Advies over zelf verlijmen parketvloer

Paul Faure

  • #1
Hallo,
ik heb daarnet op een veilingsite gekocht:

Afzelia duoplank onbehandeld. Afm ca L59 x B9 x D1,5cm.

Ik heb onlangs vloerverwarming gelegd in onze huiskamer en daaroverheen is een dekvloer gestort van 13 (!) cm. We hadden last van verzakkingen dus vandaar de hoogte. Door de dekvloer zitten glasvezelplukjes. De vloer moet nu uitharden en ik ben bekend met alle protocollen m.b.t. het opstoken van de vloer en de uithardingstijd.

Ik heb de duoplankjes gekocht maar weet de dikte van de toplaag niet. Ik kwam de veiling toevallig tegen en de kijkdagen waren al geweest. Ik heb wel en foto van de plankjes en ik schat een toplaagje van 3 a 4 mm.
Afzelia is een houtsoort die geschikt is voor gebruik met vloerverwarming mits natuurlijk alle protocollen in acht worden genomen (geen grote plotselinge temperatuurverschillen e.d.).

Ik heb begrepen dat je deze vloer in combinatie met vloerverwarming het beste kunt verlijmen op de ondervloer. Ik weet alleen niet of er nog handige tips/truuks zijn voor deze klus.

Heeft iemand nog misschien handige tips wat wel en vooral niet te doen ?

Bedankt.
Paul
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Afzelia kan wel geschikt zijn voor vloerverwarming maar is de onderlaag dat ook ?
Dit nog los van de vraag of het verstandig is een houten vloer op 13 cm dikke dekvloer te leggen.
 

Paul Faure

  • #3
Ik heb het nog even nagemeten.
Op het dikste punt is de vloer 13cm omhoog gekomen (na storten dekvloer). Dit is de totale hoogte. De diskte van de noppenplaat gaat daar nog vanaf. Ik schat de dikte van de noppenplaat op 3 cm.
Dit "diepste punt" in de woonkamer is slechts enkele vierkante meters groot. Elders in de kamer is de totale hoogte +/- 9 cm totaal dus ongeveer 6cm bovenop de leidingen.

Ik had ook begrepen dat de gebruikte drager van het parket van invloed is op de warmtedoorvoer. Toch kreeg ik de indruk dat een kwalitatief goede lamelparketplank een beter alternatief is voor een massieve parketvloer.

Reacties ?

Groet,
Paul
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb een half jaartje terug 150 m2 vloerdelen verlijmd (in 7 volle dagen) op een gipsvloer met vloerverwarming. Het is een vreselijk werkje dat je ook beslist niet (!) alleen kunt doen als de vloerdelen te lang zijn.

De 2-k lijm is zo taai als oude stroop en het op de vloer aanbrengen vergt heel wat spierkracht. In het begin loopt de lijm nog redelijk van je lijmkam af, maar als je een paar planken verder bent en de lijm begint al te harden, dan wordt het steeds taaier. Vervolgens moet je de plank netjes aan laten sluiten op de vorige, wat ook bij lange vloerdelen nog al eens wat lastiger gaat.

Tot slot: gebruik handschoenen, want de 2-k lijm gaat niet van je handen af. Ik heb daarom een week met zwarte handen rondgelopen en handen zonder gevoel (door de lijmlaag erop).

Kortom: het is goed zelf te doen, alleen vergt het wat doorzettingsvermogen. Ingewikkeld is het niet. Zorg voor goede handschoenen en een hulpje (dat is altijd wel handig). Haal voldoende lijm in huis en zorg dat je het deel dat over is terug mag brengen.

Halverwege een vertrek stoppen kan niet zomaar, aangezien de plank dan weg kan lopen van de omringende planken. Volgende dag zat deze plank dus helemaal scheef en was de lijm keihard geworden. 3 Uur bezig geweest om de plank van 270 cm los te bikken. Wil je stoppen? Zorg dan dat de laatste rij vloerdelen onder spanning blijft staan middels latjes tegen de muur.
 

Paul Faure

  • #5
Hoi,
ik had het daarnet nog even met iemand erover maar die zei dat ik de vloer net zo goed zwevend kon leggen. Scheelt in ieder geval een hoop werk. Ik heb een ketel die alleen de vloerverwarming aanstuurt op 40 graden. Ik stook de vloer aan het begin van het stookseizoen op en laat deze gedurende het gehele stookseizoen ongemoeid dwz thermostaat op 20 a 21 graden constant. Ondanks de luchtlaag tussen dekvloer en duoplank moet de warmte toch ergens naartoe en daarom zou volgens deze persoon alleen het opstoken langer duren maar dat is voor mij geen issue.

Wat vinden julie ?

Ik begrijp dat een parketbedrijf liever plakt want dat is commercieel natuurlijk wat interessanter denk ik dan.

Groet,
Paul
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Gezien de dikte van de vloer op je vloerverwarming is zwevend leggen mijn inziens niet de beste optie. Als je multieplanken op vloerverwarming monteerd kun je deze beter gelijk op de cement dekvloer verlijmen middels elastische lijm. En wel om de volgende reden je hebt een betere warmte overdracht wanneer je de geheel vloer verlijmt. Lucht werkt namelijk isolerend.
smeer hierbij niet meer dan een plankdikte gelijk in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu