Twee Aardlekschakelaars vallen eruit

Marc1995

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb een probleem waar ik niet helemaal uit kom. Misschien heeft iemand een keer hetzelfde probleem gehad. Als ik een van beide groepen 'groep A' of 'groep B' aanzet, dan werkt alles prima. Doe ik ze vervolgens allebei tegelijkertijd aan, dan springen twee van de drie aardlekschakelaars eruit. Ik heb er uren naar gekeken en de bedrading gecontroleerd, maar kan niks vinden. Zou dit misschien aan de meterkast kunnen liggen?

Ik heb verder geen aparaten aangesloten (ben nog aan het verbouwen).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat groep 'A' en groep 'B' niet achter dezelfde aardlekschakelaar zitten, maar juist achter de beide aardlekschakelaars die uitschakelen?

Waarschijnlijk komen ergens in de installatie draden uit groep 'A' en 'B' bij elkaar, bijvoorbeeld een lichtpunt wat een schakeldraad krijgt uit de ene groep en een nul uit de andere groep.
 

Marc1995

  • #3
Dat laatste zal het dan waarschijnlijk zijn (Heb een dimmer met een nuldraad uit andere groep wss). Ik dacht dat dat geen probleem was, maar toch wel dus.

Heel erg bedankt voor je snelle antwoord en fijne kerst nog!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Draden uit verschillende groepen mogen nooit bij elkaar komen. Ze mogen ook niet door dezelfde leiding of lasdoos lopen dus normaliter krijg je dit ook niet zomaar voor elkaar.

Behalve dat het in dit geval voor storingen zorgt, kan het ook gewoon voor gevaarlijke situaties zorgen. Levensgevaarlijk, omdat de installatie waar je aan werkt toch niet spanningsloos blijkt te zijn na het uitschakelen van één van de groepen. Of brandgevaarlijk, omdat de onbeveiligde nuldraad van één van de groepen overbelast kan worden.

Gelukkig zitten de groepen in dit geval achter verschillende aardlekschakelaars, anders was je niet zo snel achter dit probleem gekomen.
 
  • Informatief
Waarderingen: Marc1995

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu