Afstand vloerverwarming tot afvoerputjes

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Nog een paar weekjes dan is bij ons de kans op nachtvorsten voorbij en kan ik weer verder met de verbouw. Eén van de eerste zaken die op het programma staat is het leggen van de dekvloeren met daarin vloerverwarmingsbuizen. Eén van de lussen is bestemd voor de badkamer alwaar o.a. een doucheputje komt voor de inloopdouche.

Het advies is om vloerverwarming niet te dicht bij afvoeren te leggen om te voorkomen dat het water in de sifon te snel verdampt, maar nergens kan ik een aanbevolen minimale afstand vinden. Welke afstand is voldoende tussen de vloerverwarmingsslangen en het putje?
 

Chathanky

  • #2
Bij dagelijks gebruik zal het putje toch niet uitdrogen? :mrgreen:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Naast de douche binnen krijgen we buiten een banje, dat is een lokale sauna. Het is dus maar de vraag hoe vaak we onder de douche zullen staan.
 

Chathanky

  • #4
De verdamping zal denk ik wel mee vallen.
Is anders het isoleren van het putje geen optie?
Of eens in de zoveel tijd het putje even vullen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn een aantal draden hier op het forum waar die verdamping als mogelijk probleem wordt genoemd, maar nergens staat iets over een geadviseerde afstand van de verwarming tot het putje.

De verwarming in de badkamer zal niet continu aan staan dus dat is misschien wel weer een voordeel. Via een centrale besturing zal er alleen 's ochtends, 's avonds en na indrukken van een in de woonkamer geplaatste "ik-wil-badderen-knop" warm water door die zone stromen.

Af en toe het putje vullen liever niet. Het is juist de bedoeling dat er zoveel mogelijk automatisch gebeurt zonder teveel menselijk ingrijpen. Ik ben van nature nogal lui aangelegd :mrgreen: Vandaar ook die knop in de woonkamer dat ik niet hoef te lopen om de verwarming aan te zetten.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dus je laat de vloerverwarming alleen aangaan op de momenten dat je sowieso gaat douchen, dan wordt het putje vanzelf gevuld en zal het buiten die periodes wel mee vallen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
De vloerverwarming gaat aan als we van de ruimte gebruik zouden kunnen maken. Dat kan dus het tandenpoetsritueel zijn, languit liggen in het bad dat ook in die ruimte komt of douchen. In verband met de opwarmtijd verwacht ik dat er per dag toch wel zo'n uur of vijf of zes warm water door de vloer stroomt. Dus het is zeker niet zo dat er elke dag vanzelf water in dat putje zal stromen.

Ik kan in ieder geval het advies van Chathanky opvolgen en rond het putje isolatie aanbrengen. Dat zal een groot deel van de verdamping waarschijnlijk wel stoppen.
 

Chathanky

  • #8
Ik heb het nooit uitgeprobeert hoor maar hoe lang blijft het putje op niveau?

Als ik 3 weken op vakantie ben is het bij terugkomst niet droog ander had ik dat wel geroken, laat het 1,5 week zijn met vvw. dan is dat toch geen ramp? Ik neem aan dat er in die tussentijd de badkamer wel eens of meerdere malen is uitgesopt.
 

Azijnpisser

  • #9
Maak van die 1,5 week bij vvw maar een heel stuk minder. Ik heb nu vvw, en moet mijn planten vrijwel dagelijks watergeven.

met 20cm van het putje weg zit je denk ik wel veilig. Ik heb de boel op 40 graden staan (watertemp), en daar merk je 20cm later bar weinig meer van.
 

Chathanky

  • #10
Toen de plantjes boven de hete radiatoren op de vensterbank stonden had je daar natuurlijk geen last van. :mrgreen:

Zit er in de vensterbank ook vloerverwarming? :?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
20 centimeter klinkt wel redelijk. Met wat slingerwerk krijg ik die afstand er wel in.
 

Azijnpisser

  • #12
Ik heb geen vensterbanken... en de planten staan op de stenen vloer, in aluminium potten. De slechtste situatie dus voor de plantjes. Ik moet dan ook eigenlijk van die plastic onderzetters halen. Beter voor de vloer ook.
Maar goed, ik loop me nu te verdedigen tegen een domme opmerking, en daar ging het hier niet over.

Als je 20cm afstand houdt vanaf het putje moet het lukken. Maar waarom wil je de douchevloer zelf ook verwarmen? Die is met 10 seconden warm als er warm water op valt. Of zit het putje aan de zijkant?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Kazachstan heeft wat andere weersomstandigheden, het is 's winters -25 bij ons. De waterdruk is 's winters ook niet geweldig omdat het water afkomstig is van smeltwater wat je in die periode nauwelijks hebt dus een echte stortdouche die de vloer snel opwarmt is hier helaas niet te realiseren. Daarom is het hier wel zinvol tenminste een deel van de vloer van een inloopdouche te verwarmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu