Aardlekschakelaars richtlijnen vroeger

Cornerman

  • #1
Goeiendag ik heb nog een meterkast met twee 500ma aardleks met daarachter 6 groepen per aardlek is in 1992 geplaatst, nu is mijn vraag was dat volgens de richtlijnen voor die tijd want hoeveel groepen mochten er eerder achter de aardlek
 

Gerrit

  • #2
Ik weet niet meer precies wanneer de nieuwe voorschriften zijn gekomen, maar vroeger was de regel:

Eén aardlek: max. 4 groepen
Meerdere aardleks: mogen er meer zijn.

Die regel werd aangehouden hoewel er verschillend over werd gedacht. Ook binnen de inspectiediensten waren er verschillen in inzicht.

De gedachte er achter was dat als er één aardlek werd geplaatst (dat kwam voor) moest de kans klein zijn dat alles (alle verlichting) uitviel.
Had je meer dan één aardlek bleef er altijd wel een in. Ook toen moest je de verlichting dus wel over de aardleks verdelen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Omdat 500mA aardlekschakelaars nauwelijks iets bijdragen aan persoonlijke veiligheid, zijn deze in huisinstallaties volledig achterhaald en moeten bij renovatie zeker door 30 mA exemplaren worden vervangen. Ik vermoed dat dat in '92 ook al aan de orde was.
 

Gerrit

  • #4
Volgens mij toen nog niet.

Ook nu kom je in oudere woningen nog volop types van 500 mA tegen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Weet je dat zeker Gerrit? Ik ben ze ook tegengekomen maar dan in installaties met smeltpatronen en groen/rode en grijze bedrading. Dat is toch beduidend langer geleden dan 1992?
 

Gerrit

  • #6
Zoals gezegd, ik weet niet precies meer wanneer de toepassing van 500 mA werd verboden, maar feit is dat je ze nog regelmatig tegenkomt, ook in woningen met de nieuwe kleuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu