Afvoer badkamer zolder

Jesperh

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb wat advies nodig van jullie als experts. Ik wil op zolder een badkamer gaan creëren. Naast de badkamer zit een koof in de hoek bij de trap die helemaal naar beneden loopt tot in de kruipruimte. Mijn idee was om daar de leidingen door naar beneden te laten lopen en aan te sluiten op de bestaande riolering van de wc beneden of keuken oid. Ik vraag me alleen af of de beluchting dan ok is? Ik denk eerlijk gezegd van niet en daarom denk ik eraan om op zolder de beluchting via de vloer van de vliering aan te sluiten op de standleiding in de technische ruimte. Zie hieronder een schets van de situatie.

Mijn vragen aan jullie:
- Gaat dit werken zo?
- Ga je het gekletter van het water horen in de koof en moet ik daar wat mee? De koof is afgewerkt met 9mm mdf.
- Hebben jullie nog andere dingen waar ik aan moet denken?
- Vanuit de douche de koof in, kan dat met 90 graden of is het beter om twee keer 45 graden te doen?

Alvast bedankt en alle tips zijn welkom!

IMG_9323.jpeg
 

ADDave

  • #2
- Ja dit kan.
- alleen een dun plaatje hout isoleert niet echt dus je heb wel kans op geluid. Volstoppen met isolatie (steenwol bijv.) zal helpen, het liefst ook nog een extra plaat er tegen aan. Hoe zwaarder de constructie, hoe meer demping.
- de bocht in de kruipruimte en de wastafel maken van 2x een 45 graden bocht. Alle overige bochten mogen 90 graden zijn. Ook die van de beluchtingsleiding.
 

Charel

  • #3
Als dit zoals op de tekening enkel maar voor een douche en een lavabo is dan kan je dat probleemloos zonder beluchtingsbuis op voorwaarde dat je dan naar beneden gaat met een buis van 75 mm tot in de kruipkelder.
 

Jesperh

  • #4
Dank voor de antwoorden beide!
@ADDave, voor mijn beleving, waarom juist die bochten in 2x 45 graden?
@Charel, ik vrees dat ik door de beperkte ruimte in de koof met max 50mm kan werken. Met 50mm is er dus wel een beluchtingsbuis nodig?
 

ADDave

  • #5
Dat bevorderd de stroming zodat er ook nog lucht langs kan. Een 90 graden bocht is te scherp voor die situatie.

Bij buis 50 is een ontluchting echt noodzakelijk. Officieel moet het buis 75 moeten zijn, waarbij ontluchting nog steeds aan te raden is maar niet verplicht. Dat voorkomt vol lopen van de douchehoek/slurpen van het putje.
 
Laatst bewerkt:

Charel

  • #6
Jesperh schreef:
@Charel, ik vrees dat ik door de beperkte ruimte in de koof met max 50mm kan werken. Met 50mm is er dus wel een beluchtingsbuis nodig?
In principe wordt er altijd een beluchting voorgeschreven. Echter in de praktijk is dat lang niet altijd een probleem als dat niet gebeurd.
Zonder die beluchting zou ik dan voor de zekerheid ook een buis van 75 mm aanraden, hiervan weet ik zeker dat er geen probleem is al zou het wellicht met een 50 mm ook geen probleem zijn.
Moest dat dan toch het geval zijn dan is er nog geen man overboord, dan kan je altijd nog een luchtsnuiver plaatsen op de sifon van de lavabo.
 

Jesperh

  • #7
Dank voor de antwoorden, hier kan ik verder mee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu