Aardlekschakelaars Nieuwe NEN1010

Lampje45

  • #1
Ik hoorde van iemand, dat de voorschriften van de aardlekschakelaars veranderd waren, het gaat om het aansluiten van eenfase eindgroepen op een 4 polige aardlekschakelaar rubriek 531 NEN1010:2015
Wie zou mij die tekst via. PM toe kunnen sturen.?
Alvast hartelijk dank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, het vragen om beschermde weken is niet toegestaan.

In die norm stond dat 1 fase eindgroepen niet op 3 fasen aardleks mochten, dat is toen weer afgezakt naar een advies om geen 1 fase eingroepen op een 3 fasen aardlek te zetten, en nu is de hele norm geschhrapt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Hé Welkom terug Lampje!:super:
 

Lampje45

  • #4
The headhunter schreef:
In die norm stond dat 1 fase eindgroepen niet op 3 fasen aardleks mochten, dat is toen weer afgezakt naar een advies om geen 1 fase eindgroepen op een 3 fasen aardlek te zetten, en nu is de hele norm geschrapt.
Ja dat is nu het hele punt Van NEN1010 is van 1962 en heb daar ook nooit wat aan gehad, omdat ik niet in de woningbouw wilde werken.
Ik weet genoeg van draaistroom en zijn distributie, maar begrijp ook niet hoe een aardlek in een 3 fase systeem kan werken als er alleen de fasen gemeten wordt. Want is je net in balans dan loopt er geen stroom door de nulleider.
En wat als je ongelijke, een fase belasting hebt, dan loopt er wel stroom door de nulleider. Hoe wordt een differentiaal stroom dan gesignaleerd in een 4 polige aardlek schakelaar. Wie kan me dat vertellen. En dat verhaal krijg ik te horen op een website van een kasten firma en dat lijkt me uiterst plausibel.
Dat is een norm van 7 jaar terug is weer afgezakt tot advies en nu zou dat niet meer van toepassing zijn?
Weet je dit wel heel erg zeker?

Ik vraag me intussen af of dit instituut nog mijn vertrouwen verdient want er wordt wat afgezwalkt.
Wasmachine in was ruimte, nee geen wcd een dure nokken schakelaar
Droger bij op dezelfde nokkenschakelaar nee mocht niet ook niet als ze nooit samen aanstonden
Toen een 4 polige kabel met dubbele aarde en in een keer is dat ook weer over.
Gewoon WCD's in de badkamer. Ik geloof dat ik een beetje gek begin te worden van deze club.

Het is toch te gek voor woorden dat je er nergens achter kunt komen aan welke voorschriften je moet voldoen die de overheid gesteld heeft. Dat moet allemaal betaald worden en niet zulke misselijk bedragen ook. Dat de VEV een instituut is dat geldt maakt is ruim bekend, maar dat de overheid uit gemakzucht maar refereert naar de NEN 1010 en niet bereid is om het gebruik van de kennis te vergoeden is laakbaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een 4 polige aardlek kan werken omdat de som van alle stromen gemeten word en is die niet nul dan is er een lek naar aarde.
Dus alle fasen gelijk dan is de som van de stromen 0 dus geen fout, is de som van de stromen door ongelijke belasting niet 0 dan moet er dus een stroom lopen door de nul en als je die in de som meeneemt os de som weer nul, dus geen lek.
Pas als de som van de stromen en nul geen 0 is is er een lek.
 

Lampje45

  • #6
Ja dat zou een optie zijn, maar wat is dan de reden, dat ze dit toch als onveilig bestempelden en terugdraaiden, of is hier weer niet goed over nagedacht of spelen er andere belangen? Zo'n sterk instituut met zulk zwabberbeleid.
Heb jij iets van berichtgeving uit een vakblad of zo?
dat de regel ingetrokken wordt.?
Want ook de monteur van Liander zei uit zich zelf dat ze deze manier nog nooit gezien had.

Want ik ben wel van plan om over dit probleem een klacht in te dienen. als het niet c.f. de voorschriften is aangesloten.
Maar het is toch raar dat je daar zonder betaling van grote sommen geld geen gegevens over kunt krijgen? Omdat ik de specifieke kennis over de voorschriften niet had, heeft mij doen besluiten het te laten uitvoeren door een erkende installateur. Met alleen materiaal was ik zo'n 400 euro kwijt geweest, daar kwam nu nog eens 800 euro bij.
En toen kwam het feest.
De schakelaar ging in, en beide aardleks klapten er uit en zaten we helemaal spanningsloos.
De monteur kwam er niet uit, het was een bouwfout uit 1973.
Heb het zelf opgelost
De buitenlamp en de schuuraansluiting zat met de fase op groep 3 en met de nul op groep 4
Door het aanleggen van de kookaansluiting werd de kast gesplitst tussen 3 en 4 en werd bij het inschakelen van de buitenlamp fasestroom door aardlek 1 en de nulstroom door aardlek 2 gestuurd en klapten beiden uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Er is een gering risico dat je achter een 4-polige aardlekschakelaar op meerdere fasen tegelijkertijd een lekstroom hebt, als deze lekstromen in balans zijn heffen ze elkaar op en reageert de aardlekschakelaar er niet op.

Dat "zwalkende instituut" is voortdurend bezig om normen te harmoniseren met EN / IEC normen, daarom is het advies om dit niet te doen weer gesneuveld.

Lampje45 schreef:
Wasmachine in was ruimte, nee geen wcd een dure nokken schakelaar
Je hebt het over een tijd dat 30mA aardlekbeveiliging nog niet de standaard was. Dat is het nu wel.
Droger bij op dezelfde nokkenschakelaar nee mocht niet ook niet als ze nooit samen aanstonden
Je hebt het over een tijd dat beide apparaten een aansluitwaarde van 2 à 3kW hadden. Mijn huidige wasmachine en droger hebben opgeteld een aansluitwaarde minder dan 3kW.
Toen een 4 polige kabel met dubbele aarde en in een keer is dat ook weer over.
Je hebt het over een tijd dat 30mA aardlekbeveiliging nog niet de standaard was. Dat is het nu wel.

Zo'n dubbele beschermingsleiding is ook een beetje doelloos als je het geheel met een stekker in een contactdoos steekt zoals tegenwoordig gebruikelijk is.
Gewoon WCD's in de badkamer. Ik geloof dat ik een beetje gek begin te worden van deze club.
Je hebt het over een tijd dat 30mA aardlekbeveiliging nog niet de standaard was. Dat is het nu wel.

Lampje45 schreef:
Want ook de monteur van Liander zei uit zich zelf dat ze deze manier nog nooit gezien had.
Die monteur heeft nog nooit 1-fase eindgroepen achter 4-polige aardlekschakelaars gezien? Was het zijn eerste week ofzo? :denk:

Lampje45 schreef:
De buitenlamp en de schuuraansluiting zat met de fase op groep 3 en met de nul op groep 4
Dat probleem staat natuurlijk helemaal los van dit topic, dat gaat ook met 2-polige aardlekschakelaars niet goed.

Hoe heb je het opgelost? Niet weer beide groepen achter dezelfde aardlekschakelaar geknoopt mag ik hopen, maar gewoon de verbinding tussen de eindgroepen verwijderd?
 

Lampje45

  • #8
Wat ik met mijn verhaal probeerde te zeggen, is dat het toch vreemd is dat sinds ik in 1973 mijn huis inrichtte er zoveel veranderd is in de voorschriften.
Er was wel aardlek te koop maar niet geinstalleerd.
Ik heb mijn installatie naar mijn wensen uitgebreid en dat isook nooit veranderd.
Dus ik had geen plicht om te veranderen.
Wel heb ik al 15 jaar een nieuwe groepenkast met een dubbele capaciteit op zolder liggen, maar het zegelprobleem hield me een beetje tegen
Nu zowat 50 jaar later, is de installatie nog steeds het zelfde de witgoedboer heeft machines neer gezet met wandcontactdozen en tot voor kort, dus nog steeds geen aard lek.
Ik weet vanuit mijn schooltijd nog te herinneren dat, als iemand verhuisde, kwam de inspecteur van de electriciteitsmaatschappij en constateerde dat er rubberaderdraad gebruikt was, dan was het gegarandeerd afkeur.

Ik vind dit heel vreemd, dat daar nooit meer naar gekeken wordt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar geworden. Niets houd je tegen om de installatie te laten inspecteren.

Als die wasmachine in een badkamer staat en de groep niet is voorzien van 30mA aardlekbeveiliging, had er ook geen wandcontactdoos geplaatst mogen worden. Dat zou de witgoedinstallateur beter moeten weten. Maar ja dat zijn helaas alleen nog maar dozenschuivers tegenwoordig.
 

Lampje45

  • #10
Ja Xander dat weet ik, maar wat komt daar in de praktijk van terecht?

Ik heb het na veel puzzelen opgelost. De grondkabel naar de schuur was niet lang genoeg om in de kast aan te sluiten, heb hem ingekort en aan de rechter onderzijde in een lasdoos gebracht waar ik ook de kabel van de buitenlamp naar toegebracht en de doos parallel op groepsautomaat 3 gebracht.
Nu komen de nul en de fase dus overal van groep 3.

Groepenkast def.jpg


Ik ben door onderzoek in de buurt er achter gekomen dat dit een structurele blunder is geweest tijdens de nieuwbouw.

Bij mensen die hun groepenkast hebben laten vervangen kwam het toevallig allemaal zo uit, dat het allemaal via dezelfde aardlek bleef lopen, maar dat dit niet gebeurde bij mij, vanwege de kookgroep.
Dat dit in de 50 jaar nog nooit tot ongelukken heeft geleid, mag een wonder heten.
Want de huizen werden niet opgeleverd met een lijstje van welke zekering voor welk lichtpunt waren.
Dat deed je door de groepen te schakelen en ik deed nummertjes op de dekseltjes..

Maar in dit geval bleek de buitenlamp dus uit te gaan, als groep 3 werd uitgeschakeld, maar ook bij groep 4. De een werd via de fasedraad uitgeschakeld en de andere via de nul.


Als je dus de buitenlamp wilt vervangen en je zet de groepsschakelaar 4 uit, dan gaat het licht uit, je meet met je multimeter op beide draden geen spanning.

Het alleen meten met een 2 polige meter is dus niet de garantie dat je veilig bent, want in dit geval staat de 230 volt nog keihard op de fitting en jij staat op een goede geleidende trap in een natte omgeving te wachten op een doodsklap.

Dus hieruit blijkt dus, dat de ouderwetse spanningszoeker nog steeds een must is, om veilig te kunnen werken. Het is dus EN de multimeter EN de spanningzoeker, als je die elders gecontroleerd hebt of hij werkt.

Ja en deze blunder geldt voor ca 100 huizen bij mij in de buurt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Lampje45 schreef:
Ja Xander dat weet ik, maar wat komt daar in de praktijk van terecht?
Tja dat zijn keuzes. Van degene die wetgeving maken trouwens, niet van de partij die NEN1010 schrijft.

Zelfde bijvoorbeeld met de APK. Waarom is die alleen verplicht voor personenauto's, maar niet voor motorfietsen, aanhangwagens? Betekent dat in de praktijk dat er vele onveilige motorfietsen en aanhangwagens op de weg zijn? Wellicht. Of mensen presteren het daarbij wel om de boel veilig te te onderhouden.

Veel tweepolige spanningsmeters functioneren ook als "spanningzoeker", dat wil zeggen dat er al iets opgloeit als je alleen de fasegeleider aanraakt.
Screenshot_20221117_112256.png

En daarnaast natuurlijk ook altijd tussen fase en aarde meten, indien beschikbaar.

Onveilig is het combineren van groepen inderdaad sowieso! De hele schuur zat er achter als ik het goed begrijp, daar willen mensen ook wel eens zware apparatuur (frituurpannen etc.) gebruiken. Dat betekent ook dat je de nulgeleider van groep 4 kunt overbelasten. Hoewel... misschien werken de 4-polige aardlekschakelaars hier in je voordeel, als groep 3 en 4 op een verschillende fase zitten. :wink:
 

Lampje45

  • #12
XanderH schreef:
Onveilig is het combineren van groepen inderdaad sowieso! De hele schuur zat er achter als ik het goed begrijp, daar willen mensen ook wel eens zware apparatuur (frituurpannen etc.) gebruiken. Dat betekent ook dat je de nulgeleider van groep 4 kunt overbelasten. Hoewel... misschien werken de 4-polige aardlekschakelaars hier in je voordeel, als groep 3 en 4 op een verschillende fase zitten.
Dat lijkt me niet de grootste zorg, want daarvoor is er wel in de automaat beveiligd mag ik aannemen. Mijn grootste zorg is dat je denkt veilig te werken, alles controleert en dan alsnog geëlektrocuteerd kan worden.
In ieder geval is het bij mij opgelost en heb ik geen zorgen meer.

Wat jij aanhaalt is professionele meetapparatuur, maar dat heeft het gemiddelde gezin helemaal niet in huis. Maar een proeflampje en een spanning zoeker is voor mij ook voldoende.

Maar nu de hele buurt nog zo ver zien te krijgen, dat ze dit veranderen als ze er al 50 jaar geen last van hebben gehad.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Een standaard 1P+N automaat beveiligt alleen de fasegeleider, niet de nulgeleider.

Als je vanuit 2 verschillende 16A eindgroepen verbruikers aansluit die de nuldraad van één van die groepen gebruiken, kan daar dus gewoon 32A doorheen gaan lopen zonder dat er een automaat reageert.

(Maar niet als beide eindgroepen op een andere fase zitten. Ook niet als er een 25A hoofdzekering voor zit.)
 

Lampje45

  • #14
Oh dat wist ik niet, zo zie je maar weer nooit te oud om te leren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Niet dat ik iets af wil doen aan het persoonsgevaar / aanraakgevaar wat je zelf al terecht aanhaalt hoor. :wink:

Ik weet niet of deze woningen standaard allemaal 3x25A zijn opgeleverd? Anders zal het 1x35A zijn en hebben veel van je buren dus mogelijk ook een brandgevaarlijke situatie.
 

Lampje45

  • #16
XanderH schreef:
k weet niet of deze woningen standaard allemaal 3x25A zijn opgeleverd? Anders zal het 1x35A zijn en hebben veel van je buren dus mogelijk ook een brandgevaarlijke situatie.
Ja dat klopt, maar ik heb nog nooit van problemen gehoord.
En hoe zou ik dat wereldkundig moeten maken?

Nee de woningen zijn wel standaard opgeleverd met 3 fasen, maar 1 zekering wordt gebruikt.
Dat was zoals ik me herinnerde 1X35 A

Maar toen ik voor de aanvraag van de aanpassing mijn aansluitgegevens op moest vragen bij de netbeheerder bleek dat ik volgens hen slechts 1 x 25 A te hebben.

Ik kon dat niet voorstellen 4 groepen van 16A


met toch wel wat forse gebruikers: oven, magnetron, close in boiler, vriezer, koelkast, witgoed.

En dan in die zowat 50 jaar nooit een hoofdzekering opgeblazen, maar het bleek bij opening toch wel 35 A te zijn.. Nu is het 3x25A
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Ja, dat is dus wel gewoon een 1 fase aansluiting 1x35A (dat de netbeheerder de invoerkabel en hoofdzekeringkast heeft voorbereid op 3 fasen maakt het nog geen 3 fasen aansluiting).

Met 1x35A en 2 groepen gecombineerd riskeer je dus wel een stroom tot 32A door de 2,5mm² nuldraad, door lasklemmen en door andere componenten. Het is niet ondenkbaar dat dat ooit een keer ergens fout gaat.

Hoe je dat wereldkundig maakt? Goede vraag... Misschien wil een plaatselijke installateur zich er aan wagen om eens wat brieven rond te sturen? Maar dan kom je uiteindelijk weer terug bij: De installatie is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar en niemand anders...

Na 50 jaar ben jij misschien niet de eerste die dit probleem heeft gevonden en verholpen. :wink:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
In zijn algemeenheid zijn normen meer een naslagwerk van eisen dan en bron van kennis voor degene die ze dagelijks gebruiken.
Naar ervaring kunnen niet ervaren lezers overigens volledig verkeerde conclusies trekken uit die normen.
omdat het goed lezen daarvan ook niet altijd even makkelijk is.


helaas kosten die documenten het nodig.
Maar als professioneel is dat een deel van je gereedschap je verwacht ook geen gratis hamer voor je klus toch.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu