Verplaatsen toilet boven, aansluiten extra standleiding?

Ajetoobuur

  • #1
Ik ben benieuwd of jullie mij hiermee kunnen helpen:

Binnenkort ga ik verhuizen en wil ik een nieuwe badkamer laten plaatsen. In de bestaande badkamer is een toilet aanwezig, vlakbij de bestaande standleiding. Ik wil dat toilet verplaatsen naar de andere kant van de etage, maar vraag mij af of dat mogelijk is. Daar bevindt zich namelijk geen standleiding. Het aanleggen van een afvoer naar de bestaande standleiding in de verdiepingsvloer lijkt me lastig, aangezien dan ca. 7 meter moet worden afgelegd haaks op (door?) de vloerbalken.

De aannemer stelde dan ook voor om onder het toilet een nieuwe standleiding aan te leggen en die in de kruipruimte aan te sluiten op de bestaande riolering. Omdat we nog niet in het huis kunnen en geen tekeningen hebben van de bestaande riolering, is het lastig te beoordelen in hoeverre dat ook echt mogelijk is.

Hebben jullie enig idee hoe hiermee om te gaan?

Hoe kom ik te weten wat ik ga ik aantreffen in de kruipruimte van een huis uit 1936? Is er één centraal punt waar de nieuwe standleiding aangesloten zou moeten worden (7 meter overbruggen) of zijn er ook andere mogelijke aansluitpunten?

In verband met de planning en het bestellen van sanitair zou ik graag al voor de levering weten wat er mogelijk is..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Is moeilijk te zeggen vaak is in die oude huizen haast geen kruipruimte vaak maar 30cm hoog.
Je zult eerst een tekening moeten hebben, en net wat aan nemer zegt een nieuwe standleiding maken naar boven is helemaal niet zo`n gek idee.
Vaak moeten de vloer begane vloer toch open.
Dit was ook een oud huis van 1930 er er bleken buiten allemaal putten te zitten dus het is wel van belang dat je tekening krijgt van het huis.
voorbeeld:
1612525870416.png


hoe krijg je een oude tekening van je huis uit 1930 - Google zoeken
 

Ajetoobuur

  • #3
Ik heb al tekeningen opgevraagd bij de gemeente, maar dat heeft helaas geen tekening opgeleverd waarop de riolering zichtbaar is.

Mijn huidige woning (jaren 20) heeft een soort 'rngleiding' van de riolering om de buitengevel liggen, met aansluitpunten waarop o.a. hemelwaterafvoer en afvoer van de keuken zijn aangesloten. Als zo'n ringleiding bij mijn nieuwe woning ook ligt, zou dat ideaal zijn.

Werd dat in de jaren 30 ook zo aangelegd, of is dat van later datum?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
vaak staan de rioleringen niet in getekend maar wel waar wc of keuken aansluiting is.
Vroeger ging alles direct naar buiten dus bij keuken een put en regen afvoer een put.
Buiten meerdere verzamel putjes en dan naar een grote septieput.

De gemeente kan ook aan geven waar je huis aan sluiting zit.

En als je niet weet hoe je leidingen buiten loopt kan je een ontstoppings bedrijf bellen die kan met behulp radar.
Kijk daarom altijd waar alle rioolaansluitingen en zichtbare stukken buis zitten. Zoals bij je wastafel, toilet en wasmachine. Dan kun je ongeveer bedenken waar stukken buis die je niet kunt zien, moeten lopen. Vergelijk dit ook met de bouwtekening. Als je twijfelt over de plek van je riool, schakel dan de hulp in van een installateur.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Ajetoobuur

  • #5
Meest waarschijnlijk lijkt mij ook dat er alleen een rechte verzamelleiding naar de gemeente aansluiting loopt, aan de kant kant waar de badkamer en toiletten nu zitten. Dat zou betekenen dat als ik aan de andere kant van het huis een nieuwe standleiding laat plaatsen, in de kruipruimte ca 7 meter overbrugd moet worden om aan te kunnen sluiten op de bestaande verzamelleiding.

Is zo'n afstand normaal gesproken haalbaar? Zelfs als de vloerbalken in de 'juiste' richting liggen lijkt zo'n lang stuk onder afschot mij nogal verstoppingsgevoelig.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Het is nu allemaal gis werk je weet niet wat er onder de vloer zit en je weet ook geen riolering buiten langs want je zei staat niet op tekeningen.
Als je boven langs gaat en je hebt in de bestaande stand leiding een aansluiting maakt zou het misschien kunnen maar dan moet je badkamer vloer ook hoger op want de afvoer moet 1 cm afschot op 1meter hebben je kunt de douche niet op aan sluiten je moet deze hoog plaatsen ivm werking afvoer
Of je plaatst je gehele zoldervloer hoger er over heen zodat je afvoer verdiept ligt.
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu