Aardlekschakelaar klapt er uit bij zwaarder apparaat (2200W)

Maxx123

  • #1
Ik zit met een stroom probleem, wellicht dat jullie goede tips kunnen geven.
Alle stopcontacten in de woning werken gewoon met de dagelijkste apparaten, maar zodra ik een stoomreiniger wil aansluiten van “2200W” slaat direct de aardlekschakelaar uit en dat gebeurd met elke groep.

Er is van één groep een installatieautomaat vervangen voor een C-karakteristiek maar dit werkt helaas niet. Het volgende wat ik heb gedaan is een Inschakelstroombegrenzer er tussen zetten op de groep waar de installatieautomaat is vervangen maar dit is ook niet de oplossing.

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

Attema.PNG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een apparaat dat een groot vermogen vraagt kan niet de reden zijn dat een aardlekschakelaar er uit gaat.
Het vermogen heeft namelijk niets te maken met de lekstroom naar de behuizing van het apparaat.
Dus heeft het inzetten van een inschakelbegrenzer (om dat probleem te verhelpen) ook geen enkele zin.
Een inschakelbegrenzer heeft alleen zin indien de 'normale' zekeringen het niet houden.

De oorzaak ligt in een niet (meer?) correcte isolatie, meestal van het verwarmingselement naar diens buitenkant. Maar bij een stoomreiniger kan het ook zijn dat het apparaat inwendig stoom 'lekt' en er daardoor ergens een lekstroom van meer dan 30 mA ontstaat.

Breng het ding naar een vakman (bijv. een elektrotechnicus), die in het bezit is van een isolatietester en laat het daar checken.
Indien er in het apparaat elektronica is toegepast voor regeling van motor en/of temperatuur, zal deze vóór de meting ontkoppeld moeten worden. Elektronica kan de meetspanning van ca 500 V niet zo goed verdragen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: XanderH

Maxx123

  • #3
Het vreemde is dat de stoomreiniger wel gewoon goed werkt elders, heb dit namelijk bij 3 verschillende woningen getest voor de zekerheid.

Zijn er nog meer dingen waar ik naar kan kijken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat springt er precies uit? De aardlekschakelaar of de installatieautomaat?

Test je in die 3 andere woning wel met gelijke omstandigheden? Dus ook net als in jouw woning moderne 30mA type A aardlekschakelaars, het apparaat aangesloten op een contactdoos met randaarde?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
en de installatie van die woning was ook voorzien van aardlek?
dat is namelijk nog steeds niet overal zo
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je kan het ook testen met een verlengsnoer ertussen. Uiteraard eentje die geschikt is voor het vermogen (en afrollen).
 

Maxx123

  • #7
XanderH:

De aardlekschakelaar springt eruit. In de woningen waar ik het apparaat heb getest waren voorzien van een oude omgeving van die draaiknoppen weet niet precies hoe die dingen heten "smelt zekeringen""? wel gewoon aangesloten op een contactdoos met randaarde.
 

Maxx123

  • #8
Boertje125:

De installatie van de woningen hadden allemaal een aardlek.
 

Maxx123

  • #9
Jkenhout:

Dit heb ik ook geprobeerd samen met de Inschakelstroombegrenzer maar alsnog valt de aardlekschakelaar uit.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Dan zijn er twee mogelijkheden. De aardlekschakelaar is kapot en schakelt bij een veel te kleine stroom, of de aardlekschakelaar is wel goed maar de aardlekschakelaars bij de andere woningen waar je hebt getest zijn (net iets) ongevoeliger. In beide gevallen lekt je stoomcleaner intern stroom trouwens.

Je hebt het over woningen met smeltzekeringen waar het wel werkt. Daar zijn niet toevallig aardlekschakelaars met een hogere uitschakelstroom geinstalleerd? In oude installaties komt 300mA en 500mA nog voor. In nieuwe is het allemaal 30mA. In hele oude installaties zit zelfs helemaal geen aardlekschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Het gebeurt met elke groep schrijft @Maxx123, dus hij heeft het blijkbaar achter alle 4 zijn aardlekschakelaars al geprobeerd. Zou wel toevallig zijn dat die alle 4 defect of heel gevoelig zijn.

Ik gok op een ander type aardlekschakelaar in de andere woningen waar getest is, type AC vs. type A, 300mA of 500mA vs. 30mA, of misschien zit in die andere woningen wel niet de hele installatie achter een aardlekschakelaar en heeft hij net op een groep zonder aardlekbeveiliging getest.

Hoe dan ook, als je 4 verschillende aardlekschakelaars krijgt aangesproken met die stoomreiniger dan lijkt de conclusie me duidelijk: de stoomreiniger is defect.

Een andere karakteristiek automaat, inschakelstroombegrenzer of lang verlengsnoer werkt misschien als de automaat uitschakelt, maar doet niets voor een geval dat de aardlekschakelaar uitschakelt.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Maxx123

  • #12
Krunnie:

Als één aardlekschakelaar kapot zou zijn dan moet een andere groep wel werken toch? maar op elk stopcontact waar ik het apparaat op aansluit valt de aardlekschakelaar uit.

Bij de andere woningen zijn ook aardlekschakelaars aanwezig van 30mA.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Heb je de circuitimpedantie laten meten, voordat je de automaat met C-karakteristiek hebt geplaatst?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
meestal is de aardlek per 4 groepen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
probeer hem eens in een nieuwbouw woning als dat kan
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Maxx123 schreef:
Bij de andere woningen zijn ook aardlekschakelaars aanwezig van 30mA.
Dat is mooi, maar beveiligen deze ook het stopcontact waar jij de stoomreiniger aansluit? In oudere woningen worden vaak niet alle eindgroepen met een aardlekschakelaar beveiligd. Puur het gegeven dat er aardlekschakelaars zijn, zegt dus niet zo veel.

En zijn het ook dezelfde types aardlekschakelaar? Jij hebt type A zitten.
RCDs.png


Een laatste optie is, dat niet alleen jouw stoomreiniger kapot is, maar ook de aardlekschakelaars in die andere woningen. Die groepenkasten waren al op leeftijd als ik het goed begrijp.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Kan trouwens ook nog dat de stekker andersom in het stopcontact steken verschil maakt, ofwel dat het verschil maakt als de contactdoos anders is aangesloten (fase en nul andersom).

Misschien zitten bij jou in de woning alle contactdozen gelijk aangesloten en hou je de stekker steeds in dezelfde oriëntatie?
 

Maxx123

  • #18
Tom345:

De circuitimpedantie is niet gemeten voordat de C-karakteristiek is geplaatst.
 

Maxx123

  • #19
Boertje125:

Mijn eigen woning is een nieuwbouw woning (bj 2015)
 

Maxx123

  • #20
XanderH:

Ik zou eerlijk gezegd niet weten of de stopcontact waar ik hem heb getest of die wel beveiligd is. Het zal wel heel toevallig zijn dat in die andere woningen de aardlekschakelaars kapot zou zijn.

Wat betreft de contactdozen, ik heb geen idee of deze allemaal gelijk zijn aangesloten .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu