Omkokering en afstanden rookkanaal - materiaal en afmeting

Elpaso

  • #1
Dag allemaal!

Het is zover, in ons nieuwbouwhuis eindelijk de houtkachel plaatsen. Ik heb door de bouwer 2 uitsparingen laten maken in de verdiepingsvloeren ter hoogte van de houtkachel. MAAR: helaas precies in de hoeken, waardoor ik achteraf liever de gaten zo'n 10cm verder uit de hoeken had gewild. Zonder alles verder uit te hakken 2 vragen:

1.) hoe dicht kan ik niet-brandbaar materiaal plaatsen als omkokering van het dubbelwandig 150mm rookkanaal? Kan ik bijvoorbeeld 5cm Ytong als omkokering gebruiken met 2cm tussenruimte?
2.) Mag ik het rookkanaal aan 1 zijde op 2cm afstand plaatsen van de kalkzandsteen muur?
3.) Op +-10cm van het rookkanaal loopt op zolder in de vloer een afvoerleiding, kan dit kwaad? Moet er extra isolatie tussen?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Elpaso

  • #2
Vanuit een Belgisch forum onderstaande informatie gevonden, klinkt dit logisch?

"- Een telefoontje met de dubbelwandige buizen fabrikant maakte ook duidelijk dat er best wordt gekozen voor een omkokering in een brandwerend EN isolerend materiaal. Bijvoorbeeld super isol silicaat platene van zo'n 5cm dik. Een promatect plaat is niet ideaal wegens wel goed brandwerend maar niet voldoende warmte isolerend.

- Richtafstand tot brandbare delen is zo'n 8 cm van de buitenwand van het kanaal. De silicaatplaten kunnen in de 8 cm zone zitten. (bron = WTCB tabel).

- De silicaatplaten zijn een zelfdragende constructie. Beugels en dergelijke kunnen daaraan worden vastgemaakt. Verdiepingstussenschotten en dragers kunnen worden geschroefd of verlijmd (met speciale hittebestendige lijmen) op de silicaatplaten.

- De koker zelf ga ik dus opbouwen in 5 cm super-isol silicaatplaten met daarin dubbelwandige buizen en dragers van Flexinox. Aan de buitenkant van de koker voorzie ik verstevigingen met metalen L-profielen. Verluchting van de koker ga ik voorzien met metalen verluchtingsroosters die tevens kunnen worden afgesloten."
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu