Aanvoertemperatuur instellen als je laag verbruik wil.

Mobel

Specialist Verwarming
  • #21
Leuk die paar centjes op je bankrekening,maar dan ben je zo weer kwijt aan je zorgverzekering :mrgreen: :
Gezondheidseffecten door koude
Koudestress: Het menselijk lichaam streeft er naar een stabiele kerntemperatuur (circa 37 gr. C.) te handhaven door een evenwicht tussen de warmteproductie van het lichaam en het warmteverlies aan de omgeving. Dit warmteverlies wordt ook wel koudestress genoemd.
Bij acute blootstelling aan een koude omgeving zal het lichaam op twee manieren reageren. In de eerste plaats zal het warmteverlies worden beperkt door middel van perifere vasoconstrictie, dit is het verminderen van de doorstroming van de bloedvaten aan de buitenkant van het lichaam. De huid voelt dan koud aan, maar de kerntemperatuur wordt hiermee beschermd. Ook de temperatuur van de extremiteiten, zoals handen, voeten, neus en oren, neemt af. Daarnaast zal de productie van warmte worden verhoogd door een toename van de stofwisselingsactiviteit, veroorzaakt door bijvoorbeeld rillen en bewegen. Bij ouderen neemt dit vermogen van thermoregulatie af, waardoor de reactie op kou is vertraagd. Ouderen lijken daardoor een grotere tolerantie voor lage temperaturen te hebben, maar het risico op onderkoeling neemt juist toe.

Hypothermie: Als het erg koud is, kan het lichaam zonder voldoende beschermende kleding, het warmteverlies niet meer compenseren, waardoor de kerntemperatuur daalt. Bij een kerntemperatuur onder 35 gr. C. wordt gesproken over hypothermie of wel onderkoeling. Het gevoel van kou en pijn in de blootgestelde lichaamsdelen in combinatie met rillen zijn de eerste tekenen van beginnende onderkoeling. Als het proces van doorgaande afkoeling niet wordt gestopt leidt dit uiteindelijk tot bewusteloosheid en de dood.

Koudeletsels: We spreken hiervan wanneer er weefselschade ontstaat door bevriezing van de huid en eventueel onderliggende weefsels. Perifere lichaamsdelen zoals handen, voeten, neus en oren lopen het meeste gevaar. De bevroren huid is in eerste instantie hard, bleek, koud en gevoellos. Bij vocht, harde wind en knellende schoenen kan bevriezing al plaatsvinden bij een temperatuur van net onder het vriespunt.
Bevriezing geeft effecten die vergelijkbaar zijn met brandwonden.
Ook zonder bevriezing kan er koudeletsel optreden, zoals bij wintertenen. Hierbij zijn de tenen rood, pijnlijk en soms gezwollen.

Hart en bloedvaten: Als gevolg van de perifere vasoconstrictie vindt er een verplaatsing van bloedvolume plaats, wat in eerste instantie leidt tot een verhoging van de bloeddruk. Het vocht wordt vervolgens gedeeltelijk uitgescheiden via de nieren in de urine (koude plas). Door de bloeddrukstijging vraagt het hart ook meer zuurstof. Vooral in combinatie met reeds bestaande vernauwing van de kransslagaders kan dit resulteren in hartproblemen als pijn op de borst, hartfalen of zelfs een hartinfarct. Door het indikken van de bloedstroom ontstaat er ook een toegenomen kans op vorming van bloedstolsels, waardoor de kans op hart- of herseninfarct ook toeneemt.

Luchtwegen: Het inademen van koude lucht kan leiden tot het optreden van kramp op de luchtwegen. Vooral gevoelige personen met een niet allergische hyperreactiviteit van de luchtwegen hebben last van vochtige koude lucht. Er zijn aanwijzingen dat afkoeling van de bovenste luchtwegen de kans op infecties ervan vergroot.

Beoordelingsvermogen: Bij hypothermie wordt het bewustzijn negatief beïnvloed. Bij toenemende hypothermie treden er effecten op als lichte verwarring, geheugenverlies, moeite met spreken en minder helder kunnen denken. De betrokkene lijkt nog alert en onderschat zelf de invloed van de kou. Hierdoor worden er minder beschermende maatregelen getroffen, zoals het aantrekken van beschermende kleding of naar binnen gaan, waardoor de koude effecten verergeren.

Valrisico: Door blootstelling aan kou ontstaat er spierstijfheid, afgenomen coördinatie en een verminderd inschattingsvermogen. Dit leidt met name bij ouderen tot een verhoogd valrisico. Gladheid buiten speelt hierin natuurlijk ook een rol, maar opvallend is dat bij onderzoek in Engeland gebleken is, dat het aantal botbreuken ten gevolge van vallen binnenshuis in de winter fors meer toenam dan tengevolge van vallen buiten.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #22
Het is net autorijden, je wilt van punt A naar punt B, alleen nu is punt A
je kamertemp. als je er niet bent, en punt B de kamertemp. als je er wel
bent, daarbij is je gaspedaal je maximum cv-watertemp.
Dus wil je zuinig en rustig naar punt B, dan duurt het langer voordat je
ruimte op temp. is, wil je snel naar punt B, dan zal je maximum omhoog
moeten zodat hij snel kan...maar dat kost dan wel meer gas.
Uiteraard spelen er nog veel meer factoren mee, maar in 1e instantie
is het belangrijk om te achterhalen wat voor jouw het beste is.
Elk huis heeft zijn eigen instellingen, zo heb ik in het verleden 3 jaar
getest met elk jaar een andere nachttemp. (15 / 16 / 17 graden)
daaruit bleek voor mijn huis dat 16 graden het zuinigst is :roll:
 

Ceeshobby

  • #23
Verbruik moet je over een heel jaar bekijken, en niet van een week.
deze week is het koud en volgende week is het 10gr.
Hoe lang woon je al in dit huis?
Als je de verwarming in de nacht te laag zet, duurt het veel te lang eer het warm is. Koude muren moeten eerst warm zijn, dan pas voelt het behagelijk in huis.
Wat voor thermostaat heb je?
 

Bernhard

  • #24
De CV-watertemp. is afhankelijk van de warmtevraag en de capaciteit van de radiatoren. Bij het begin van het stookseizoen zal de Cv-watertemp. iets boven de 20grd zijn . De CV-watertemp wordt gedurende het stookseizoen steeds een beetje hoger en is maximaal in de winter.
De CV-watertemp kan alleen verlaagd worden met grote radiatoren, of met vloerverwarming, en met het aanbrengen van isolatie. Met het isoleren van de woning zal minder warmteverlies optreden maar de bestaande radiatoren worden daardoor ook groter. En grotere radiatoren betekend een lagere CV-watertemp.
Elke nachtverlaging is minder gasverbruik. Dat het meer afkoeld en dat je daardoor extra moet opwarmen is super onzin.
Dit is met eenvoudige berekeningen te bewijzen.
Een woning zonder nachtverlaging heeft een hoger warmteverlies dan een met nachtverlaging.
En een huis met isolatie zal net zo snel afkoelen als een huis zonder isolatie. Bij het huis met isolatie is er wel minder warmteverlies.
mvgr Bernhard
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #25
Elke nachtverlaging is minder gasverbruik. Dat het meer afkoeld en dat je daardoor extra moet opwarmen is super onzin.
Dit is met eenvoudige berekeningen te bewijzen.
:denk:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #26
Hmmm ,dus opstoken van 12 graden naar 19 graden kost ff veel als opstoken van 16 naar 19 graden.

Onzin, wij beheren veel kantoor panden en houden ook de energiekosten en verbruik bij voor ons opdrachtgevers. bij nagenoeg alle panden ,hebben we kunnen vaststellen dat een ruimte 3 a 4 graden laten afkoelen en op die temperatuur bijhouden ,veel minder energie verbruikt dan wanneer we de temperatuur te veel laten zakken en gigantische moeten opstoken om ruimte op gewnste temperatuur /en gewenste tijd te verkrijgen. of nou echt veel verschil zit tussen kantoorpanden en woningen .
 

Anouk

  • #27
Ceeshobby schreef:
Verbruik moet je over een heel jaar bekijken, en niet van een week.
deze week is het koud en volgende week is het 10gr.
Hoe lang woon je al in dit huis?
Als je de verwarming in de nacht te laag zet, duurt het veel te lang eer het warm is. Koude muren moeten eerst warm zijn, dan pas voelt het behagelijk in huis.
Wat voor thermostaat heb je?
Een gewone zelf instel basis thermostaat van Vaillant :wink:
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #28
Kan er geen buiten voeler op die ketel dan regelt ie zichzelf
 

Anouk

  • #29
Mobel schreef:
Hmmm ,dus opstoken van 12 graden naar 19 graden kost ff veel als opstoken van 16 naar 19 graden.

Een minder geïsoleerd huis heeft gigantisch veel warmte verlies dus hele nacht doorstoken geeft een behoorlijk hoger verbruik. Daarna stook je dan iets meer om het warmer te krijgen maar de hele nacht hoor ik dan de CV niet steeds opnieuw aanslaan. De besparing kan goed groter zijn.
Juist bij een minder geïsoleerd huis!

Het opstoken 's morgens doe ik rustig aan. Ik hoef niet direct in 21 graden C te zitten! Dat maakt ook veel uit. Dat doet men in kantoren, die zijn 's morgens al helemaal warm.

Ps over die klachten door koude, met 15-20 graden C kan je lichaam zich prima warmhouden hoor :mrgreen:
En je kan ook nog meer eten :roll: :P :?
 

Anouk

  • #30
GDelea schreef:
Kan er geen buiten voeler op die ketel dan regelt ie zichzelf
Er was een reactie in de Volkskrant van iemand met een groot herenhuis, die had zijn verbruik gedurende tientallen jaren bijgehouden. Sinds die buitenvoeler is zijn verbruik gigantisch gestegen!!
Hij vond het maar niks dat ie het zelf niet kon regelen en de reactie van deskundigen was dat maar 5% van de monteurs het geheel goed kan afstellen, dus ook CV's etc.

Dus als je 30% MEER wil betalen moet je dit systeem aanschaffen :-|
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #31
Om een minder goed geïsoleerd woning op temperatuur te brengen , verstook je meer energie , of je het nou laat afkoelen of niet.

maar ja ,als je om 0800h begint met stoken en je huis is pas om 2100 op 19 graden en om 2200h gaat weer de verwarming uit , dan heb je een hele zuinige installatie ja :mrgreen:

ik moet er niet aan denken dat de temperatuur onder de 16 graden zakt thuis ! heb een hekel aan om met een jas en muts achter mijn pc te kruipen. :?
 

Anouk

  • #32
Gek genoeg als mijn huis 's morgens 14,5 graden is, voelt het behaaglijk aan en ik ben een koudkleum! Bij mijn moeder in het appartement voelt het bij 21 graden soms nog kil Dan stook ik hem door tot 22,5 graden.

Misschien omdat de CV toch steeds warm is dat het zo behaaglijk voelt.

Dus geen kilte hier in huis. Nu zit er wel 1,8 graden C verschil tussen de thermostaattemp en de werkelijke temp hoor :-|
Geen mutsen of dikke vesten heb ik ook een hekel aan.

Als ik het huis 's morgens opstook doe ik dat per graad rustig aan en dat voelt prima. 's avonds 19 graden.
ALs ik wil kan ik het sneller doen maar dat wil ik zelf niet want dan stik ik.
 

Anouk

  • #33
Het is wel grappig, met een waterbesparende douchekop bespaar je 50% veel mensen denken dan dat je een miezerstraaltje hebt. Dat hoeft dus ook niet. Het is het idee, van besparen is altijd inleveren. Maar dat is dus niet zo.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #34
@Anouk, Sorry als dit een beetje bod overkomt. Maar wanneer iemand hier iets oppert, is dat om u enigszins te helpen. Wanneer U dan vervolgens steeds weer de VOLKSKRANT erbij haalt, zal de kans op hulp steeds kleiner worden.

De meeste beantwoorders hier zijn Monteurs die het werk elke dag weer uitvoeren. Monteurs gaan meestal van de praktijk uit terwijl de mensen van een "krantje" alles achter de PC doen.
Praktijk en theorie zijn nog nooit volledig samen gegaan en dat gaat nooit gebeuren ook.

Onderstaande heeft bijvoorbeel totaal helemaal niets met uw woon situatie te maken, u vergelijkt appels met peren
Er was een reactie in de Veronicakrant van iemand met een groot herenhuis, die had zijn verbruik gedurende tientallen jaren bijgehouden. Sinds die buitenvoeler is zijn verbruik gigantisch gestegen!!
Dus stel gewoon uw vragen en wacht op de reactie's "zonder"onderzoeks gegevens, en trek daar zelf uw conclusie uit wat u er wel en/of niet mee doet.

mvg

was wat lang bezig geweest met het typen,
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #35
Gek genoeg , in mijn werk als allround technicus verwarming,klimaat en koeling ben ik wel wat gewend van ruimtetemperaturen dik boven de 45 graden tot vriescellen van -30 graden en dat soms op 1 dag. maar eenmaal thuis ,begin ik te bibberen als mijn verwarming onder de 17 graden komt . daarom staat de verwarming bij mij altijd tussen de 22 en 23 graden,maar tja , na een dagje zwoegen ,wil ik genieten van mij vrije uurtje en comfortabel bij zitten in mijn korte broekje en blotevoetjes , en ja ,dat kost me 150 euro per maand ,maar daar lig ik echt niet wakker van moet ik eerlijk zeggen.
 

Gamgra

  • #36
Anouk:
Ben jij misschien stiekem in training voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik, jij lijkt mij daar uitermate geschikt voor. :)
 

Batse

  • #37
Ja ja dat ken ik maar dan pak ik eerst een julbrew en dan nog het liefst een julbrew export. ra ra waar ben ik ?
 

Batse

  • #38
Sorry ik had vergeten te zeggen dat het geen extra euroos aan gas kost.
 

Gamgra

  • #39
Batse:
Off topic, want jij zit in Gambia. :)
 

Xr8

  • #40
Ik ga eerst even de Volkskrant halen. Wellicht steek ik er nog iets van op.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu