Testknop beide aardlekschakelaars reageert niet

henkpietersen

  • #1
Hallo,

In mijn Hager groepenkast zit een dubbele 3-fase aardlekschakelaar. Beide gaan niet '"uit" als ik de testknop indruk. Zijn ze nu defect of is er nog iets wat ik kan testen. Vind het toevallig dat ze namelijk beide hetzelfde probleem hebben.

Hoor graag of er mogelijk een ander probleem speelt.

Screenshot_20220603-100346_Gallery.jpg
 

Freakie

  • #2
Weg doen. Waarschijnlijk twijfelen en een risico lopen? Dit soort componenten hebben helaas niet de eeuwige levensduur.

Vroeger ging er minder stuk, maar zat er natuurlijk ook minder op.
 

Starter01

  • #3
Er staat wel spanning op? Hoofdschakelaar oid staat toevallig niet uit?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bij de rechter aardlekschakelaar lijkt aan de onderkant één fase niet te zijn aangesloten en wel die die in verbinding staat met de testknop. (het is allemaal niet echt goed te zien). Mocht dit het geval zijn, dan gaat de testknop niet werken.
Wat is de situatie bij jou? Is dit een nieuwe groepenkast? Een nieuw huis? Hebben de testknoppen het eerder wel gedaan? Doet je elektrische installatie het verder wel?
 

Starter01

  • #5
En ook de nul lijkt te missen bij de rechter ALS.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Heb je wel een 3 fasen aansluiting in huis?
 

henkpietersen

  • #7
Er staat wel spanning op en de hoofdschakelaar staat gewoon "aan". De aardlekschakelaar geeft de stroom ook netjes door aan alle groepen. Alle groepen individueel getest en deze werken allemaal. Voor de duidelijkheid heb ik extra afbeeldingen toegevoegd.

Beide aardlekschakelaars zijn voorzien van een eigen aanvoer (fase). Dus de 3 fases verspreid over de 2 aardlekschakelaars. Op de foto is te zien dat fase 1 is doorverbonden met een koperen rail naar de andere aardlekschakelaar (waar de testknop achter zit). Het is een bestaand huis, maar met een "nieuwe" meterkast. Ik heb de testknoppen dus nooit eerder kunnen testen. De elektrische installatie werkt verder wel goed. Alle groepen functioneren prima.

En de nul van de rechter aardlekschakelaars is verbonden via een koperen rail met de nul van de 1e aardlekschakelaar die weer naar de rail loopt en die uiteindelijk naar de hoofdschakelaar loopt. Maar de 3 fase aansluiting is nog niet door de netbeheerder aangelegd. De 3 fases zijn nu met elkaar doorverbonden (uit 1 enkele fase). Fase 1 is gekoppeld aan fase 2 en fase 2 aan fase 3 (als tijdelijke situatie). Totdat deze allemaal een eigen fase krijgen via een eigen draad. En als ik de aardlekschakelaars op "Off" zet gaat ook de stroom achter de groepen er wel af, alleen lijkt deze dus niet de lekstroom te detecteren...

Heb trouwens ook de "fase 2" en "fase 3" ontkoppeld om te testen of de aardlek achter een enkele fase wel werkt (waar de testknop achter zit) en dit werkt ook niet.

20220603_173614.jpg 20220603_173618.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
De testknop zit aangesloten tussen fase 1 en fase 2. Wanneer je 3x dezelfde fase verbindt gaat dit nooit werken. Er moet 400V spanningsverschil tussen L1 en L2 staan.

Ik mag hopen dat deze kast je niet als "nieuw" verkocht is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

henkpietersen

  • #9
Nee hoor, zeker niet als "nieuw". Maar ik bedoel dat die nieuw voor mij is. Ik kom van een situatie zonder aardlek. Dus als ik wacht totdat de netbeheerder de 3 fasen heeft aangelegd, zouden de aardlekschakelaars waarschijnlijk weer werken als ik ze test.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ondanks dat de testknop op deze manier niet functioneert, zou de aardlekschakelaar dat wel moeten doen.

Dat zou je kunnen testen bijvoorbeeld door met een spanningsmeter met lage ingangsimpedantie tussen fase en aarde te meten, de meeste duspols kunnen dat.
 

henkpietersen

  • #11
Je bedoelt dat de aardlekfunctionaliteit nu wel werkt? Alleen dat de testknop momenteel dat niet kan laten zien (totdat de extra fasen gekoppeld zijn)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Ja.

Nou ja, tenzij ze toch defect zijn...
 

henkpietersen

  • #13
Ja oke inderdaad, maar dat ze allebei defect zijn zou wel toevallig zijn, hoogstwaarschijnlijk werkt het wel en dat weet ik zeker als de extra fasen zijn aangelegd
 

Starter01

  • #14
De draden waarmee eea is doorverbonden en die waarmee de voeding binnenkomt lijken me wat aan de dunne kant? Was dit al zo?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
henkpietersen schreef:
hoogstwaarschijnlijk werkt het wel
Daar zou ik niet mee kunnen leven, mij te gevaarlijk!
Stel nu dat er op zeker moment een apparaat een defect heeft, waardoor de buitenkant ervan onder spanning komt te staan. Dan zou normaal gesproken de aardlek eruit gaan, in elk geval de zaak beveiligen voor aanraking tussen dat apparaat en een of ander geaard object (CV-leidingen, waterleiding ed.).

Als er nu zoiets zou gebeuren en er valt een slachtoffer door de niet-werkende aardlekschakelaar, dan kun je jezelf voor je kop slaan, omdat je niet getest hebt of die aardlekschakelaars wel werken!

Natuurlijk is het zo dat in heel veel huidhoudens de aardlekschakelaars (vrijwel) nooit getest worden, maar jij weet al dat er iets niet goed zit en dat maakt het in voorkomend geval extra bitter!

Als je een fitting neemt, daar op veilige manier twee snoeren aan bevestigt en er dan een gloeilamp van 15W in draait, heb je een prima tester voor werking van de aardlekschakelaar. Ene uiteinde aan de fase, andere aan de aarde. Er zal ongeveer 65 mA gaan lopen en dat zou voldoende moeten zijn om een 30mA aardlekschakelaar te laten trippen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Kees schreef:
Stel nu dat er op zeker moment een apparaat een defect heeft, waardoor de buitenkant ervan onder spanning komt te staan.
Dan neem ik aan dat ook de installatieautomaat uitschakelt.

Hij had voorheen een kast zonder aardlekbeveiliging blijkbaar, dan mag je toch aannemen dat de aardcircuitweerstand laag genoeg is om een zekering of installatieautomaat te kunnen toepassen voor foutbescherming.

(Maarja, aannames he. :wink: )
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Volgens mij kijken we tegen het meterbord aan? Daar komt dan een groen/gele aardedraad uit, blijkbaar een TN-stelsel, dan zal het wel meevallen met geaarde metalen gestellen die onder spanning komen te staan.

Als dit inderdaad al het meterbord is wat we zien, dan mis ik wel de hoofdschakelaar.

De invoer van leidingen aan de bovenkant van de kast ziet er ook wel spannend uit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

henkpietersen

  • #18
Ja dit was al zo, 2,5 mm2 (groen). Deze komt uit de slimme meter en zal de netbeheerder naar 3 x 6 mm2 moeten brengen. Ja, maar de aardlek functionaliteit heeft er nooit gezeten (in de oude stoppenkast). Alleen deel van de badkamer en keuken was geaard, de rest niet. Nu wel alles geaard, en met 6 mm2 naar de voedingskabel van het energiebedrijf.

Die test wat je zegt met de lamp kan ik morgen eens proberen.

@XanderH de hoofdschakelaar zit rechts naast de groepenkast.

20220603_211524.jpg 20220603_211536.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
En je bedoelt met hoofdschakelaar niet stiekem een automaat van de netbeheerder?
 

henkpietersen

  • #20
@XanderH zie mijn foto, mijn hoofdschakelaar, automaat van de netbeheerder zit er nog onder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu