Aardlekschakelaar wel of niet vervangen

Tungsten

  • #1
Uit voorzorg heb ik een reserve aardlekschakelaar aangeschaft (Emat EGA 19-80 A type 30 mili ampère ).
De huidige, een Holec BD 62 uit 1991, is dus al 31 jaar oud. Geen idee hoelang hij nog meegaat, maar stel dat hij het begeeft en er is geen passende vervanger meer te krijgen, dan moet de hele groepenkast waarschijnlijk vervangen worden en dat gaat in de papieren lopen. Vandaar de EMAT aangeschaft.
Ik heb de Emat getest met een dus pol (een simpel dingetje van de bouwmarkt en een jaar of 15 oud)
Ene pen op de aardpen in de meterkast en de andere op de fase. Hij schakelt meteen uit. Een paar keer herhaalt.
Doe ik hetzelfde met de Holec, dan gaat die niet af. Met de testkop gaat ie wel af.
Het kan zijn dat de richtlijnen voor aardlekschakelaars in de lopen der jaren zijn gewijzigd en dat de huidige iets gevoeliger zijn, dan vroeger. Dat zou dan de oplossing zijn.
Is het raadzaam om de Holec te vervangen? Helaas kan ik dat niet zelf doen, omdat er geen hoofdschakelaar aanwezig is. Anders zou het een fluitje van een cent zijn.
Een monteur is niet gratis en als de testknop van de Holec een betrouwbaar resultaat geeft, dan kan ie gewoon blijven zitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat zijn de specificaties van de Holec? Is dat ook een 30mA aardlekschakelaar zoals de nieuwe? Dan zou deze ook met de duspol moeten trippen.

Een aardlekschakelaar van 31 jaar oud is nog een ouder type AC aardlekschakelaar, sinds 1997 mogen deze niet meer gebruikt worden omdat ze niet goed functioneren wanneer je hier modernere apparatuur op aansluit. Ik zou deze zeker vervangen door een moderne type A.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dan is het nog de vraag: wat is de meetstroom van die duspol.
Is dat 27mA ean is het maar de vraag of de Holec defect is en of de Emat te gevoelig.
 

Tungsten

  • #4
De Holec kan 40 ampère hebben.
Verder is ie ook 30ma.
Meer specificaties staan er niet op.
Hij is ooit een keer afgegaan tijdens een onweers bui.
En een paar keer door een stekkerblok met overspanningsbeveiliging , die voor mijn computer was. Inmiddels een nieuw stekkerblok aangeschaft.
Dat de Holec op de testknop wel af gaat, doet dus eigenlijk niet ter zake begrijp ik.
 

Tungsten

  • #5
Ik zit nog even te kijken. Op de Holec staat 220 volt. Op de Emat staat 230 volt. Dat zou mogelijk ook net even een verschil kunnen geven?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik denk dat de Holec een Ac type is en ids van voor de ophoging van de netspanning van 220 naar 230.
AC is tegenwoordig niet veilig meer door het gebruik van de huidige apparatuur, deze worden wr wat minder gevoelig van.

Emat staat er nu niet bepaald bekend om echt heel betrouwbaar te zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Tungsten schreef:
Dat zou mogelijk ook net even een verschil kunnen geven?
Nee, lijkt me niet

Vraag is: wat voor een duspol gebruik je voor het testen? Er zijn er nogal wat.
Er bestaan meetinstrumenten van het merk Duspol, waarbij je met een druukknop een last tijdelijk bijschakelt. Er bestaan ook modellen, die een aantal LEDs laten branden en een PTC-weerstand in serie hebben staan (de eenvoudiger typen).

Met name bij die laatste modellen is er geen zinnig woord over te zeggen, welke stroom er loopt tijdens een meting. Temeer daar het kan zijn dat de PTC nog warm is van de vorige meting en de aardlekschakelaar er daardoor niet uit gaat. Terwijl dat na even wachten wel het geval zou kunnen zijn.

Zelf zou ik me toch vooral richten naar dit antwoord:
XanderH schreef:
Een aardlekschakelaar van 31 jaar oud is nog een ouder type AC aardlekschakelaar, sinds 1997 mogen deze niet meer gebruikt worden
en er een nieuwe aardlekschakelaar in laten zetten. Kun je meteen opdracht geven voor het plaatsen van een hoofdschakelaar. :wink:
 

Tungsten

  • #8
Op de Duspol zelf staat geen merk. Er staat alleen op, dat zijn meetbereik ligt van 3,5 tot 400 volt ac en dc. De verpakking waar mogelijk wel een merknaam op stond ben ik uiteraard kwijt.
Vervelend te horen, dat EMAT geen goed merk is. Hij is wel KEMA gekeurd, dus dan moet ie toch wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Ik ga jullie advies volgen en laat hem door een elektricien met zegelrecht inbouwen. Veiligheid voor alles.
Bedankt voor de info.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #9
Installateurs staan over het algemeen niet te springen om door cliënten zelf aangeschaft materiaal in te bouwen, waar ze dan ook nog garantie op moeten geven.
 

Tungsten

  • #10
Installateurs staan over het algemeen niet te springen om door cliënten zelf aangeschaft materiaal in te bouwen, waar ze dan ook nog garantie op moeten geven.

Oh dat wist ik even niet. Ik denk dat als ik de situatie even uitleg, over dit probleem wel heen is te komen. Desnoods zet ik zwart op wit, dat de elektricien geen garantie hoeft te geven op de aardlekschakelaar.
Hij kostte maar 28 euro.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het is maar helemaal de vraag, of een innstallateur er zin in heeft om een dergelijke aardlekschakelaar in te bouwen. Ook al zeg je dat hij geen garantie hoeft te geven op die aardlekschakelaar. De kosten voor een installateur met zegelrecht zullen de kosten van een aardlekschakelaar (van voldoende kwaliteit) waarschijnlijk dik te boven gaan en hij zal geen inferieur werk af willen leveren.

Ik heb zelf ongeveer een jaar geleden zelf een aardlekschakelaar van bekend merk gekocht bij een locaal installatiebedrijf. Daarvoor betaalde ik ca. 70 Euro incl. BTW. Omdat mijn groepenkast wél een hoofdschakelaar heeft kon ik hem zelf installeren. Dit ter vergelijk voor wat betreft de prijs van zo'n ding.

Het is tegenwoordig al lastig genoeg ergens een vakman bij te krijgen. Als je dan ook nog wilt, dat hij door jou gekocht materiaal moet installeren, heeft hij er misschien helemaal geen trek in, wat zich vertaalt in een torenhoge offerte.
 

Tungsten

  • #12
Nou dit is toch wel heftig zeg. Een probleem waar ik totaal geen rekening mee heb gehouden uit onwetendheid. Ik heb uiteraard geen zin om me te laten afzetten. Ik weet nog welk bedrijf indertijd alle elektra tijdens de bouw van het huis heeft aangelegd ruim 30 jaar geleden. Een tweede optie is een bruin/wit goed bedrijf met goede naam in mijn dorp waar we al jaren klant zijn. Ze doen ook elektro techniek.
Ik denk dat minimaal met een van beide opties redelijk te praten valt. Dit zijn beslist geen vage elektro cowboys, die erop zijn flink te incasseren.
Komt wel goed denk ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Tungsten schreef:
Nou dit is toch wel heftig zeg.
IK wilde je alleen maar waarschuwen. Er zijn inderdaad meerdere 'cowboys' actief, met name als er haast bij is en er alleen telefonische afspraken werden gemaakt.

Een bedrijf inschakelen dat je kent is altijd het beste, hopen dat ze tijd voor je hebben. Het is momenteel echt beredruk in de bouw en alles wat daarbij hoort!
 

Tungsten

  • #14
We gaan het gewoon proberen. Ik bedenk net, dat ik eerst nog bij een paar kennissen en familie met die dus pol ga kijken hoe hun aardlekschakelaars reageren. Slaan ze wel of niet af.
Gewoon uit nieuwsgierigheid.
Nog de beste wensen voor 2023.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu