Aardlekschakelaar knalt eruit - duurt zo’n 5 minuten

PGra

  • #1
Hoi,
De aardlekschakelaar knalt eruit. Inmiddels hebben we ontdekt welke groep moeilijk doet, maar helaas de oorzaak binnen de groep nog niet kunnen vinden. Alle buiten elektra is los gekoppeld dus dat is het niet.
Gek genoeg, vrijwel elke keer als de groep wordt ingeschakeld duurt het zo’n 5 minuten voorstaat de aardlekschakelaar eruit knalt.
Klusjesman heeft ook niks kunnen vinden en heeft nu aarde uit de groep verwijderd zodat de aardlekschakelaar het nu niet begeeft.
Is dit verstandig?
Advies is nu om de groep op te splitsen naar nog een extra groep. Maar dit gebeurt pas over een paar dagen. Heeft iemand nog een tip?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dat is zelfs levensgevaarlijk! Als in tuintje op de buik.
Alles wat dus aan die aarde hangt komt onder spanning te staan.
Feit dat het loskoppelen helpt geeft iig aan dat er een lek is naar aarde.
Groep uitschakelen of aarde direct weer aansluiten voordat er ongelukken gebeuren en die klusjesman een schouderklopje geven...... Met een honkbalknuppel en nooit meer aan elektra laten zitten.Hij heeft er duidelijk geen enkel verstand van maar verdient er wel leuk mee.
Opsplitsing is niet de oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

PGra

  • #3
Dankjewel voor je reactie!
alle elektrische apparatuur is al los gekoppeld en zelfs daarna klapte de aardlekschakelaar (voordat aarde Vd groep verwijderd was) eruit.
Kan het probleem in een stopcontact of lichtpunt zitten?
Is dat op een makkelijke manier uit te vogelen? Of moet alles los gekoppeld worden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het kan in bekabeling/ bedrading zitten in lichtpunten, overal.
Met een isolatiemeter en strategisch zo ken heb je normaal binnen een uur de fout wel gevonden in een woning.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Levensgevaarlijk om de aardedraad los te halen! Haal er een vakman bij.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een voordeel van splitsen is dat er minder uitvalt.
Maar als er niks meer aangesloten zit. Dan is het toch makkelijk te vinden, ook zonder apparatuur.
De helft van de groep afkoppelen (in een centraaldoos)
Kopje koffie drinken om de 5 minuten af te wachten en 1/4 er weer bijzetten of nog 1/4 eraf halen. Zo groot zijn groepen meestal niet.

En geen aannames doen, zeker niet bij een ouder huis. Heb je 100% van het buitengedeelte in kaart? Weet je 100% zeker dat er niks aangesloten zit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Tja dat kan je doen echter kan je door afkoppelen niet zeker zijn dat je het probleem ook echt hebt en dmv meting wel
 

PGra

  • #8
Oké. Duidelijk! Meten is weten dus
Ik heb dan toch een sterk vermoeden dat het met een stopcontact te maken heeft. Hier is wel eens vaker een vonk uit gekomen bij verwijderen van een stekker. Klinkt dat logisch?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
PGra schreef:
Klinkt dat logisch?
Niet als je dat in verband wilt brengen met een aardlekprobleem.

Het klinkt wel logisch als je weet dat er bij het verbreken van een stroom, met name van inductieve gebruikers (apparaten waar een spoel in zit, zoals bij motoren) een hoge spanning ontstaat die een dergelijke vonk veroorzaakt.

En tegenwoordig ook veelvuldig bij het insteken van een apparaat waar een grote condensator in zit, zolas vrijwel alle opladers met USB e.d. (ook wanneer het een relatief kleine lader is). De grote stroom die de condensator trekt bij het opladen veroorzaakt ook een dergelijke vonk.

Soms kan het zijn dat de vonk bij uittrekken te maken heeft met een defect aan een apparaat, maar nogmaals: met een aardlekprobleem heeft dat weinig te maken. Alhoewel je een enkele keer kunt hebben, dat een geaard apparaat bij het uittrekkken van de stekker een aardlekschakelaar laat trippen, maar dan is er in de meeste gevallen met dat apparaat iets aan de hand.
 

PGra

  • #10
Dan zal dat het niet zijn. De vonk ontstaat na verwijderen strijkijzer.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
PGra schreef:
Alle buiten elektra is los gekoppeld dus dat is het niet.
Vaak denk je dat je alles buiten hebt afgekoppeld maar dan blijkt er toch nog vanuit een stopcontact oid. er toch nog een buitenlamp of stopcontact te zijn aangesloten en dat daar het probleem in zit.
Zoiets kun je meten, maar dan meet je dat er iets niet goed is maar nog niet waar dat is en dan is het toch vrijwel altijd gewoon domweg bekabeling volgen.
Dus gewoon bekabeling in de meterkast loskoppelen, een signaalzoeker er op en kijken in welke stopcontacten en lasdozen dit signaal terug te vinden is en daar weer bedrading losgooien en stopcontacten losmaken.
Vaak zie je daar dan wel dat er toch nog iets doorgelast is wat je niet had verwacht en waar uiteindelijk het probleem in blijkt te zitten.
En ja dat kan soms flink zoeken worden als lasdozen zijn weg getimmerd, nog maar half bereikbaar tussen plafonds zitten enz. en dan kom je er vaak ook achter hoe belangrijk het is om iets bereikbaar te houden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Gietmoffen in de grond zijn ook berucht...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu