Kachelpijp door 'houtskeletbouw' muur. Veilige afstanden?

Tinyboerenkar

  • #1
Hi allen.

Ik ga een houtkachel plaatsen in mijn Tiny house in aanbouw.
De muren zijn als volgt opgezet (buiten naar binnen): betimmering - 1cm ruimte - damp open folie - 9mm triplex - 10cm steenwol - dampremmend folie - 2cm grenen planken.

Als staanders heb ik 10*5 balken welke 60cm hart op hart staan gebruikt.

Qua kachelpijp heb ik een dubbelwandige pijp van 150mm (buitenmaat) voor de muurdoorvoer en het stukje buiten.

Ik heb al uitvoerig gezocht, maar ik kan geen passende oplossing vinden welke voldoende afstand tot het triplex aan de buitenzijde en de planken aan de binnenkant kan houden. De veilige afstand bij een dubbelwandige pijp ligt tussen de 7 en 20cm. Uiteraard wil ik het geheel ook luchtdicht afwerken, dus het rozet moet goed aansluiten op het folie.

Buiten dien ik een stormkraag te monteren, echter is de buitenzijdige diameter hiervan uiterlijk 300mm, wat net wel/net niet genoeg ruimte zou geven tot het hout.

Nu neig ik ernaar eerst de triplex tot de balken weg te zagen, en dit vervolgens te vervangen door een aluminium plaat. Tegen deze plaat zou ik het roset dan monteren.

Wellicht is dit overkill. Ik hoor graag of iemand betere ideeën heeft.
 

Auto-Geen

  • #2
Je gaat door de muur, maar een stomkraag gebruik je bij een dakdoorvoer. Pijp en door een muur en buiten moeten sowieso dubbelwandig geïsoleerd zijn. Misschien kan je met een schets laten zien wat de bedoeling is.
 

Tinyboerenkar

  • #3
"Qua kachelpijp heb ik een dubbelwandige pijp van 150mm (buitenmaat) voor de muurdoorvoer en het stukje buiten."

Uit mijn post hierboven ;)

Dat is duidelijk, maar ik ben benieuwd naar de aansluiting tussen pijp en het hout van de muur. Zelfs bij gebruik van een dubbelwandige pijp dient hier een veiligheidsafstand tussen te zitten.

Zover ik weet worden stormkragen evenwel voor muren gebruikt
92d915391772242393b44c9c078ff50133bf40ba.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
wat voor houtkachel wilt u gaan plaatsen? type en merk?
De dubbelwandige pijp is vaak NIET afdoende voor uw toepassing, dit is enkel het zichtdeel wat vaak boven op de kachel geplaatst word.
De buis in het voorbeeld hierboven is een dubbelwandig geïsoleerde buis, en uit uw vraag kan ik niet opmaken wat de rookgas afvoer diameter is? 150mm buitenmaat zegt niet zo veel is.
Maar gok 130 binnewerks, Kies in geen geval gegalvaniseerd dit is namelijk zo weg!

En kies voor de muurdoorvoer EEN DUBBELWANDIG GEISOLEERDE BUIS, Geen dubbelwandige om de simpele reden dat die veul te warm word.

Maar geef eerst merk en type kachel maar eens door gaan we van daar verder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu