Aansluiten op standleiding boven elkaar

Ralphe

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben het één en ander aan het veranderen aan de afvoeraansluitingen op mijn standleiding. Ik wil sommige afvoeren tegenover elkaar aansluiten. Nu wil ik dit netjes volgens de regels doen, waarbij ik de volgende richtlijnen tegenkom van een bekende afvoerfabrikant:

1595602183934.png


Ik snap het helemaal, behalve dit laatste: "...het aanbrengen van een sprong van 0,1 m (afbeelding 4.20)."

Wat wordt hier bedoeld? Als je de leiding 0,1 m naar beneden laat verspringen, hoe voorkom je dan de geschetste problemen? Een sprong van 0,1 m garandeert toch niet dat je dan wel 0,5 m afstand hebt van een bovenliggende leiding? Bovendien geeft de afbeelding aan dat je beide aansluitleidingen moet laten verspringen, maar dan wordt de afstand helemáál niet kleiner. :shock: En daarbij, als het twee boven elkaar liggende toiletten zijn is dit waarschijnlijk niet eens aan de orde want dan zit er al genoeg afstand tussen aangezien ze beide op een andere verdieping zitten.

(Ik heb een 90 mm standleiding waarop ik binnen korte afstand zowel een afvoer van 90 mm (WC) wil aansluiten, een van 50 mm (wasmachine) en een van 50 mm (douche). Ik moet alleen wel weten welke ik tegenover elkaar , of in ieder geval >90 graden t.o.v. elkaar, mag aansluiten. Het is niet mogelijk om ze met een verzamelleiding eerst te verzamelen.)
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Anders bekijk je deze film eens.
 

Ralphe

  • #3
Dat is een interessante video. Ik geloof alleen niet dat mijn vraag er specifiek in behandeld wordt over die 0,1 meter. Alleen over het algemene principe van 0,5 meter ertussen (in de video bij 5:10). Nou ja, ik probeer dan maar om alles aan te sluiten onder een hoek kleiner dan 90 graden.
 

Dimkal

  • #4
Die 10cm sprong is er voor om te voorkomen dat het afvalwater van bijvoorbeeld wc terecht komt in de sifon van een andere sifon (wc). Als je namelijk liggend 2 aansluitingen recht tegenover elkaar op de standleiding laat uitkomen dan krijg je last van instroming. Er zit best wel kracht achter en dit kan er voor zorgen als je dit zonder het 10 cm niveau verschil aansluit dat je dan dus de bloedneus of fecaliën onder in sifon van een andere ruimte weer terug vindt. Dit gebeurt ook als je meerdere closets in lijn op een horizontale verzamelleiding aansluit zonder direct een sprong direct achter de closet te maken van 10cm. Zo heeft een closet weer andere aandachtspunten dan een aansluiting van bijvoorbeeld een wastafel. Dit soort richtlijnen staan omschreven in de NTR 3216. Echter dit is nogal een pittig boek en het is te veel om alles hier uit te schrijven. Lijkt me beter dat je een tekening maakt zoals je denkt dat je het zou willen uitwerken dan kunnen we jou ook beter helpen met gerichte tips.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Net wat @Dimkal zegt plaats even wat tekening of situatie foto`s hoe je het wilt maken.
ik ben niet zo van theoretische uitleg vaak gebruik ik plaatjes.
En volgens mij was het ook max 10cm neerwaarts.
ScreenHunter 1440.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ralphe

  • #6
@Dimkal : dan is 0,1 meter niet genoeg, want eerder in het document (zie startpost) staat dat het 0,5 meter moet zijn. Dus die 0,1 meter is niet genoeg, die moet een andere reden hebben.

Ik denk dat het gewoon een beetje gebrekkig uitgelegd is over die 0,1 meter dan. Als ik alles met een hoek aansluit kleiner of gelijk aan 90 graden ten opzichte van elkaar, is het dan goed, ook als ik alles vlak onder elkaar aansluit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
teken jou probleem eens uit en niet in letters.
Anders ga in contact met Dijka en of Wavin en leg je probleem uit.
 

Ralphe

  • #8
Eigenlijk is het precies zoals ik zeg, ik wil die drie aansluitingen maken, vlak onder elkaar (koppeling t-stukken zullen in elkaar komen) maar dan wel onder een hoek kleiner of gelijk aan 90 graden:

tekening aansluitingen afvoer.png


Het is een beetje moeilijk te tekenen aangezien het in 3D is. Ik hoop dat het duidelijk is zo!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
bedankt voor tekening :prima:

dat wil wel de t-stuk wc 110 daar in komt een T-stuk 110x 50x110 spie en daar in komt weer 110x50x110 spie
als je verder gaat als ontspanning komt boven in een verloop 110x75

zo te zien stromen ze niet in elkander
Naamloos.jpg
 

Ralphe

  • #10
Zoiets dacht ik ook. Bedankt!

Het enige is dat de standleiding 90mm wordt, aangezien er op de verdieping hierboven nog een WC komt die ook 90 is. Ik heb dat Wavin-document zo'n beetje helemaal doorgelezen en volgens mij mag dat.

Verder naar beneden gaat de standleiding wel over in 110. Of misschien dat ik voldoende ruimte overhoud om tussen de wasmachine en de WC naar 110 te gaan.

De ontspanning is volgens mij verder naar boven zelfs nog wat krapper dan 75. Ik geloof 50.
 

Ralphe

  • #12
Dus die bovenste WC die klettert dan een beetje in de onderste WC-afvoer. Dat vind ik niet zo erg. Het komt wel in dezelfde lijn ja, maar mogelijk dat er in die 90mm leiding nog een heel kleine versleping komt van twee maal 45 graden. Dan is dat misschien ook minder een probleem?

En wat als die bovenste WC aan de andere kant komt t.o.v. de onderste WC? Dat is dan ook beter misschien?

Henk253 schreef:
zo te zien stromen ze niet in elkander
Het is natuurlijk maar een schets, maar inderdaad, bij 90 graden of kleiner moet het goed gaan. :prima:

Alleen ik vroeg me dus nog af waarom er volgens Wavin wel een halve meter tussen moet als je groter dan 90 graden aansluit. Maar ja die documentatie van de fabrikanten is nou eenmaal niet zo nauwkeurig als de officiële richtlijnen.


Wavin geeft trouwens 90 als standaardmaat voor closetten:
1595686983577.png
 

Dimkal

  • #13
Wavin schrijft de richtlijnen niet deze komen uit de NTR3216 waar Wavin een uittreksel van gemaakt heeft. Die 50cm staat eigenlijk omschreven als 5 x de diameter. Dus praat je over 50mm dan dient de afstand tussen 2 aansluitingen minimaal 250mm te zijn. Maar dan weer ook niet alles staat omschreven. Twee wc' s gaat vast goedkomen tegenover elkaar met het sprongetje van 100mm. Maar plaats bijvoorbeeld geen closet aansluiting tegenover een aansluiting van een bad. Een bad wordt niet dagelijks gebruikt en vervuilt de afvoer van het bad door instromende vuil water uit het closet. Dit zorgt dan voor een snelle verstopping. Vandaar de vraag om een tekening. Maar volgens mij gaat het prima wat je uitgewerkt hebt.
 

Ralphe

  • #14
Wavins of Dyka's uittreksels van de richtlijnen zijn wel handig in ieder geval. Handiger dan die NTR3216 lijkt me, al heb ik die nooit in handen gehad als amateurklusser. :) Maar ze kunnen natuurlijk in zo'n uittreksel nooit alles helemaal precies omschrijven, vandaar misschien dit soort onduidelijkheden.

In ieder geval ga ik het dan zo doen dan. Bedankt voor jullie uitleg en advies!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Wavin ken dat wel aan geven en 90 zal allemaal wel prima zijn maar ben ouderwetse loodgieter liever 110 of 125.

Succes met je klus.
 

Ralphe

  • #16
Ik ben bezig de benodigde onderdelen aan te schaffen. Het assortiment valt me alleen wel een beetje tegen van de hulpstukken die in de handel verkrijgbaar zijn. Ik zoek bijvoorbeeld 90x50 verloop-t-stukken in manchetuitvoering, maar dat is er eigenlijk niet. Stroom-t-stukken in die maat hoef ik al helemaal niet naar te zoeken, ook al staan die genoemd in de documenten van de fabrikanten.

In lijmverbinding heb je wel 90x50, maar alleen 3 x mof, niet 2 x mof x spie. Dan zou ik een over-/inschuifstuk met verjongd spie er aan alle drie de kanten in kunnen steken, maar die heb je ook niet in 90 (bovendien is dat ook een mindere oplossing, aangezien je de buis nauwer maakt).

Ik vond ook nog een klemzadel 90x50, waarbij je een gat moet boren en het dan met rubber erin kan vastmaken. Maar dat is ook niet echt ideaal, vind ik. Bovendien is dat vrij duur.

En ik wil wel graag met manchetverbinding, want dan kan ik nog draaien achteraf of als ik het een keertje anders wil aansluiten. Dan maar 90x90x90 t-stukken nemen met een 90x50 verloopje... Is de enige goede oplossing toch?

Kleine maatjes PVC-hulpstukken in manchetuitvoering zijn er sowieso niet zo veel zie ik. Gelukkig wel meer in PP. Die zijn dan meestal zwart. Maar als het manchet is mag je PP gewoon koppelen aan PVC toch?
 

Ralphe

  • #17
Hmmm, volgens mij heb ik toch 90x50 t-stukken 90 graden gevonden met manchetverbinding. De geluidsdempende lijnen van de bekende fabrikanten hebben 'm meestal (althans ik heb inmiddels twee verschillende gevonden). Nu nog kijken waar ze aan te schaffen zijn.
 

Ralphe

  • #18
Nog een vraagje: moet je per se stromende t-stukken gebruiken op de standleiding? Zoals in de Wavin/Dyka-documentatie staat? Want ik zat te kijken bij een mooi geluidsdempend PP-systeem van Wavin en stroom-t-stukken hebben ze volgens mij niet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
als wavin dat voorschrijft dan moet dat wel.
Gewoon 110 gebruiken heb je niet zo`n probleem met hulp stukken :wink:
 

Ralphe

  • #20
Ik doelde op dit stukje uit de Wavindocumentatie:

1596134097677.png


Er staat wel dat het met een haakse aansluiting ook goed gaat (plaatje linksboven). Maar eigenlijk moet je dus een speciaal stroom-t-stuk hebben dat aan de onderkant "rond" is, zeg maar (plaatje linksonder). Er is ook een "volledig" stroom-t-stuk, dat rondom afgerond is, en dat is dus juist weer niet goed, volgens Wavin (plaatje rechtsboven, laat geen of weinig lucht door). Het plaatje rechtsonder is natuurlijk helemaal fout (hydraulische afsluiting).

als wavin dat voorschrijft dan moet dat wel.
Dat heeft natuurlijk niet specifiek met Wavin te maken, want als dit nodig is dan geldt het in het algemeen. Er zal wel weer iets over in de NTR staan.

Maar moet ik me hier druk om maken, of gewoon een normaal t-stuk pakken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu