Afstand tot zonnepanelen ( schaduw)

Kasperjan

 • #1
Beste mensen,
Is er een berekening te maken, om uit te zoeken hoever ik mijn nog te plaatsen buitenunit van de hybride warmtepomp van mijn zonnepanelen moet zetten ivm schaduw op de panelen.
ik kom alleen dingen tegen als “ een meter van de schoorsteen” zonder erbij te zeggen hoe hoog Schoorsteen dan wel is. Afijn De buitenunit is incl dempers zo’n 100 cm hoog. ik heb in totaal 2.5m tot aan de eerste rij panelen. De voorkant van de buitenunit zou dus zo’n 2 meter van de panelen komen te liggen. Is dit genoeg om te voorkomen dat er schaduw op de panelen komt? Er is nog wel een alternatief maar dan moeten de leidingen een meter of 7 langer worden en komt de buitenunit boven de woonkamer te staan (platdak, houten balken) ik weet niet of dit hinderlijk vwb trillingen of geluid ( de buiten unit zou dan dicht tegen de gemetselde schoorsteen (gas sierhaart)is.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Dat is vrij simpel zelf te bepalen op een zonnige dag als vandaag. Steek een balk omhoog en kijk waar nu de schaduw valt.
  Dan weet je dus dat het later in het jaar, als de zon nog lager staat, nog meer schaduw gegeven wordt en welke afstand je aan moet houden om optimaal gebruik te maken van je panelen.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #3
  Of je plaatst optimisers bij de zonnepanelen.
  Een andere optie is goede panelen, tegenwoordig zijn er die toch heel goed blijven werken
  als er schaduw op valt. Zoek op half cut zonnepanelen of halve cel zonnepanelen.
   

  Kasperjan

  • #4
  Beste Gerrit, dit heb ik net toevallig ook gedaan. Alleen dan heb ik nu het antwoord voor 28 okt met de zon op de hoogste stand. Hoe zit het vanmiddag om 1700 of in maart om 0900? Ik weet niet wat zonnepanelen installateurs aanhouden om schaduw effect te voorkomen. Ergens moet je een grens trekken. Op 21 december staat de zon maar 15 graden boven de horizon. Dan is de schaduw bijna 4x de hoogte van de obstructie ( 1 meter hoge schoorsteen geeft 4 meter schaduw) of een tweede rij panelen moet zo’n 2 meter achter de eerste rij liggen. Dus met welke zonnestand houden installateurs rekening?
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #5
  Online ergens gevonden:
  Schaduw berekenen
  De juiste afstand van een schaduwobject is eenvoudig te berekenen:
  Afstand = 2,75 x hoogte schaduwobject

  Als u een pijpje van 1 meter op een schuin dak heeft staan dan plaatst u de zonnepanelen er 2,75 meter vanaf.
  Op een plat dak gelden er andere adviezen om schaduwval te voorkomen:

  30 graden montage: 1,5 meter tussenafstand
  20 graden montage: 1,0 meter tussenafstand
  10 graden montage: 0,5 meter tussenafstand
   

  Juul..

  • #6
  Ik heb een fotografie app op mijn telefoon staan die met augmented reality de positie van de zon kan simuleren. Photopills heet deze app, kost wel een paar euro volgens mij, maar misschien kan het je helpen.
   

  Impie

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Het is ook nog wel belangrijk wat de onderlinge oriëntatie is, en dat vermeldt je nergens. Als de warmtepomp bijvoorbeeld ten noorden van de panelen komt, heb je er natuurlijk helemaal geen last van. Bij oost/west van de panelen juist het hele jaar (in de ochtend/avond), en ten zuiden afhankelijk van de afstand alleen 's winters.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #8
  Ik heb mijn schoorsteen van de CV ketel ook 1m verplaatst naar de andere kant van de daknok (van zuid naar noord) en heb nu nergens meer last van.
  Verder zal je er rekening mee moeten houden dat je nu rond deze tijd om 17.00 uur maar weinig stroom op kan wekken en volgende week zal dat waarschijnlijk al helemaal 0 zijn geworden.
  Ik hou altijd aan dat je echt stroom opwekt tussen februari en november, de overige 4 maanden is alles wat je opwekt alleen maar mooi meegenomen.
   

  PimKlus

  • #9
  Bij omvormer fabrikanten kun je vaak gratis installateur account aanmaken en simulaties doen. Je tekent dan heel ruw je huis over op satalietfoto. Plaats zonnepanelen en objecten. En doet dan simulatie. Je kunt dan gelijk zien of je warmtepomp invloed heeft of je panelen en zo ja hoeveel en welke. ik weet dat het kan bij sunny design en solaredge.

  Er bestaan ook andere software programma waar je zon / schaduw kunt berekenen. Ik heb heb schetchup pro daarvoor weleens gebruikt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu