Perilex (2 fase) verdelen over 2 aardlekschakelaars

Molenaar23

  • #1
Ik heb een vraag over de aansluiting van een perilex voor een inductie kookplaat. Mijn huidige groepenkast bevat 2 aardlekschakelaars waarop 2 groepen elk aangesloten zijn. Kunnen de 2 automaten verdeeld worden over de 2 aardlekschakelaars? Zie foto.
Gropen.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dat kan niet.

In een één-fase installatie zoals die van jou heeft het ook geen enkele meerwaarde om dit te willen verdelen.
 
  • Like
Waarderingen: Molenaar23

Molenaar23

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Dus kunnen 2 schakelaars extra op 1 aardlekschakelaar geplaatst worden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja in principe kan dat. Je mag achter een 30mA aardlekschakelaar tot 4 groepen plaatsen en een kookgroep telt zelfs maar voor 1.

Let wel dat je niet zomaar 2 losse automaten als kookgroep kunt inzetten. Een kookgroep is een speciaal component waarbij de bedieningshendels zijn gekoppeld zodat je de groep in één handing uit kunt schakelen. Bij sommige merken kun je daar een losse brug voor kopen maar bij Eaton moet je echt daadwerkelijk een kookgroep bestellen:
IMG-20220628-WA0000_copy_300x300_1.jpg


Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is als je zonnepanelen hebt liggen. Wanneer je zonnepanelen plaatst heb je 2 voedingsbronnen: het elektriciteitsnet met waarschijnlijk een hoofdzekering van 1x35A of 1x40A en daarnaast de zonnepanelen. Met deze 2 voedingsbronnen samen is het mogelijk om de groepenkast welke waarschijnlijk geschikt is voor maximaal 40A te overbelasten. Dit behoort beoordeelt te worden bij installatie van de zonnepanelen.

Met maximaal 2x 16A eindgroepen achter een 40A aardlekschakelaar is het onmogelijk om meer dan 32A door de aardlekschakelaar te laten stromen. Ga je groepen toevoegen dan is dat wel mogelijk. Misschien moet je nu dan alsnog maatregelen nemen om overbelasting van de groepenkast / aardlekschakelaars te voorkomen.
 

Molenaar23

  • #5
Goede suggesties!

Wel een opmerking/vraag over de zonnepanelen. Op de onderste rij (3e van links naast de ALS's) zit een automaat tbv de zonnepanelen (8 stuks). Deze zit niet op een ALS, hetgeen volgens mij onjuist is aangelegd, daar dit een TT systeem is. Dus dat moet sowieso nog aangepast worden.

Ik begrijp dat als er een dubbele groep tbv de perilex bij komt, dat er een risico op overbelasting bestaat en dat de hoofdzekering (35A) plat gaat. Ik snap alleen niet wat dit met zonnepanelen (2e voedingsbron) te maken heeft. Kun je dat nog verder uitleggen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Die groep voor de zonnepanelen is een aardlekautomaat, oftewel een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in één toestel. Maar het is wel een spanningsafhankelijke aardlekautomaat, die mag alleen onder voorwaarden worden toegepast. In een TT-stelsel (waar hij ook nodig is voor foutbescherming) in een woning (oftewel een installatie gebruikt door leken) mag dat niet. Het is dus de verkeerde aardlekautomaat.

Het probleem is dat je in totaal 35A uit het net kunt opnemen en tegelijkertijd nog een bepaalde stroom, bijvoorbeeld 16A?, uit de zonnepanelen. 35+16= 51A die je in theorie met 4x16A eindgroepen door je 40A aardlekschakelaar kunt laten stromen, dat is te veel.

Zoek op Google maar eens naar "Voorkom grote problemen bij het aansluiten van PV-panelen" dan vind je als het goed is een PDF die dit verhaal mooi beschrijft, inclusief de mogelijke oplossingen. Het is een document van een fabrikant van groepenkasten dus ik mag er helaas niet naar linken volgens de forumregels.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu