Badkamer op zolder - Ditra mat

Bridj

  • #1
Beste,

Onze "nieuwe" (renovatie) woning is onlamgs opgeleverd.
Nou willen wij op de zolder een badkamer realiseren.

Hiervoor heb ik de wanden geplaatst en is alle leidingwerk al onder de vloer voorbereid. Ik wil de vloer niet stortten met beton/lewisplaaten maar heb gekozen voor een ditra mat. Deze breng ik aan met flexibele tegellijm aan de ondervloer. Ik heb alleen de volgende vragen.

1. Hoe ga ik om met alle afvoer leidingen (eromheen enzo) het gaat om een douche en toilet afvoer.

2. Ik heb een afvoer put gekocht (al voordat ik wist wat ik met de vloer ging doen). Hoe moet ik deze in de vloer verwerken?

3. In de badkamer heb ik de groene gipsplaten gezet met daarachter isolatie). Nu las ik ergens dat ik op die plekken een waterkerende scherm nodig heb. Is dit echt nodig? En hoe verwerk ik die?

Op de vloer en de wanden komen tegels van 30x60.

Alvast bedankt voor alle reacties :)

MvG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een ditra mat rechtstreeks op hout kan volgens mij niet. Tenzij je er een droogbouw-systeem tussen hebt geplaatst.

En is de ondergrond voldoende stabiel? Als er ook maar iets vering in de vloerdelen of balklaag zit, zullen de voegen scheuren.
 

Bridj

  • #3
Dank je wel. De vloer is voldoende stabiel en veert niet mee. Ik heb gelezen dat je een Ditra mat wel gelijk op de houten vloer kan zetten. Morgen komt iemand langs wie ik advies kan vragen (ervaring met ditra mat).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Volgens de fabrikant kan het inderdaad op een houten vloer:
Code:
Spaan- en triplexplaten
Deze materialen zijn onderhevig aan vormveranderingen, vooral onder inwerking van vocht (ook sterk schommelende luchtvochtigheid). Vandaar dat men best opteert voor spaan- en triplexplaten die een vochtwerende behandeling hebben ondergaan. De platen kunnen in principe als ondergrond voor zowel de wand als de vloer worden ingezet. Kies de dikte van de platen zó dat ze in combinatie met een geschikte dragende constructie voldoende vormstabiel zijn. Bevestig de platen met schroeven, die met een korte tussenafstand zijn aangebracht. De naden moeten van het tand/groeftype en gelijmd zijn. Voorzie een randvoeg van ± 10 mm ten opzichte van de aangrenzende constructie-elementen. DITRA 25 neutraliseert de spanningen in de tegelbekleding en verhindert bovendien het binnendringen van vocht.

Plankenvloeren
Mits de plankenvloer voldoende draagvast, vastgeschroefd en van het tand/groeftype is, kunnen keramische bekledingen er in principe rechtstreeks op worden gelegd. Alvorens DITRA 25 op de plankenvloer te leggen, dient het vochtgehalte ervan in evenwicht te zijn. Een beproefde oplossing is in dit geval het aanbrengen van een extra laag spaan- of persplaten. Oneffen vloeren worden best genivelleerd met een geschikte specie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Met een ditramat, kun je inderdaad over houten vloeren tegels lijmen, mits de ondergrond stabiel is en helemaal niet doorveert.
Maar je wilt dit ook in de douche gebruiken.
Dus je wilt ook het afvoer putje in de houten vloer aanbrengen.
Dat is dus vragen om problemen.
Dit is bijna niet 100% waterdicht te krijgen.
Ook zit je met het afschot dat je moet maken, zodat het water naar het putje toe loopt.

Als je geen afwerkvloer wilt storten, dan kun je beter voor een ander systeem kiezen op een houten vloer.
Wedi heeft hier een compleet systeem voor, compleet met geintrigeerde inloopdouche element.
 

Bridj

  • #6
Dank je wel. Wellicht een idee om een douchebak daar te plaatsen.

Verder ook benieuwd hoe dat dan gaat met de inbouwreservoir. Is het beter om die op de ditramat te monteren of eerst reservoir doen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Als je ditramat gebruikt, dan kun je inderdaad beter een douchebak plaatsen.
En het inbouwreservoir, mot je gewoon op de vloer zetten, dus niet op de ditramat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu