Aanvoertemperatuur vloerverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben op zoek naar sluitende informatie met betrekking tot het instellen van de toevoertemperatuur voor onze vloerverwarming.

1) Vloerverwarming op alle verdiepingen - maar alleen verdeler op begane grond staat open;
2) Hoekwoning 2008 met uitbouw;
3) Vloeroppervlak begane grond 85m2 / inhoud 225m3;
4) ChronoTerm Vision aan/uit thermostaat
5) Intergas HRE 36/30 Kombi Kompakt ketel
6) Nachtverlaging vanaf 22u - temperatuur 's ochtends (bij koude -5/-10 nachten) 19.0 graden. Bij warmere nachten (0-5) is de temperatuur 's ochtends 19.5.
7) Toevoertemperatuur water ingesteld op 35°
8) Verdelerstation op BG voorzien van pompschakelaar (schakelt bij watertemperatuur van 30°)

De afgelopen week heeft de ketel volle dagen gestookt. Het betrof koude dagen met buitentemperatuur overdag rond het vriespunt. Mijn verbruik komt neer op ±10m3 per dag.

* Ik vraag mij af of 10m3/dag redelijk is?

* En of het zin heeft mijn keteltemperatuur bij koude dagen te verhogen?

* Ook vraag ik mij af wat de relatie keteltemperatuur en snelheid van opwarmen is? Ik begrijp dat een modulerende ketel bij minder warmtevraag minder gas verbruikt. Maar waar ligt het "optimum" tussen keteltemperatuur en de tijd die het systeem nodig heeft om op temperatuur te komen? Is een lage temperatuur zoals 35° per definitie de beste oplossing?

Met vriendelijke groet,

Jeroen
 
Ik neem aan dat je ook de ontwerp gegevens hebt van je "bijna"splinternieuwe installatie ?

daarin staat onder andere de benodigde vermogen om je woning op temperatuur te krijgen , en de capaciteit van je verwarming en bij welke aanvoertemperatuur die capaciteit dient gehaald te worden.
 
Je kan de temperaturen instellen na een of twee keer proefstoken.
Stel de keteltemp. en de vloertemp. op maximaal. Kontroleer nu tijdens het opwarmen de aanvoertemp van de ketel en aanvoertemp van de vloerverwarming. De aanvoertemp. van de vloerverwarming mag niet hoger worden dan+45grd. Als de vloerverwarmingtemp veel hoger wordt dan +45grd is de capaciteit van vloerverwarming te klein. Gaat het goed met het opstoken dan kan je de keteltemp. steeds een beetje verlagen.
Ik denk dat de keteltemp. niet onder de +70grd moet staan. Deze keteltemp zal alleen bij lage buitentemp. en tijdens het opwarmen optreden. Na het opwarmen gaan de watertemp. automatisch omlaag.
Als na het opwarmen toch hoge watertemp. ontstaan/nodig zijn is de capaciteit van de vloer te laag. Door het te laag instellen van de watertemp. kan de ketel voortdurend aan en uitgaan, in zo'n situatie kan erg veel gas verbruikt worden. Bijna vergeten dat de pomp van de vloerverwarming op maximaal moet staan.
Succes met de instelling. mvgr Bernhard
 
10M3 gas per dag voor de afgelopen week is niet zorgwekkend. Er zijn er genoeg die zouden willen dat ze dat hadden met een hoekwoning.

Je zal de vloerverwarming in de ochtend eerder moeten opstarten om de woning op tijd warm te krijgen. Dit kan op 2 manieren.
Je klokprogramma zet je wat vroeger in de ochtend. Of je verhoogd de vloertemperatuur. In plaats van 35 graden 40 graden.
Dit laatste kan de nare bijwerking hebben dat je temperatuur doorschiet. De eerste werkt goed als je woning wel op temperatuur komt maar zeg 1 uur later. De thermostaat zet je dan een uur vroeger en het prob;eem is opgelost.

Ga eerst niet sleutelen aan van alles en nog wat. Probeer eerst dit uit. wij kunnen ook niet alles zien hoe het daadwerkelijk bij jou thuis zit.

Misschien wel handig om te weten is of de woning wel op temperatuur komt overdag. En of je voor de rest geen klachten hebt. (niet dat je al weken verkouden bent natuurlijk, daar kunnen we niks mee :mrgreen: )
 
Hi Chathanky,

Bedankt voor je feeedback.

Het huis komt goed op temperatuur. Alleen merk ik dat in de avond rond een uur of 19-20u de temperatuur soms doorschiet naar 21 graden. Maar dit kan ook te maken hebben met feit dat we dan o.a. gekookt hebben (of de oven gebruikt hebben).

Omdat 's ochtends de temperatuur tot 19° is gedaald, vind ik aanvankelijk 10m3 veel om de temperatuur op 20° te krijgen en te houden. Maar wellicht heb ik het helemaal aan het verkeerde eind :D

Jeroen
 
Hi Mobel,

Wij hebben dit huis gekocht van eerste bewoners. Ik heb geen document gezien waarin dit vermeld staat. Hoe wordt dit document doorgaans genoemd? Dan ga ik het opvragen via de aannemer.

Jeroen
 
Bernards,

Bedankt voor je antwoord.

Wat ik niet begrijp is waarom het zinvol is om de keteltemperatuur hoger in te stellen, dan 40° (hierop staat de thermostaat op de verdeler ingesteld).

Wat ik ook niet begrijp is "Deze keteltemp zal alleen bij lage buitentemp. en tijdens het opwarmen optreden. Na het opwarmen gaan de watertemp. automatisch omlaag."

Ik zie altijd dezelfde temperatuur op de Ketel staan "35°". Deze temperatuur stond voorheen op 60° - maar stond dat ook altijd op 60° wanneer de ketel aan het stoken was.

Kan je dit proberen uit te leggen aan mij als leek :D ?

Jeroen
 
Bij mijn antwoord ben ik er vanuit gegaan dat je met een thermostaat op de vloerset bedoeld een thermostatisch ventiel. Als er geen thermoventiel op zit moet je dat nog even melden.
Bij een standaard vloerverwarming moet de aanvoertemp. naar de vloerset hoger zijn. In de vloerset worden de waterstromen van de ketel en de vloerverwarming met elkaar gemengd. Door de menging ontstaat dan een lagere watertemp. Als je alleen vloerverwarming hebt en geen radiatoren kan je het thermostatisch ventiel op de vloerset weglaten. je kan dan de temp door de kamerthermostaat laten regelen. Op de vloerset moet altijd een beveiligingsthermostaat zitten en die moet afgesteld worden op ca +45grd.
De standaard gehanteerde watertemp bij een vloerset met thermoventiel zijn voor de ketel max 80grd aanvoer, retour 60grd, temp verschil is 20grd,en voor de vloerset aanvoertemp 40grd en retourtemp 30grd, temp verschil is 10grd. In de vloerset werk je met een kleiner temp verschil, 10grd om geen grote temp verschillen in de vloer te krijgen.
mvgr Bernhard
 
@ Jeronimoburgers.

Ik hou de standen ook regelmatig bij en het verbruik lijkt op die van mij.
Ik verstook jaarlijks rond de 8 a 900m3 gas. Daar zit ook koken en warmwatergebruik bij in.

Ik weet niet of je dat veel wil noemen?
 
Misschien kun je ook eens kijken naar een weers afhankelijke regelaar.
deze stelt de aanvoer temperatuur omhoog of omlaag naar gelang de buitentemperatuur dit ook doet en zorgt voor minder schomelingen.

ik heb hier goede ervaringen mee met mijn vloerverwarming.
 
Jeronimoburgers:

Deze week zit ik gemiddeld op 6m3 per dag. Kun je nog even kijken of het vergelijkbaar is.
Ik probeer zelf elke week de stand bij te houden.
 
Nog wat info. Traditoneel rijtjes huis. geen vloerverwarmin, volledig dubbelglas.
Dag. Temperatuur die de buitenvoeler vermeld. Gebruik.
3/12......-4..... 13 m3
4/12..... -2..... 7m3
5/12..... +4.... 7m3
6/12..... +3.... 8m3
7/12..... +0.... 9m3
8/12......+2.... 8m3
 
Wat je zegt opzoeken. Nu druk ik twee keer op de I. :P
Maar ik ga die site is verder bestuderen bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan