Hoge pieken aanvoertemperatuur vloerverwarming

Lou in de war

  • #1
Goedemorgen,
Ik kon op het forum nergens een vergelijkbare vraag vinden - excuses als ik iets over het hoofd heb gezien.

Nu een maand wonen wij in een nieuw huis (2010) na jaren in een huis uit 1900 te hebben gewoond. Alle aanwezige installaties hier zijn dus door de vorige bewoners aangelegd. Misschien dat ik nu naïeve dingen ga vragen, maar ik ben niet technisch aangelegd en heb nog geen ervaring met moderne huizen.

Het probleem is als volgt:

Wij hebben vloerverwarming als hoofdverwarming in de woonkamer (vier groepen), voorzien van een Opticontrol unit.
Ik heb twee radiatoren (alle radiatoren hebben simpele knoppen, geen thermostaatknoppen) open staan om ervoor te zorgen dat er voldoende stroming van warm water plaats kan vinden. De overige radiatoren staan op de slaapkamers en daar vinden we het niet fijn als het te warm wordt (temeer omdat ze lang warm zullen zijn door het trage opwarmen van de vloerverwarming beneden).

Op het display van die Opticontrol staat als ik het goed begrijp de aanvoertemperatuur van het water vermeld. Als de CV aanslaat via de thermostaat (Pflieger Nebraska) in de woonkamer begint het getal op het display geleidelijk op te lopen. So far so good denk ik.

Vervolgens passeert/negeert dat getal de waarde die ik op de thermostaatknop bij de aanvoertemperatuur heb ingesteld (hij staat op 40c en het getal op het display gaat daar rustig overheen).

Wat daarbij ook gebeurt is dat het getal ineens heftig verspringt: bijvoorbeeld van 35c naar ineens 71c en dan weer terug naar 35c. Ik begrijp niet hoe dat kan of wat dat betekent. Het hoge getal laat zich een keer zien, ik hoor een klikje (ik denk de temperatuurbeveiliging) en zie daarna weer 3 of 4x een lagere temperatuur, gevolgd door een uitschieter. Ook als ik de thermostaat uitzet (en dus de warmtevraag aan de CV beëindig) doen zich nog uitschieters voor, terwijl het getal over het algemeen langzaam zakt (dus dan is het bijv 30c gevolgd door 81c gevolgd door een paar keer 29c).

Wat ik nog minder begrijp dan de gekke pieken die dan weer heel snel lijken te dalen is de hoogte van die pieken. Soms zijn ze boven de 90c! Terwijl de CV (een Intergas kombikompact HRe uit 2010) staat ingesteld op een temperatuur van 60c… Ik kan me voorstellen dat het motortje bij de verdeler van de vloerverwarming iets van warmte aan het CV-water afgeeft, maar pieken van 30 tot 40c lijken me schier onmogelijk.

Deze dingen zijn me nu ongeveer een week geleden voor het eerst opgevallen en nu vanochtend gebeurde het (bij mijn weten) voor het eerst dat bij het opwarmen van de vloerverwarming een soort storingsmelding (‘EE’) op het display verscheen. Toen had ik al een paar kleine piekjes gezien en een paar tikjes gehoord, zoals de afgelopen dagen gebruikelijk was. De afgelopen dagen werden de vloer en radiatoren elders gewoon goed warm (nogmaals: weinig ervaring in nieuwe huizen dus ik weet niet helemaal wat normaal is, maar de opwarming van de woonkamer voelde niet bijzonder traag en de radiatoren elders vond ik zelfs vrij heet)

In de meest simpele zin is mijn vraag nu eigenlijk: wat is er aan de hand en wat moet ik doen?
Iets concreter in deelvragen:
  1. Hoe kan het dat die Opticontrol van die korte pieken laat zien? En kan dat kwaad?
  2. Hoe kan het dat die pieken zo hoog zijn - hoger dan de temperatuur waarop ik de CV heb ingesteld? (Hoogste getal dat ik heb gezien was 99c, ofschoon de CV op 60c staat; CV is begin van de maand nog gecheckt en onderhouden; ik heb geen storingsmeldingen op de CV gezien)
  3. Wat is deze storingsmelding (EE) en hoe is die te verhelpen?
  4. Welke stappen moet ik nemen om ervoor te zorgen dat alles omtrent de verwarming soepel verloopt?
Ik hoop dat ik hiermee de situatie voldoende duidelijk heb weten te maken. Ik voeg hieronder nog foto’s toe van het vloerverwarmingsstation (tijdens een piek) en voor de zekerheid ook van de ketel op zolder.

A6C702BA-1F83-41AF-A14E-2FA4AE5D14B9.jpeg

Vloerverwarming met piek van 86c (daarna gevolgd door 40c)

image.jpg

CV, ingesteld op 60c, druk is 2,0 bar

Heel erg bedankt voor het lezen van deze lange tekst, het lukte me niet om het met minder woorden te omschrijven.

Lou
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Thermostaatknop is waarschijnlijk stuk, temperatuur loopt op'klik' pomp uit in beveiliging temperatuur daald 'klik' pomp schiet weer aan enz.

Verklaart nog niet de 90 graden maar dat kan een meetfout zijn doordat de sensor in het water zit en deels reageerde op druk.
 
  • Like
Waarderingen: Lou in de war

Lou in de war

  • #3
Heel erg bedankt voor je antwoord!
Oké dat klinkt behapbaar. Is dat gewoon een kwestie van huidige knop eraf en nieuwe erop zetten?

Over de 90 graden: ja ik hoop inderdaad op zo’n verklaring, maar ik vind het dan wel nog bijzonder dat die meetfout zich zo vaak en vrij consequent blijft herhalen. Mocht het inderdaad door druk komen, zou het vervangen van de thermostaatknop dit dan ook verhelpen doordat de druk afneemt doordat de warmtebeveiliging niet hoeft in te grijpen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die opricontrol is gewoon een simpele temperatuur schakelaar, hij schakeld in als de temperatuur op de aanvoer sensor hoog genoeg is en schakeld uit als deze weer te laag is(voeler op de bovenste buis).
De 2e functie van het ding is beveiligen, als de temperatuur in de onderste balk te hoog word schakeld de unit de pomp uit om schade aan de vloer te voorkomen.
En de laatste functie is de anti vastloopt.
Als verwarming een bepaalde tijd niet is aangeweest word de pomp even aan gezet om vastzitten te voorkomen.

Het kapok zijn dat de aanduiding op het scherm een bedrijfsmelding is ik heb alleen geen handleiding van dat ding.

De thermostaat kop incluis voeler kan je zo vervangen, knik de draad niet, dit is NL een holle buis en met een knik werkt hij niet meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu