Aanvoertemperatuur instellen als je laag verbruik wil.

Anouk

  • #41
Okay ik hoor het al jullie stoken flink en dat mag wat kosten.

Duurzaamheid of niet meer verspillen dan nodig is, is hier niet aan de orde!

Ik vind de verwarming hoog in huis gewoon benauwd, vies en ongezond daardoor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #42
Ik sluit me aan bij Anouk. Verder moet iedereen lekker zelf bepalen wat hij comfort vind.

Ik stook momenteel alleen 's avonds, dan zet ik de thermostaat op 17 graden. De rest van de dag staat ie op 13. Moet er wel bij zeggen dat de thermostaat op de verkeerde plek hangt (het is warmer dan 17 hoor), en dat het huis goed is geïsoleerd, maar nog flink tocht, omdat ik aan het verbouwen ben. Volgende winter zou dit beter moeten zijn :)

Waarom zou een buitenvoeler energiebesparend werken? Volgens mij heeft de binnentemperatuur niets met buiten te maken. Door de kamerthermostaat weet de ketel al hoe hard ie moet stoken.
 

Anouk

  • #43
In diezelfde volkskrant staat dat monteurs altijd doorstoken aanbevelen maar dat een lagere nachttemperatuur proefondervindelijk minder gas kost.....

Dus ik was hier op zoek naar wat kennis, informatie en niet 'doorstoken is het beste en liefst zo hoog mogelijk want anders zit je in de kou'
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #44
Doorstoken of niet, kijk maar eens wat je luchtvochtigheid is, droge lucht
is sneller warm en koelt minder snel af....dat is wel bewezen, ook geef
je aan dat je thermostaat 2 graden afwijkt, dus zet je hem op 19 graden
dan word het dus 21 graden, uiteindelijk zet je hem dan maar 4 graden
hoger, en dat doen de meeste mensen ook, die hanteren een verlaging
tussen de 3 en 5 graden, dus val je gewoon in de catagorie "normaal"
Wil je echt het verschil merken, zet hem dan maar eens op 10 graden,
en bij thuiskomst weer op 19 graden, wedden dat je meer verstookt dan
de dag ervoor :mrgreen:
 

Gamgra

  • #45
@Anouk, je hebt wel lef, iedereen hier de les lezen met een volkskrant onder je arm, overigens niet alleen hier op "verwarming en gas".

Ik heb vanmorgen door een aantal van jouw bijdragen op het gehele klusforum gelezen, ik kan jou in één woord samenvaten, "trubbelkont"
 

Bernhard

  • #46
Leuk dat op dit forum iemand voor trubbelkont wordt uitgemaakt.
De antwoorden die de meeste van jullie geven zijn zwaar ondeskundig.
Het afkoelen en opwarmen van een huis is aan elkaar gelijk.
De regel "opgenomen warmte is afgestane warmte" bestaat al enige jaren. In grote installaties wordt mbv een gebouw beheersysteem een bedrijfsonderbreking toegepast van ca 12 uren. Bij installaties waarbij door de nachtverlaging/onderbreking meer gas wordt verbruikt bij het opstoken komt omdat de installaties niet zijn ingeregeld, verkeerde hydraulische schakelingen, niet juist gedimensioneerde installatiedelen. Ik heb een aantal jaren installaties onderzocht en de genoemde fouten ben ik zeer veel tegengekomen. In de bezoekrapporten van de servicemonteurs staat soms over een periode van enkele jaren, en dat soms om de paar dagen, dat de regeleing is bijgesteld. Echter de klacht wordt niet opgelost. Zolang de natuurkundige begrippen geen parate kennis is worden antwoorden gegeven die vanuit gevoel ontstaan.
De werking van een van CV-installatie is gebaseerd op natuurkundige begrippen/wetten. Zolang als ik op dit forum zit zijn er veel vragen over temp instellingen. Deze vragen houden niet op. Hoe kan dat? Geven we geen goede voorlichting? Na al die jaren moet dat toch gesneden koek zijn? Ik denk dat we nog doorgaan met ondeskundige adviezen.
Mvgr Bernhard
 

Chathanky

  • #47
Vochtige lucht kost heel weinig meer om op te warmen dan droge lucht.
Echter dit is een klein fractie van hetgeen wat je totaal verwarmd in een woning. De meeste energie gaat zitten in het opwarmen van de massa van het huis of een deel dat je verwarmd.

Een vochtig huis kost meer om op te warmen. En onder een vochtig huis mag je als voorbeeld een net gebouwd huis nemen waarin nog veel vocht in de constructie zit. Om dit te verdampen kost dat veel energie. Ook een huis met een vochtprobleem in de constructie kan veel energie kosten.

Deze 2 zaken worden vaak door elkaar gehaald.

Mocht je met een mollier diagram kunnen omgaan kun je het verschil zo uitzetten.

Het gaat wel weer de zwaar technische kant op hier. :mrgreen:

"Jip&Janneke modus" :lol:

En wat betreft het bijhouden van de gasmeterstand:
Dit kan nuttig zijn als je weet wat je doet.
Stel ik staak 24 uur per dag het huis op 20 graden.
Als ik morgenochtend de thermostaat een flinke slinger geef naar 24 graden zal die dag de gasmeterstand aardig doen stijgen.
Als ik deze temperatuur laat staan is het verbruik de volgende dag een stuk minder, ook al is het buiten nog net zo koud als de dag daarvoor.
Zet ik de volgende dag de thermostaat terug op 20 graden is de kans aanwezig dat ik die dag geen gas gebruik voor het verwarmen.

Dit nerveuze gedrag van controleren van de gasmeter kan ook bij het wel of niet toepassen van de nachtverlaging een onjuist beeld geven van je gasverbruik. Veel gehoord en gezien hier is de reactie de ketel slurpt 5 m3 gas weg eer de woning op temperatuur is met nachtverlaging en zonder koste me het dezelfde ochtend en tijd maar 2 m3.
Wat men vergeet is dat bij geen nachtverlaging de ketel in de nacht meer dan 3m3 weg staat te stoken terwijl je schaapjes aan het tellen bent. :mrgreen:

Maar je mag best jezelf in de maling nemen hoor. :mrgreen:
 

Bernhard

  • #48
Chathanky bedoel je dat bij het toepassen van een nachtverlaging je minder gasverbruikt? In je voorbeeld zie ik geen verschil.
Mvgr Bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #49
Opmerkingen over vochtige lucht etc. zijn helemaal niet aan de orde.

Graag beperken tot de vraag van TS.
 

Chathanky

  • #50
Bernhard schreef:
Chathanky bedoel je dat bij het toepassen van een nachtverlaging je minder gasverbruikt? In je voorbeeld zie ik geen verschil.
Mvgr Bernhard.
Zeker, als het rendement van je cvketel gelijk blijft en de temperatuur in huis echt daalt na een nacht verbruik je minder gas.
In grote gebouwen worden er niet voor niets tonnen jaarlijks bespaard aan energie door het toepassen van nachtverlaging.

Ik heb ook geen voorbeeld benoemd met betrekking tot het toepassen van nachtverlaging. Dat heb je dus goed gezien. :mrgreen:
En met jou natuurkundig inzicht is dat toch niet nodig?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #51
Tja wat is behaagelijk en comfortabel?wat is een goeie temperatuur ?

ik kom regelmatig voor koudklachten op kantoren waar soms 2 mensen in een ruimte van 3 bij 3 zitten,de een heeft het stervens koud en andere stikt van de warmte ! gemeten temp 22 graden , RV tussen de 40 en 45%.

lost het maar op dan :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #52
Ik vind het nu wel genoeg geweest, er worden al weer bedekte sneren uitgedeeld.

Anouk heeft m.i. voldoende antwoorden om haar conclusies te trekken.

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu