Aardlekschakelaar monteren

Arrie

  • #1
In onze pas gekochte woning (1975) is nog geen aardlekschakelaar gemonteerd. Mag deze in de plaats van de hoofdschakelaar komen of moeten beiden?

De hoofdschakelaar zit rechtstreeks aan de meter dus is niet spanningsloos te zetten voor vervanging. Is de aardlekschakelaar een standaard montage voor in plaats van de oude hoofdschakelaar?
Er zijn 4 groepen en daarnaast een extra kast met 3 zekeringen waartschijnlijk bedoeld voor electr.kookplaat, maar die wordt niet gebruikt.
 

Toon

  • #2
Nee, huidige eisen zijn dat er een hoofdschakelaar aanwezig moet zijn, en dat alle groepen beveiligd dienen te zijn door een aardlekschakelaar. De groepen voor verlichting dienen verdeeld te zijn over minimaal 2 ALS en er mogen maximaal 4 groepen achter 1 ALS.

Verder raden wij het over het algemeen af om zelf werkzaamheden in een groepenkast uit te voeren, laat dit aan een vakman over.
 

Ronald42

  • #3
Hoogstwaarschijnlijk is er voor het koken een 380V~ groep geplaatst en daarbij dus ook de verplichte hoofdschakelaar. Niet zelf aan sleutelen zou ik zeggen.
Voor 4 groepen moet U 2 aardlekschakelaars plaatsen. Dit om te voorkomen dat U hele woning in het donker zit bij eventueel defect.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu