Afstand rookkanaal tov muur

Pookster

  • #1
Ik zit voor een kleine uitdaging. Voor een nog te installeren houtkachel wil ik het rookkanaal gaan aanleggen. Deze komt voor een gipswand te staan. Om de ruimte van de kachel tot de wand klein te houden zal ik een speciaal daarvoor bedoelde achterplaat tegen de wand bevestigen. De uitdaging ligt in de doorvoer door het plafond naar de 1e verdieping. De draagbalken van de verdiepingsvloer liggen net wat beroerd waardoor ik 2 mogelijkheden heb voor de doorvoer. De bijgevoegde tekening geeft aan hoe ik het liefst de doorvoer heb. Dit betekent Dat de koof strak tegen de wand aan komt te zitten. De enkelwandige pijp zal dan op iets van 75mm van de wand komen. De 2e mogelijkheid is dat de pijp veel verder de kamer in moet, iets wat we eigenlijk niet mooi vinden.

1) Is de doorvoer zo dicht bij de muur mogelijk?
2) Moet de achterplaat doorlopen tot het plafond wanneer de enkelwandige pijp op 75mm van de wand zit.
3) ik ga nu uit van 30mm voor het plaatmateriaal van de koof. Als dit dunner kan dan kan ik ook iets verder van de wand zitten
rookkanaal.jpg
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
enkelwandig mag zo ie zo niet waarom ,niet dubbelwandig 150 dan is de buitenmaat bij de smalste dw buizen ook ongeveer 200mm zelf die buizen moeten dan meestal nog 5 tot 7 cm speling hebben bekleed met fermaceell 12mm
 

Pookster

  • #3
Daar had ik nog niet bij nagedacht om dw ipv enkelwandig in de woonkamer te doen! Ik zou met de 12mm fermacell dan nog voldoende speling hebben t.o.v. de wand. Heb je die dw pijp ook in de zwarte varianten zoals je die bij de enkelwandige hebt?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
ja ook maar niet alle merken, en vaak een behoorlijke meerprijs je zou ook kunnen overwegen om het onderste stuk te spuiten?
 

Pookster

  • #5
Ja zou misschien ook nog kunnen. Uiterste oplossing zou nog kunnen zijn om een raveling aan te brengen zodat ik het gat kan maken zoals ik het wil. Maar goed, dat betekent dat ik met een constructeur om tafel moet, waarschijnlijk vergunning aanvragen en uiteraard heel wat meer gedoe.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu