Aanvoertemperatuur instellen als je laag verbruik wil.

Anouk

  • #1
Ik had mijn combi cv ketel Vaillant Pro, altijd op dezelfde stand staan, water op 61 graden C en aanvoer Verwarming op 64 graden C of zo
Nu heb ik deze in de zomer laag gedraaid en vorige week toen het zo koud was, hoger.
Echter na een week is het verbruik gigantisch hoog ondanks nauwelijks stoken want ik was niet thuis.
Dus die aanvoertemp moet lager. Te laag dan trekt ie het niet en stijgt de temperatuur niet constateerde ik al.
Als nu de temperatuur goed is, kan ik de aanvoertemperatuur dan niet het beste zo laag mogelijk zetten? Of heb je dan kans dat de boel bevriest als je weg bent en bv 12 graden instelt?
Ik heb een huis uit 1972 wel na geïsoleerd (dak en vloer) maar de temp zakt desondanks snel als het koud is en de thermostaat staat lager.

Dus, laten staan op ong 64graden C?
Klopt het dat het veel duurder is deze temp hoger af te stellen?
Kan ie ook lager? Opwarmen mag hier best even duren.

Tapwater moet hoger dan 60 ivm legionella toch?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Nee,zo laag mogelijk betekent in de kou zitten- dus om hoog zeker nu het vriest

Tapwater krijg je niet veel hoger dus ook hoog houden .

Verkeerde zuinig heid dus :oops:
 

Inter

  • #3
Opentherm thermostaat toepassen dan heb je er geen omkijken meer naar. Gewoon de ketel thermostaat op de hoogste stand zetten
 

Chathanky

  • #4
Voor het laatste, tapwater en cv water staan los van elkaar. Risico op legionella staat los van je cv temperatuur.

Met 64 graden zit je al op een goed rendement van je ketel. Het laatste beetje rendement is maximaal 11% waar de meeste ketels er nog zo`n 8% uit kunnen halen. Is je aanvoer 64 graden en je retour 50 graden valt er altijd nog winst te halen maar dat is niet zo groot.

De koudere dagen is echt een aanslag op je gasverbruik. Waar je bv. bijtemperaturen rond 0 graden zeg 8 m3 gas verbruikt is dat bij gemiddeld -5 van de afgelopen week zo maar 12 tot 15 m3. Met dat laatste beetje rendement haal je daar mischien nog 1 m3 van af per dag bij de koude dagen van afgelopen week.

De grootste winst zit hem echt in het goed isoleren van je woning of het kiezen van een moderne nieuwbouwwoning.
Mocht je echt winst halen om je verbruik terug te dringen is een epn advies een goed hulpmiddel. En je moet dat niet doen om er lekker goedkoop bij te zitten. Op de lange duur haal je de investering er wel weer uit.
Daarnaast ervaar ik zelf dat het ook wel comfortabel is om in een goed geïsoleerd huis te vertoeven. En dat is ook wel wat waard.
 

Anouk

  • #5
Dank je. Het is een huurwoning die geïsoleerd is in het dak en vloer. Verder kan ik er niet veel meer mee denk ik.

Het viel mij op dat ik 45 m3 verbruik had in een week waarin ik wegwas en 14 graden stookte. De aanvoertemp stond op 75 graden C.
Vorig jaar met die koude verbruikte ik toen ie op 64 graden C stond, 45 m3 in een heel koude week ALS IK THUIS WAS.

m.a.w. de aanvoertemp van de cv ketel voor de verwarming hoog zetten is snel warmte hebben maar vreet gas. Dus ik had al spijt en wil hem lager zetten. Alleen te laag betekent inderdaad in de koude zitten.

Op welke temp heeft de HR ketel het hoogste rendement? Moet ie dan onder de 60 graden C staan? Dat las ik net ergens. Als ik het niet warm krijg moet ie hoger dat is logisch.
Maar hoog zetten is echt heel duur blijkt nu.
 

Xr8

  • #6
In principe is het zo hoe lager de temperatuur hoe hoger het rendement. Een koudere wisselaar condenseert eenmaal makkelijker. Je kunt je temperatuur wel terug draaien maar of je daar mee gaat besparen?? De ketel kan de boel mogelijk niet op de gewenste temperatuur krijgen en zal niet meer uit gaan. Blijft continue doorstoken. 45m3 per week is 6,5m3 per dag. Echt niet ongewoon met de huidige omstandigheden.

Je woning heeft een x aantal watts nodig om warm te worden en te blijven. Ga je de watertemperatuur terug schroeven dan schroef je tevens het vermogen van de installatie terug. Dit soort veranderingen kun je alleen maar beoordelen als je twee nagenoeg dezelfde weken hebt. Niet zoals nu met een extreem koude week. Laat je niet gek maken en bekijk eea over een heel jaar.

Succes.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Zat het net even te lezen.
XR8 heeft gelijk, het vermogen wat je er in moet stoppen om van 13 naar 20 te gaan is zoveel.
maar als ik het lees dan zit je op ongeveer 1300 m3 perjaar.
dat is een schijntje ten opzichte van de standaard.
gemiddeld gezien zitten de meeste mensen in nederland op 2 a 3000 m3
en dan het warmwaterverbruik en het koken er nog af trekken
dan zul je 700m3 gebruiken voor warmte is 14 m3 per dag.
 

Anouk

  • #8
Ik heb een gemiddeld verbruik over de afgelopen 10 jaar in deze woning van 750 m3 per jaar :lol:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Volgende stap om meer te besparen , is je gaskraan dichtdraaien !
 

Anouk

  • #10
Chathanky, je schreef: Met 64 graden zit je al op een goed rendement van je ketel. Het laatste beetje rendement is maximaal 11% waar de meeste ketels er nog zo`n 8% uit kunnen halen. Is je aanvoer 64 graden en je retour 50 graden valt er altijd nog winst te halen maar dat is niet zo groot.

Onder de 60 graden geeft toch het beste rendement van een HR ketel?
Dus als ik mijn huis warm kan stoken als de aanvoertemp op 55 graden zou staan, dan heb ik het meeste rendement?
Behalve dus als het heel koud is en de ketel continu oploopt en niet meer uitgaat?
Of heb ik dit mis.

Ik begrijp niet zo goed hoe het rendement werkt, wat je aangeeft over 11 en 8%.
Ik wil er een beetje mee experimenteren en ga niet in de kou zitten maar teveel stoken en het toch koud hebben dat zie ik niet zitten.
Ik heb dus zelf het idee, dat je het best de aanvoertemperatuurzo laag mogelijk kunt zetten, wat mogelijk is, hij moet de boel wel kunnen verwarmen en dat lukt niet als die temp te laag is.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #11
Het aanwarmen van de woning kost het allermeest. Dus de thermostaat instellen op 12 graden is vrij dom zeg maar.
Beste is de themperatuur wat hoger te houden, zodat de aanwarming van de woning korter duurt.

wanneer er niemand thuis is kan het heel goed wezen dat u meer verbruikt........ een mens geeft ook warmte af hé,
 

Anouk

  • #12
Screetch, wat je aangeeft is niet waar, zie verhalen in de Volkskrant. Monteurs zeggen vaak dat de verschillen in warmte niet groot moeten zijn, milieucentraal geeft aan 5-7 graden en als het droog winterweer is mag dit hoger zijn.

Een huis wat veel warmte verliest, moet steeds bijgewarmd worden om op peil te blijven. Dat blijkt ook veel te kosten.

Proefondervindelijk stel ik dus nu vast dat bij gelijke temperaturen het verschil niet groter moet zijn dan een graad of 7 en de aanvoertemp zo laag mogelijk maar te laag, dan trekt ie het niet.

Het is dus niet vrij dom om spartaans te stoken, het is eerder dom om zoiets aan te geven als je geen weet hebt van hoe het werkelijk zit....
Vele lezers van de Volkskrant hebben dit jarenlang gemeten en nu blijkt dat spartaans stoken in de meeste gevallen voordeliger is en dat je met moderne systemen vaak veel duurder uit bent. Afgezien van de HR ketel die een beter rendement heeft dan een VR.
 

Gamgra

  • #13
@anouk, stook jij maar op wat jij Spartaans noemt, dan hou ik het toch liever op comfort. :D
 

Anouk

  • #14
Ik stook en comfortabel en betaal niet teveel. Je kunt best continu op 21 graden stoken, die mensen heb ik zat in mijn omgeving. De temp blijft heerlijk hoog ook als ze in de winter 3 weken op vakantie zijn.
Is dat comfortabel? Ja altijd als je binnenkomt is het lekker warm.

Ik gebruik die 1000 euro per jaar liever voor andere comfortabele dingen :wink:

Dit was gewoon een vraag. Kennelijk is er weinig kennis over, dat blijkt ook wel uit artikelen in de Volkskrant. Het is nooit goed onderzocht en mensen DENKEN dat doorstoken voordeliger is maar de waarheid blijkt proefondervindelijk heel anders en beide partijen hebben het heerlijk warm als ze thuis zijn....
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #15
Ik wist niet dat de Volkskrant ervaren monteurs in dienst had :oops:

uiteraard is het duurder om een LEK huis op een continue temperatuur te houden, echter is dit niet een probleem van het stook gedrag van de ketel, maar van de woning zelf.
Het is dus niet vrij dom om spartaans te stoken, het is eerder dom om zoiets aan te geven als je geen weet hebt van hoe het werkelijk zit....
Niemand weet hoe het werkelijk zit.......... wij zijn ook maar monteurs die proberen te helpen en wonen blijkbaar in een "normaal"huis.

Tevens kan niemand u zeggen hoe hoog de temperatuur zal moeten staan, dat is per woning en per gezins samenstelling verschillend. Het is zelfs zo dat u totaal geen vergelijking met de buren kan trekken, omdat die een andere woning hebben, met andere isolatiewaarden.
Het enige wat ik u kan adviseren is, noteer de meterstanden regelmatig en verdraai de temperatuur naar behoefte, vervolgend kunt u nog spelen met een hogere of lagere nachtverlaging. Alleen op deze manier junt u enig inzicht krijgen wanneer u het "goedkoopste"uit bent.

Echter na een week is het verbruik gigantisch hoog ondanks nauwelijks stoken want ik was niet thuis.
Ik stook en comfortabel en betaal niet teveel
Ik snap het niet meer, wat is nou het probleem????? of staat dat ook in de volkskrant te lezen?
 

Anouk

  • #16
Er is geen probleem er is een vraag. Dank voor jullie reactie. Het verhaal over rendement van 11% begrijp ik nog niet helemaal...daar draait het uiteindelijk om.

Wat ik bemerkt heb is dat je met een hoge aanvoertemperatuur een hoog verbruik hebt als je je huis op dezelfde temp hebt.
Dus 75 graden C aanvoer en 19 graden in huis 60 m3
62 graden C aanvoer en 19 graden in huis 43 m3
75 graden aanvoer en 13 graden in huis ook 43 m3
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #17
Dit verhaal klopt, bij een lagere watertemperatuur krijg je nl een hoger rendement.
Dat de woning vrij vlot afkoelt, is een probleem van de juiste isolerende middelen (tochtstrips e.d.?)
Echter ben ik toch benieuwd naar het verbruik in 24 uur bij een constantere temp in de woning, van zeg 19gr en in de nacht 16-17 gr.
en vervolgens het verbuik in 24 uur bij een temp van 19 - 13 ( zoals u nu al doet)

Het is mogelijk dat u bij een hogere nacht temp toch minder verbruikt, om dat het opwarmen van een woning "in de regel" het meest kost aan energie.
 

Xr8

  • #18
De getoonde verbruiken per week? Niet echt een realistisch beeld lijkt me. Hoe hard waait het en uit welke windrichting. Wat is de luchtvochtigheid en wat is de buitentemperatuur. Gezien de 3 weken die je toont kan er in deze factoren best een een verschil zitten wat van grote invloed is.

Zelf houd ik mijn standen al jaren bij. De dagtemperatuur op 19 en de nacht op 16. Tapwater uit. Ook eens 14 graden geprobeerd, kom je 's morgens in een ijskoud huis, en over een langere tijd gemeten verbruik ik niet meer gas. 16 graden doe ik al jaren en gaat prima.

Als je een moderne ketel met goede thermostaat en installatie hebt kun je de aanvoer best op 90 graden zetten. Bij mij thuis staat het daar op, voor cv is die temperatuur nog nimmer gehaald. Bij opstoken max 60 graden en over de rest van de dag tussen 30 en 40 graden aanvoer temperatuur. Geeft een goed ketelrendement. De meerkosten aan radiatoren heb ik al terug verdiend.

Succes.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #19
Zo ken ik ook een paar: :mrgreen:

Buiten temp 25 gr , aanvoer 80 graden , ruimte 19 graden , verbruik 0 m3
Buiten temp 25gr , aanvoer 40 graden , ruimte 19 graden , verbruik 0 m3
 

Anouk

  • #20
Okay als ik de temp op 75 graden C aanvoer temp zet dan warmt ie alleen zo hoog op als het nodig is dus???

Natuurlijk is er veel invloed van windrichting, koude etc etc etc. Dat maakt het ook ingewikkeld. Ik houd mijn verbruik nu 17 jaar bij.

Met de HR ketel was mijn verbruik lager en een nieuwe HR ketel enkele jaren terug ( de oude was 10 jaar oud is per ongeluk vervangen maar als huurder klaag ik daar niet over :roll: ) is het verbruik nooit gaan pieken zoals tevoren.
Dat werkt dus.

Al met al blijft het moeilijk. Het voelt wel comfortabeler om meubels muren ed redelijk op temp te houden.
Dat lukt al bij 15 graden. Ik voel wel dat 12 of 13 dan kil is de eerste dagen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu