Aardlekschakelaar stuk

Frank

Vaste beantwoorder
  • #1
Vandaag bij een kennis bij een elektrisch probleem geroepen, na het vervangen van een lichtschakelaar de aardlekautomaat weer ingeschakeld maar die was niet meer in te schakelen. Toen de uitgaande draden van de aardlekautomaat losgenomen en inderdaad de aardlekautomaat was nog steeds niet in te schakelen. Deze vervangen en alles weer ok.
Het merk en type is Eaton B16 NEB16/30 A.
Nu vroegen we ons af of het stukgaan na 1 x bedienen van deze automaat van een jaar of 15 oud puur toeval is of staan ze bekend om deze storing?
Met andere woorden moet we nadenken over het vervangen van alle automaten?
 

Lampje45

  • #2
Deze schakelaars zijn vrij gevoelig en niet voor niets staat erop dat je de testknop maandelijks in moet drukken om te testen. De fabrikant ABB heeft dit wat afgezwakt in zijn voorlichting op het tijdstip van de wisseling van zomer en wintertijd. Dus twee maal per jaar.
Dan moeten de klokken toch gelijkgezet worden.
Maar nagenoeg niemand doet dit, maar het is wel nodig.
En dan is het zeker niet vreemd, dat als hij eens geschakeld heeft, hij het verder niet meer doet.

Ik zat als vrijwilliger op een grote jachthaven en op mijn vraag wanneer zij voor het laatst getest waren, stelde men nooit. En heb ik de, ik dacht, ongeveer 120 aansluitingen toch eens getest en ik schrok van het percentage wat weigerde. Er moest een groot kapitaal geinvesteerd worden in vervanging.

In ieder geval zou ik ze regelmatig testen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dit is een oud model aardlekautomaat, oorspronkelijk nog van Holec maar dan met een Eaton logo erop geprint. Een klant heeft groepenkasten met tientallen van deze automaten en ik kan wel verklappen dat dit er steeds minder worden. Denk dat ondertussen zo'n 8% vervangen is.

Je treft nu een automaat welke niet meer is in te schakelen, maar heb je ook al getest of de rest nog uitschakelt wanneer nodig? Dat lijkt me nog iets belangrijker. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ah, dat is wel een goede tip om het met het verzetten van de klokken te doen.
Ik zal de andere schakelaars in overleg gaan testen (als de winkels open zijn :))
 

Lampje45

  • #5
Aardlek testen.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu