Advies: nieuw bitumen balkon (plat dak) beton

Edo M

  • #1
Beste klussers! Al geruime tijd lees ik diverse topics op dit forum en heb tot nu toe als 'gast' alle info kunnen vinden waarvoor ik dankbaar ben. Nu echter werd het tijd om mijn eerste topic te openen waarvoor ik hulp vraag bij het juist vervangen van bitumen op mijn balkon.

Situatie: wij hebben onlangs een jaren 30 woning gekocht en zijn deze compleet aan het strippen en verbouwen. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen uit kostenbesparing maar ook gewoon omdat ik het leuk vind. Tot nu toe verloopt alles soepel van plafond tot riolering, elektra enz.

Totdat.... ik vorige week ons huis binnenliep en ik een plasje water op onze vloer onder het balkon aantrof. Het betonnen balkon loopt 2 meter diep boven onze huiskamer en de keuken en is 5 meter breed. Deze had ik aan de binnenzijde al geïsoleerd met Polystreen platen van 5cm dik. Hieronder komt een verlaagd plafond.

Dit was uiteraard schrikken waarop ik alle isolatie platen weer heb verwijderd om het lek te zoeken. Het water liep door de bewapening van het balkon heen. Ook heb ik alle balkontegels verwijderd (was ik in de toekomst al van plan) om te kijken of ik een gat in het bitumen kon vinden. Dit was niet te vinden maar ik zag wel direct dat het bitumen uit meerder lagen bestaat, ooit is dichtgesmeerd met vloeibaar bitumen en in slechte staat is. Het balkon ligt ook niet goed op afschot waardoor het water eerder van de goot wegloopt dan er naartoe.

Inmiddels ben ik erachter dat de lekkage waarschijnlijk is ontstaan omdat de afvoerpijp ontzettend verstopt zat voor zo'n 40cm en het water waarschijnlijk boven het lood is gekomen. Mijn buurman en ik zitten op dezelfde afvoerpijp en ook zijn balkon kwam namelijk blank te staan.

Om een lang verhaal kort te maken wil ik toch graag zsm het balkon aanpakken maar na veel lezen en zoeken weet ik niet goed welke lagen ik moet gaan aanbrengen.

1. Ik wil graag alle bitumen verwijderen tot aan het beton. (lood laat ik wellicht wel zitten of kan ik dit beter ook vervangen?)

2. Als ik het beton bloot heb liggen zou ik hier graag afschot in creëren richting de afvoer. Hoe kan ik dit het beste doen? Met een zandcementvloer, egaline of underlayment platen?

3. Moet ik mijn balkon aan de bovenzijde isoleren aangezien ik het ook aan de onderzijde isoleer? Zoja waarmee: een dampremmende of doorlatende folie? En wat voor soort mastiekhoek zou ik het beste kunnen kiezen?

4. Dan twijfelde ik als toplaag over EPDM, Bitumen dakrol branden of bitumen plakrol. EPDM lijkt me het meest gemakkelijk maar ook het lelijkst voor een balkon? Ook twijfel ik over de stevigheid als ik het veel gebruik om te belopen. In de toekomst verwacht ik overigens een hardhouten vlonder aan te leggen.

Mijn vraag aan jullie, wat is dé manier om het aan te pakken? Ik heb echt mijn best gedaan maar kom er gewoon niet uit en doe het graag in één keer goed!

Hartelijk dank alvast voor jullie reacties



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Let op met isoleren aan de onderzijde van het dak. Even deze rubriek doorspitten.
Als je de bitumen eraf kan krijgen moet je dat doen. Op de beton zou je iets van afschot kunnen maken. Waarschijnlijk gaat dat het best met zand en cement.
Als het lood nog in behoorlijke conditie is zou ik het laten zitten. De hoogte van het lood onder het kozijn bepaald de hoogte van al het lood rondom. Het overige lood opnieuw hoger aanbrengen kan wel maar het water zal dan toch bij het kozijn naar binnen komen.
Isoleren boven op de oude dakbedekking zal niet meevallen. Er zal waarschijnlijk te weinig hoogte zijn ten opzichte van de bovenkant van het lood.
Zit de afvoer op de lokatie waar een rechthoekje uit het lood is geknipt, de eerste foto.
Hoe zit dat met die uitloop. Hoe zit het aan de voorkant van de gevel. Maak daar ook eens een foto van.
Mastiekhoeken zijn waarschijnlijk van cement gesmeerd die kan je beter laten zitten.
Wil je houtenvlonders dan moet je niet zoveel water op het balkon hebben. Hout gaat niet lang mee in die situatie.
Als je toch aan de bedekking bezig bent overweeg een noodoverloop. Ik zie dat er ook water van een hoger dak loost. Kan de afvoer van het balkon het water niet verwerken dan loopt het water toch via de overloop van dat vlak. Het is nou eenmaal een badkuip.
 

Edo M

  • #3
Bedankt voor je reactie Wgb. Ik zal mij nog eens verdiepen in de isolatie aan de binnenzijde. Je leest inderdaad wel diverse dingen betreft het 'luchten' enz. Het lood lijkt vooralsnog in goede conditie. Mocht ik die vervangen zou ik het op dezelfde plek terugbrengen, lijkt mij het verstandigst? Je bedoelt dat de bovenkant isoleren moeilijk wordt omdat je dan ook met dikke platen zit te kijken die erop zouden moeten? Over het hout heb ik ook al zitten denken en was inderdaad van plan zo'n nood overloop te maken. De bestaande afvoer zit nu tegenover de regenpijp in de hoek, te zien op de 2e foto en die vangt inderdaad ook het water van het dak erboven! Op de eerste foto lijkt het inderdaad alsof er een hoekje uit is maar dit is zo'n bescherm vierkantje voor onder de tegels.

Heb je advies voor mij hoe ik nu het beste vanaf nul het bitumen kan aanbrengen. Moet daar dan eerst zo'n dampremmende folie tussen beton en bitumen? Of gewoon bitumen rechtstreeks op het beton.

Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als de bitumen van de beton wil komen en je maakt van specie een afschotlaag zal je eerst een laag bitumen oplossing moeten aanbrengen, noemen ze ook een laag primer.
Vervolgens kan je er een brandrol erop branden. Er zijn rollen die mogen in een laag of voor een ander merk/type moet je tweelagen aanbrengen.
Er zijn heel veel verschillende materialen idem de techniek om deze aantebrengen.
Op Youtube staan heel veel filmpjes over het branden van dakbedekking en of andere fabrieksinstructies.
Je kan ook nog eens kijken op het Internet naar vloeibare dakbedekking. Orienteer je op de types met twee componenten. Valt daar je keus op geen gesloop, dat kan behoorlijk tegenvallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu