Aardlekschakelaar om de haverklap eruit

Ruud_Enschede

  • #1
Beste medeforummers. Sinds een goed jaar gaat bij ons geregeld een van de aardlekschakelaars eruit. Dit gebeurt echt alleen bij vochtig, regenachtig weer. Alleen niet altijd. Soms kan het dagen met bakken uit de hemel komen en is er niks aan de hand, en soms zijn een paar druppels al genoeg om de schakelaar om te doen slaan. In eerste instantie leek een van de groepen op de schakelaar de boosdoener. Als ik die uitzette, kon de ALS weer terug en ging het goed. Er zal dus iets in de betreffende groep niet goed zijn. Heb vervolgens alle apparaten op die groep eraf gehaald, keukenapparatuur, wasdroger, CV, lampjes, stekkerdozen, echt alles. Helaas nog steeds sluiting. De verdenking was de oude tuinverlichting. Dit allemaal opnieuw aangelegd maar helaas, weer af en toe ALS eruit. Meestal na een uur wachten kon het spul weer aangezet worden inclusief de hele groep en bleef dan weer een tijd aan. Heb vervolgens de buitenlamp aan de wand helemaal opnieuw aangesloten en helemaal afgekit. Toen is het een half jaar goed gegaan dus dacht dat ik de oorzaak daarmee gevonden had. Helaas, gisteren, pats, weer alles eruit. Wel moet ik erbij opmerken dat het nu zo is dat als de ALS eruit gaat, ik hem gelijk terug kan zetten en dan gaat het weer een paar uur goed. De betreffende groep kan dan gewoon aanblijven en alles werkt ook gelijk weer. Alleen een paar uur later (zelfs al is het dan droog) kan hij er zomaar weer uitvliegen en moet ik hem weer terug zetten. Ik ben inmiddels echt ten einde raad. Heb er al een electricien bij gehad maar die deed eigenlijk wat ik zelf al gedaan had, namelijk alle apparaten eruit en kwam dus tot dezelfde conclusie, dat het daar niet aan kon liggen. Mijn vraag is nu: zou het zo kunnen zijn dat de aardlekschakelaar zelf stuks is? En mijn tweede vraag is: als ik er een bedrijf bij laat komen met een megger; kunnen die ook iets detecteren als er op het moment van meten zelf geen aardlek is?? Het probleem is namelijk dat hij er telkens uitvliegt en vervolgens weer gewoon aan blijft als je hem terug zet. Als hij eruit blijft tikken, weet je dat er op dat moment iets lekt en kun je gericht zoeken. Graag hoor ik van jullie
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je iemand laat komen met een megger, kan die inderdaad veel gerichter zoeken, ook als de lekstroom nog niet hoog genoeg is om de aardlekschakelaar te laten trippen.

Let wel dat je niet altijd álle soorten fouten vindt met een megger.

Vocht in buitenverlichting o.i.d.: Ja, dat meet je.

Een kapot verwarmingselement in de wasmachine? Dat meet je waarschijnlijk niet, aangezien dat verwarmingselement met een relais geschakeld wordt en dat relais natuurlijk niet bekrachtigd is tijdens de metingen... Tenzij je ook de wasmachine uit elkaar schroeft en achter het relais meet... :wink:

Mocht het probleem bij jou niet met een megger te localiseren zijn dan helpt een lekstroomtang misschien nog.

Zit die tuinverlichting en de buitenlamp op dezelfde groep als die "keukenapparatuur, wasdroger, CV, lampjes, stekkerdozen" enzo? Of lijkt het erop dat het probleem zich heeft verplaatst?

Niet heel waarschijnlijk, maar het zou ook nog kunnen dat de aardlekschakelaar zelf (ondertussen) defect is en onterecht aanspreekt.
 

Ruud_Enschede

  • #3
Inderdaad, tuinverlichting en buitenlamp zit op zelfde groep. Wat ik sowieso zelf nog eerst wil proberen is om de buitenverlichting af te koppelen. Mocht hij er dan alsnog uitspringen dan ligt het daar in ieder geval niet aan en heb ik dan weer iets kunnen uitsluiten.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Je bent bang dat de aardlekschakelaar zelf mogelijk deel van het probleem is. Is het een oudje? Plaats anders hier even een foto van het ding.
 

Ruud_Enschede

  • #5
Hierbij een foto. Huis is van 2005 dus zal de schakelaar ook een jaar of 15 oud zijn vermoed ik.
aardlek.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou je willen aanraden even dit topic op een collega forum door te lezen. https://forum.fok.nl/topic/994643.

De aardlekschakelaars van onder andere type 0903-741 uit de productieserie januari 2003 t/m mei 2005 zijn door ABB indertijd teruggeroepen vanwege een productiefout.

Even onafhankelijk van jouw problemen die je nu hebt lijkt het mij slim dit exemplaar door een nieuwe te vervangen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #7
Wat toch eigenlijk schandalig is; mijn huis opgeleverd in 2006 had ook dergelijke aardlekschakelaars. Zelf in 2016 komen wonen. Blijkbaar vond de project ontwikkelaar het niet nodig onder bouw garantie hier in de wijk de boel te vervangen. Zelf inmiddels maar 1 vervangen die het niet lekker deed. Hoeveel mensen hebben deze nog in huis zonder überhaupt ooit een aardlekschakelaar test te doen...
 

Lampje45

  • #8
XanderH schreef:
Let wel dat je niet altijd álle soorten fouten vindt met een megger.

Een kapot verwarmingselement in de wasmachine? Dat meet je waarschijnlijk niet, aangezien dat verwarmingselement met een relais geschakeld wordt en dat relais natuurlijk niet bekrachtigd is tijdens de metingen... Tenzij je ook de wasmachine uit elkaar schroeft en achter het relais meet... :wink:
@XanderH dat ben ik niet met je eens, want er zitten dan wel relais voor de actieve elementen, zoals motoren en verwarmingen, maar die worden alleen enkelpolig geschakeld en er is dus altijd een verbinding via een van de voedingsaders.
Een afgeschakelde wasmachine kan heel goed een aardlek veroorzaken.
Want ook de voeding schakelt niet dubbelpolig.

Dus meggeren met een 500 volts megger tussen beide polen van de voeding t.o.v. aarde zou je in theorie heel goed een aardsluiting kunnen vinden.

Ware het niet, dat het een doodzonde is om te meggeren met aangesloten electronica.
Want er zijn heel wat componenten die met hun kleine spanningsverschillen dit niet overleven.

Dus het meggeren aan een wasmachine moet je alleen doen op verdachte electrische ontkoppelde elementen zoals de verwarming.

Dus ook achter de relais meten kan dodelijk zijn voor de printkaart.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
@Lampje45 Een afgeschakeld apparaat kan inderdaad een aardlek veroorzaken. Maar daarmee is niet gezegd dat je een fout in een apparaat altijd gaat vinden met een megger. Dat laatste was mijn punt... Wellicht is mijn voorbeeld van de wasmachine wat te simpel.

Op 250V meggeren met aangesloten apparatuur gaat prima.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lampje45

  • #10
Freakie schreef:
Hoeveel mensen hebben deze nog in huis zonder überhaupt ooit een aardlekschakelaar test te doen...
Een goede serie of niet, wie test de aardlek uberhaupt?

Dat doet maar een enkeling en het is bij veel techneuten bekend, dat zeker de oudere types, gewoon blijven kleven, en het dus helemaal niet doen.
 

Lampje45

  • #11
@XanderH
Ik heb 36 jaar in de complexere scheepsinstallatie gewerkt, daar had je niet het gemak van foutzoeken met aardlek omdat het energienet niet geaard was.
Het opheffen van een aardfout was altijd prio 1 en werd dan ook onmiddellijk opgelost, want twee aardfouten in de installatie kon heel naar uitpakken. En de megger was bij ons de standaard. Maar meggeren bij electronica was no way en heb heel wat printen zien sneuvelen door collega's die dit voorschrift niet in acht namen.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
De buitengroep op een (eigen) alamat zetten.
Dan blijft de rest van je huis tenminste gewoon aan staan.

" Wat ik sowieso zelf nog eerst wil proberen is om de buitenverlichting af te koppelen. Mocht hij er dan alsnog uitspringen dan ligt het daar in ieder geval niet aan en heb ik dan weer iets kunnen uitsluiten. "
Echt uitsluiten kan je op deze manier niet, goeie kans dat er twee probleemgevallen zijn, of bijvoorbeeld 4 halve problemen.
 

perryvanherpen

  • #13
Heb je eventueel buitenstopcontacten die niet goed meer sluiten/afgedekt zijn?

Ik heb zelf een keer meegemaakt dat er water in een van mijn leidingen stond (bij vochtig weer). Er was bij het aanleggen per ongelijk met een stanley mes een snee ontstaan in de 2 draden die door de buis liepen. Werd het te nat in de buis dan zorgde het water voor sluiting. Bij droog warmer weer verdampte dat en was er geen sprake van sluiting. Ik heb na maanden zoeken kunnen achterhalen in welk stuk het mis ging. Daar de draad uitgehaald en vervangen. Kwam toen de kapotte draad tegen.
 

Ruud_Enschede

  • #14
Thanks voor al jullie hulp. Denk dat ik de oorzaak gevonden heb. Had nog een heater onder de overkapping buiten hangen waar ik even niet meer aan gedacht had. Opeens keek ik tegen een half bloot liggende kabel aan. Stekker eruit gehaald en ALS bleef OK. Uiteraard was het van het weekend droog dus had nog niet gelijk het idee dat dit DE oorzaak was. Nu alweer twee dagen regen en ALS blijft nog steeds aan. Net even proef op de som door de heater er weer in te stoppen en wat denk je: ALS er gelijk uit.... Dus nu de heater maar repareren en voor de zekerheid een nieuw stopcontact ervoor maken onder de overkapping en dan hoop ik dat we de ongetwijfeld natte winter weer gaan doorkomen. Zal sowieso een electricien die oude ALS laten vervangen zoals hierboven al werd gesuggereerd.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en perryvanherpen

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Bedankt voor het terugmelden. Storingen zitten vaak in onverwachte hoekjes :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu