Aardedraad gebruikt over 2 groepen / aansluiten aarde

DeeDee34

  • #1
Hallo,
ik ben net een jaren dertig woning betrokken. Zoals zovele van deze woningen zijn er amper geaarde contacten. Praktisch alles is (nog)opbouw, en tijdens de voorbereidingen voor het sleuven frezen trof ik de volgende situatie aan:
Wasmachine wcd (welke eigen groep heeft) is geaard, maar deze aarde draad is doorgetrokken naar een andere groep in dezelfde kamer en hier zijn twee andere wcd's op aangesloten (die beide deel uitmaken van een groep (met aardlek) + gepland zijn voor vrieskastje + computer).

Wat ik tot dusverre heb gelezen is dit in elk geval niet volgends de (huidige) normen. Maar wat is beter:

-> deze situatie laten of de aardedraad voor die 2 wcd verwijderen?

Het mooist is natuurlijk aarde rechtstreeks van de meterkast door te trekken, maar helaas zijn alle 'centraaldozen' (if any..) niet zichtbaar. Waarschijnlijk achter het plafond, en deze zou ik graag intact laten want ook nog plafonds gaan vervangen.... :cry:
Maar veiligheid staat uiteraard voorop. Vandaar vervolgvraag:

-> Als er toch aarde vanuit de meterkast moet komen, hoe pak je dit dan aan? (het trekken van draden middels trekveer ben ik wel bekend mee maar niet vanuit de meterkast zelf) Ik zie hier inderdaad de aardedraad de meterkast ingaan, en vandaaruit gaan de pvc buizen omhoog. Maar waar sluit ik een aarde draad op aan, of split ik een bestaande, of wat als deze groep er geen een in zijn buis heeft zitten?

Laatste gerelateerde vraag:
-> Ik las ook dat in 1 ruimte alle stopcontacten geaard dan wel niet geaard dienen te zijn... Klopt dit? En zo ja, waarom?
En waarom is dat dan per ruimte en niet per groep? Ik snap niet zo goed waarom een ruimte verschil maakt. Woonkamer is bijv. via hal immers (openstaande deur) ook altijd met de keuken verbonden..(in mijn geval)

Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoorden!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat van alle wcd-en in 1 ruimte heeft te maken met de mogelijkheid om 2 apparaten tegelijk aan te raken.
Als 1 geaard is en de andere ongeaard en de ongeaarde komt door een defect onder spanning dan kan je doordat je de geaarde en ongeaarde aanraakt een schok krijgen, zijn beide ongeaard dan gebeurt dat niet, zijn beide geaard ook niet.

Centraaldozen zitten altijd onder de lampen.

Mogelijk heb jij echter te maken met een Hoofdleidingsysteem.
Dan zie je onder de lamp vaak alleen een uiteinde van de buis.
De lasdozen zitten dan in de centrale hal in de rand van het plafond meestal tegen de binnenmuur.
Als de orginele plafonds er nog inzitten zie je ze vaak wel zitten.
Of ze zijn bereikbaar via de overloop, ze liggen dan tussen de vloerbalken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
De groepen moeten inderdaad een eigen aarddraad hebben naar de groepenkast. Hierin bevindt zich een aardrail waar de aarddraden op worden aangesloten. Deze aardrail is verbonden met de hoofdaardrail in de meterkast. Deze is op zijn beurt weer verbonden met de aardelektrode en hoofdleidingen van water, gas ect.
Zoals de Headhunter ook zei de lasdozen zijn waarschijnlijk via de bovenliggende vloer te bereiken.
 

DeeDee34

  • #4
Bedankt voor de reacties al zo snel op de vroege zondag! :D

Er zitten niet meer de originele plafonds, deze is verlaagd (10/15cm met gipsplaten.). Maar nu heb ik in elk geval een idee waar te gaan zoeken want breek liever niet alles open.... (het is een etagewoning en er is echt niks zichtbaar, maar dit kan dus achter de plafondlaag zitten)

Over het geaarde en ongeaarde in 1 ruimte:
-> als ik in de woonkamer in 1 hoek dus een geaarde (dubbele) wcd zou maken voor de computer en randapparatuur is het dus geen probleem? (mits er niks in de buurt is met een ongeaarde wcd) Voor de computer is het nl. veel beter (zoniet verplicht) geaarde wcds te gebruiken.
Ik wil wel alles aarden maar het is nog even afwachten hoe de buizen allemaal lopen en het is voornamelijk flex buis dus dat maakt het trekken niet makkelijker...

Zijn er overigens ook apparaten (schemerlampen etc.) die juist NIET in een geaarde wcd mogen/kunnen? Of verliest de aarde dan alleen zijn functie?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
DeeDee34 schreef:
als ik in de woonkamer in 1 hoek dus een geaarde (dubbele) wcd zou maken voor de computer en randapparatuur is het dus geen probleem?
Dat is dus wel een probleem omdat alle wcd's in die ruimte dan geaard moeten zijn. Als je alle elektra gaat vernieuwen moeten sowieso alle aansluitpunten van aarde voorzien worden.
Dubbel geïsoleerde apparaten hebben een ongeaarde stekker. Deze past uiteraard wel in een geaarde wcd maar is dus niet geaard. Andersom moeten apparaten met een geaarde stekker absoluut in een geaarde wcd anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
 

DeeDee34

  • #6
De lamp tip heeft gewerkt!
De centraaldoos in de keuken bleek ook de aftakkeningen naar de naastgelegen kamers te bevatten! De aarde is dus inmiddels vanaf daar doorgetrokken naar de centraal dozen in de beide (Slaap) kamers en volgend weekend ga ik weer verder om in beide kamers de stopcontacten te aarden en het frezen aldaar :-) Maar het moeilijkgaande trekwerk is daar achter de rug (wat een drama onnodige bochten in een flexibele buis.. :cry: )

Het heikele punt blijft nog de woonkamer. Daar zit dus geen aarde in de centraaldoos. In mijn eerste bericht gooide ik meterkast en groepenkast door elkaar.
Ik begrijp hoe de groepenkast op de "hoofd"aarde is aangesloten, dit is (bij mij) ook duidelijk zichtbaar in de meterkast. Maar om dus bijv. een aardedraad vanuit de groepenkast via bestaande buizen naar de woonkamer centraaldoos te trekken, hoe pak ik dit aan?
Of dient dit door een installateur te gebeuren. Ik heb in elk geval nog nooit een groepenkast geopend, indien dit al zou mogen...

Indien dit geen werk voor een DHZ-er is, heeft er iemand dan misschien tips voor een betrouwbare elektricien in ***? (of mag dit niet op het forum? Probleem is dat googlen voornamelijk "industriele" bedrijven geeft, en via mond-op-mond reclame ken ik helaas geen elektricien)

Alvast bedankt weer!

Dat mag inderdaad niet, mod :wink: .
 

Fiesiekus

  • #7
DeeDee34 schreef:
Maar om dus bijv. een aardedraad vanuit de groepenkast via bestaande buizen naar de woonkamer centraaldoos te trekken, hoe pak ik dit aan?
Het beste gebruik je een draad die er zit als trekdraad en trek je dezelfde kleur plus aarde mee. Daarna sluit je de nieuwe aardedraad aan op de aardrail; waar de wasmachine aarde ook al op zit.

Die groepenkast mag je zelf openen; maar weees voorzichtig. Heb je een hoofdschakelaar? Zo ja, dan alles spanningsloos aansluiten
 

DeeDee34

  • #8
Sorry, zal dat soort vragen dus niet meer stellen ;-)
Ik heb geen hoofdschakelaar. Kan ik gewoon alle groepen uitzetten en dan de zwarte 'doos' openen?
Het openen zal het allicht duidelijker maken hoe het binnen in allemaal in elkaar zit :-)
 

Fiesiekus

  • #9
DeeDee34 schreef:
Kan ik gewoon alle groepen uitzetten en dan de zwarte 'doos' openen?
Ja, omdat na de groep(en) uitschakelen er toch nog spanning vanaf de e-meter op blijft staan, voorzichtig en geconcentreerd werken. 1 Hand in je broekzak en met de andere de draden verbinden/vastschroeven.

Hoe ziet de groepenkast eruit? Automaten, ALS-en?
 

Michiel_H

  • #10
Heb je geen hoofdzekering (die zit nog voor/onder de meter), die kun je ook nog uitzetten of er uit draaien.
 

Fiesiekus

  • #11
Dat is maar de vraag Michiel; een smeltpatroon als hoofdzekering(en), zit meestal verzegeld en die mag je beslist niet verbreken.

Moderne huizen hebben vaak automaten die wel weer kunt indrukken; ik weet niet of je ze ook kunt uitzetten, i.e. misbruiken als hoofdschakelaar.
 

Michiel_H

  • #12
Bij "moderne" hoofdzekeringen kun je gewoon gebruiken/misbruiken als hoofdzekering. Dan heb je in ieder geval de spanning er af.
 

DeeDee34

  • #13
Volgens mij is er geen mogelijkheid iets uit te zetten.
De groepenkast bestaat uit 4 groepen, (2 daarvan met aardlek, de wasmachine groep zonder aardlek, en de 4e (vermoedelijk later ingebouwd) weet ik niet.... Het heeft wel zo'n dubbele knop maar geen test knop...Het is een ABB installatieautomaat)

Onder de groepen doos hangt de meter en daaronder weer een zwarte doos welke verzegeld is. Wellicht dat deze de hoofdzekering bevat?
Maar zelf kan ik daar dus niks mee.

De groepenkast lijkt 'gesloten' maar ik neem aan dat je de voorkant er af kan trekken?

Anyway misschien is het toch beter een prof de eerste aarde draad naar de centraaldoos te laten trekken en vanaf daar kan ik zelf wel weer goed en veilig verder werken, maar geen idee wat zoiets kost.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Als je je niet comfortabel voelt bij werken in de groepen kast lijkt mij het een goed idee hiervoor een installateur in te schakelen. Deze kan dan meteen controleren of de aarding en de groepenkast verder op orde is. Werk de aarde dus eerst naar die centraal doos toe en laat hem het dan aansluiten en testen.
 

DeeDee34

  • #15
Inderdaad, omdat ik het nooit gedaan heb weet ik niet goed wat te verwachten. Als de stroom nu volledig uitgezet kan worden zou het wellicht een poging waard zijn maar nu heb ik er een beetje mn twijfels over. (Het is nog geen tijd voor een nieuw kapsel ;-)
In elk geval allemaal erg bedankt voor de snelle (!!) reacties! Heb ook in de rest van het forum regelmatig wat dingen opgezocht, over het algemeen echt super!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu