Nieuwe badkamer op zolder, hoe zit dat met de afvoer en beluchten?

Klussers,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen op een onderwerp waar ik online niet uit lijk te komen. Wij gaan een extra ensuite badkamer plaatsen bij ons op zolder. Super gaaf project waar ik ook enorm veel zin in heb. Wat ik nog niet eerder gedaan heb zijn afvoeren. Tuurlijk wel eens een PVC leiding gemonteerd maar niet voor een hele badkamer.

Op zolder is behalve een 30mm afvoer voor de CV niks aanwezig op de standpijp na welke niet in de buurt zit. Het is misschien wel mogelijk daar op af te voeren, maar met het afschot erbij komt de vloer in de badkamer dan wel heel erg omhoog. Die afvoer van de CV wil ik dus gaan vergroten zodat daar de toekomstige badkamer op kan afvoeren. Onder de CV ketel zit de andere badkamer welke ook nog vervangen moet worden. De badkamer op de eerste verdieping gaat in de toekomst verkleind worden naar de paarse lijn (bad weg), maar indeling van de rest blijft hetzelfde, alleen nieuwe spullen en tegels erin. Het is mijn vermoeden dat de leiding van de CV in de koof eronder uiteindelijk richting de WC samen met het bad afvoerd. Naast de cv ketel en de afvoer daarvan zit de rookgasafvoer van de open haard welke nu niet in gebruik is, maar dat in de toekomst wel weer moet worden.

Ik hoop dat de foto's en lijnen voldoende duidelijkheid geven van de plannen. De foto van de CV is na vlak na oplevering daarvan gemaakt. En nee, wij waren ook niet tevreden van de hoeveelheid kniestukken en de hoeveelheid gelekt water. Dit had ik zelf veel netter gekund, maar met alle (destijds aankomende) nieuwe regels hebben we dit in 2022 laten doen. Het is daar inmiddels een stuk opgeruimder, onze hele zolder lag ten tijde van deze foto nog open.

Nu zijn de vragen:

  1. Waar moet ik rekening mee houden met de afvoeren in dit plan? Mag bijvoorbeeld alles 50mm zijn, regendouche, bad en wastafel? Er komt geen WC. En als ik zo de leidingen op afschot in het zandcement leg, kan het dan zo ongeveer als in de foto of moet ik op een moment naar 75mm of 90mm? In het hokje van de CV heb ik helaas weinig ruimte, dus als het lukt wil ik daarvoor de leidingen bij elkaar laten komen.
  2. Mag ik met 50mm naar beneden en achter de WC of moet dat groter en zo ja, hoeveel?
  3. En dan zegt mijn gevoel dat er een pijp door het dak moet voor ontluchting. Deze moet dan boven de leiding door de vloer gaat denk ik. Welke maat mag dit zijn of dit is altijd 110mm?
  4. Andere tips waar ik nu misschien over heen kijk?
Bij voorbaat dank!



234_2160.jpg

235_2160.jpg

zijkant.png

IMG-20221006-WA0003.jpg
 
Je krijgt een opstap van meer dan 10 centimeter als je het afvoersysteem over de lewisvloer laat lopen.

Dus of die afvoer tussen de balklaag of accepteren dat je toch een dorpel krijgt bij de ingang.

Het probleem is dat je afvoer vanaf de lewisvloer in combinatie met 4cm afschot over 4 meter dan al 9 centimeter hoog is.

En dan moet er idealiter eigenlijk 3 centimeter zandcement bovenop je pijp om het stevig te maken.

Nu is het geen ramp als een klein stuk van de pijp iets minder dekking heeft maar liever niet.

Op de tekening die ik heb gemaakt kun je hopelijk zien wat ik bedoel.

En ik denk niet dat je alle afvoeren samen kunt laten komen in alleen een pijp van 50 millimeter, dat is vragen om problemen met beluchting lijkt mij. Die afvoeren moeten minimaal op 75 mm uitkomen maar dat kun je beter aan een loodgieter vragen want ik ben niet gecertificeerd.

Maar als jij de afvoer op het zandcement legt dan wordt je opstap heel erg hoog. Beton+Lewis+zandcement is om en nabij de 9 centimeter. Dan nog 5 cm afvoer plus 4 centimeter afschot dan zit je al op 18 centimeter en dan moet er nog een tegel met lijm bovenop.

Ik hoop in elk geval dat het balletje gaat rollen en dat anderen je ook te hulp schieten.



plan 2.png
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: wgb
Bedankt voor je reactie. Ik had het niet aangestipt, maar we hebben betonnen vloeren. Dus naar mijn kennis is er geen nut en noodzaak voor om ook nog een zwaluwstaart vloer te plaatsten. Maar mocht ik dit verkeerd hebben dan hoor ik dat graag natuurlijk.

De ruimte is nu dus nog een kale ruimte en de betonnen verdiepingsvloer ook.
 
Betonnen vloer.... Ik denk dat dit een lastige opzet/klus wordt. Kun je niet alleen voor die zolder een bad accepteren en overwegen iets met de afvoerpijp achter het schuine (?) bruine schot te realiseren?
 
Bedankt voor de reacties en excuus voor de afwachting van een reactie.

Ja, dat de vloer omhoog kwam waren we al uit. En dat een stapje gaat worden ook nog. Zeker met de inloopdouche. Tuurlijk is gelijkvloers helemaal geweldig, maar naar mijn idee is frezen in de vloer niet bevoordelijk. Ik weet namelijk ook niet wat voor type betonvloer er in de woning zit.. Dus die opstap gaat er komen denk ik, of zou dit zomaar straffeloos kunnen? Zoals gezegd, ik heb dit stuk nog niet eerder gedaan.

Ergens afgelopen dagen had ik ineens een gedachte. Wat weegt 10cm zandcement op dit oppervlak eigenlijk en als dat zwaar is, kan de vloer dat wel aan?

Ik heb me gek gezocht voor wat de draagsterkte is van een betonnen vloer. Helaas heb ik de dikte hiervan niet scherp, maar het betreft een tweekapper uit 1970 met dus betonnen vloeren (gelukkig wel). Ik kom getallen tegen die enorm uit elkaar lopen voor de draagsterkte van een betonnen vloer, van 100kg/m2 tot 1000kg/m2. Het vaakst zie ik 100/200kg/m2, nu weet ik dat het specifieke getal mij alleen een constructeur kan geven. Wat ik denk te weten is dat dit ongeveer 1m3 zandcement moet zijn voor de ophoging en dat dus ongeveer 2000kg moet wegen. Tenzij iemand mij anders verteld.

Wat zijn de opties met qboard/wedi platen op de vloer? Of zijn er andere opties, of maak ik mij te druk om dit gewicht?

Vwb, de ontspanningsleiding langs de muur, is niet gewenst, dan komen we nog hoger uit met afschot van die leiding.
 
Een vloer is een woning in berekend op 150 tot 200 kg/m2, het getal is afhankelijk van het bouwjaar.
10 cm zand-cement weegt 200 kg/m2.
Haal je nu de bestaande dekvloer weg, dan win je 30 tot 50 mm.
 
Precies. Helaas heb ik geen bestaande dekvloer om weg te halen... En met nog een bad erbij komen we dus over de belasting van de vloer.

Hoe doen andere mensen dit?
 
Die leiding wat ik getekend had is de afvoer van de badkamer naar de standleiding van je riolering.
Omdat het een 75 leiding is heeft ie niet veel afschot nodig ook omdat er geen wc is
 
Hoe andere mensen het doen is niet van toepassing omdat je dan vaak met een lewisvloer te maken hebt en dus andere mogelijkheden.

Nu is er een betonvloer waar niet in gefreesd mag worden en er moeten enkele meters afgelegd worden met afschot en dat gaat allemaal ten koste van je hoogte.

Als jij iets aan die hoogte wilt doen dan zul je de afstand van de afvoeren naar de standleiding op 1 of andere manier moeten verkorten.

En een vloer van wediplaten is geen optie omdat deze te dun is om een afvoer op afschot in te verwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu