrend dat de draden uit 3 buizen komen en de verkeerde kleur hebben?
 

KareldeKlusser

  • #2
Heb je nagedacht om zonnepanelen met micro-omvormers te gebruiken dan hoef je maar 5x 2.5mm draden naar de meterkast te laten lopen.
Heb je niet een 19mm pvc buis die (bijna) tot zolder loopt waardoor je deze 5 draden kan trekken?
Als je een 2e meterkast op zolder plaatst heb je ook 5 draden nodig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als je een 3fase omvormer op zolder plaatst heb je helemaal geen tweede groepenkast nodig. Je kunt de uitgaande kant gewoon met 5x2.5 qmm naar de groepenkast brengen en daar aansluiten op een 3x16A groep.

Maarja, probeer maar eens 5x2.5qmm door een flexbuis te trekken.... precies de reden waarom ik nooit flexbuis toepas behalve vanuit het plafond in de meterkast naar de ingevoerde buizen. Je kunt het natuurlijk wel proberen.

De omvormer beneden hangen zou ook nog kunnen maar dan moet je 6 qmm solar kabels door de flex leidingen trekken. Ook daar wordt je niet blij van.
 

Oldchatterman

  • #4
Dat zou natuurlijk ook kunnen. Ik had even niet door dat ik 5x2.5mm2 nodig heb.
Ik heb echt niets in de buurt liggen. In een vlaag van verstandsverbijstering ligt er overal preflex, maar nergens een pvc buis waar ik draden doorheen kan trekken.

De draden liggen er dus wel, maar gaan door verschillende buizen en hebben niet de goede kleur. Praktisch is dit natuurlijk prima te maken, maar ik wil vooral weten of het volgens de regels ook mag.

Wat maken de micro omvormers in deze situatie anders dan een 3 fase omvormer? Het nadeel van micro omvormers in mijn situatie is dat ik het maximale vermogen niet kan aftoppen, zoals wel kan bij een string omvormer door te kiezen voor een lager vermogen tov het aantal Wp.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Tja... jammer maar nu niets meer aan te doen.

Of het volgens de regels mag als draden niet de juiste kleur hebben? Nee dat mag dus niet. Maar je zou wel nieuwe draden kunnen trekken.

Ik ben zelf geen fan van micro omvormers in grotere pv systemen zoals bij jou met 30 panelen. Je krijgt er een hele kwak hardware bij en storing oplossen is ook lastiger dan met een string omvormer.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Oldchatterman

  • #6
Ik zou kunnen proberen om van 1 preflex buis de 3 draden eruit te trekken en dan te vervangen door 2 draden in de kleuren zwart en grijs. Ik neem tenminste aan dat het niet volstaat om het gedeelte buiten de buis te omwikkelen met tape in de juiste kleur.

Blijft over dat de draden dan nog steeds over 2 buizen lopen. Zou dat wel mogen als de kleuren ok zijn?

Ik zie het niet zitten om 5x2.5 door 10m preflex met bochten te trekken.

En anders moet ik toch echt gaan kiezen voor 3x 1-fase PV verdelers. Voor mijn gevoel is dat niet slechter dan 1× 3 fase omvormer, maar het zal wel een prijs hebben.
 

KareldeKlusser

  • #7
Zoals @Vonken_trekker al zegt moeten de draden de juiste kleur hebben dus door tape aan te brengen verandert de kleur van de draden niet ;)
Als het 19mm flex is mogen er wel 5x2.5mm draden in bij 16mm flex mogen er geen 5x2.5mm draden. In 19mm flex met bochten lijkt het me zeer moeilijk om 5x2.5mm te trekken.
Door 2 flex buizen de draden te laten lopen is niet het gebruikelijke maar is volgens mij niet verboden. Maar hierover zal iemand ander wellicht een beter antwoordt op kunnen geven.
 

ABCDE

  • #8
5 aders in drie buizen omhoog brengen voor een 3-fase groep is netzogoed niet toegestaan.

Andere route vinden binnendoor, enkelfase omvormers gebruiken of buitenom gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Juist dat dus.

Omkleuren van bedrading mag overigens wel maar dit moet over de hele lengte van de draad gebeuren.

Enkelfase omvormers kan ook maar most wel aanzienlijk meer inderdaad.
 

Oldchatterman

  • #10
Vraag me niet hoe, maar met heel veel moeite is het me toch gelukt om nieuwe draden te trekken. Ik heb nu de beschikking over 5x2.5 mm2 in de goede kleuren. Helaas heb ik daarvoor wel de bestaande bedrading voor de wasdroger en wasmachine moeten opofferen. Daarom ga ik alsnog een PV verdeler op zolder plaatsen waar ik naast de omvormer ook de wasmachine en wasdroger op aan wil sluiten.

Ik start wel even een nieuw draadje, omdat ik niet helemaal zeker ben over de configuratie van zo'n 3 fase PV verdeler en de benodigde aanpassing van de groepenkast.
 

ABCDE

  • #11
Door 1 buis?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik weet niet wat er van de 6 groepen die samenkomen in je domotica verdeelkast nog over is, maar met de huidige energiezuinige drogers kan ik me bijna niet verstellen dat er geen plek is voor een droger en een wasmachine.
Warmtepompdroger van minder dan 1000 Watt kan je bijna zeker ergens bijzetten. (verdient zich sneller terug dan zonnepanelen, helemaal als het een PV verdeler scheelt)
Wasmachine van rond de 2000 Watt waarschijnlijk ook wel. (ook volgens de huidige normen)
 

Oldchatterman

  • #14
Over de 6 groepen zijn de volgende verbruikers gedeeld:
- 2x buitenunit airco (4kW en 5kW)
- elektrische vloerverwarming (4x 1200 W, 1x 1000 W, 2x 700 W, 1x 500 W)
- balansventilatie unit
- vaste verlichting (alles is LED)
- 15x zonwering motoren
- domotica (2x 24VDC 1A voeding)
- stopcontacten van de hele woning

Ik zal eens kijken of ik daar iets mee kan. Op zich vind ik de PV verdeler ook niet zo'n groot probleem.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Die vermogens van de airco zijn koelvermogens, geen elektrische vermogens. Wel even iets om rekening mee te houden. Opgenomen elektrisch vermogens zijn een heel stuk lager.
 

Oldchatterman

  • #16
Ja, dat klopt. Ik zat al te worstelen met hoe ik dat aan moest geven. Elektrisch vermogen zal rond de 1200-1500 W zijn. Ik heb al wel gemerkt dat deze units een hoge inschakelpiek geven wanneer je ze voor het eerst aansluit, de B16A automaat is vermoedelijk te snel.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als de elektrische vloerverwarming puur comfort verwarming is, dan kan je dat zo schakelen dat het niet allemaal tegelijk aan kan.

Het was vooral om aan te geven dat er waarschijnlijk opties zijn die PV verdeler toch niet ideaal is.
En dat één groep genoeg is voor een zuinige droger + standaard wasmachine.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu