Aansluiten op standleiding boven elkaar

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
aansluiting standleiding.JPG

in afbeelding 4 laten ze een stroming-t-stuk zien en een 87 graden T-stuk stippel lijn.
 

Ralphe

  • #22
Plaatje 1 is met stroom-t-stuk aan de onderzijde, dus de stippellijn van plaatje 4, dus dat is het beste denk ik?

Dus plaatje 4 van jou komt eigenlijk overeen met de plaatjes linksonder en linksboven van Wavin. Er staat alleen wel "hydraulische afsluiting" bij... dus mag het nou helemaal niet met een normaal t-stuk of wel (en is het dan gewoon iets minder goed)?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
je moet zelf weten wat je gebruikt als je geen stroming t-stuk kunt krijgen moet je ja wat en zet je een 87 graden t-stuk in, de wc spoelt het wel weg.
 

Ralphe

  • #24
Ok duidelijk! Een stroom-t-stuk 110x50 of 90x50 heb je geloof ik niet. Dus dan neem ik daarvoor maar een gewone.

Trouwens, als je zo'n t-stuk hebt zoals in het plaatje rechtsboven van Wavin, dan vloeit er ook niet veel lucht terug de aftakkingsleiding in. Je moet volgens mij specifiek zo'n stroom-t-stuk hebben als in het plaatje linksonder. Maar het lijkt me niet dat je ook nog verschillende stroom-t-stukken hebt, dus elke zal wel voldoen, toch?

Kortom: Als het kan een stroom-t-stuk en anders is een normale ook goed.


Dan rest nog de vraag waarom er eigenlijk normale t-stukken bestaan...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #25
Die regel van het stroom T-stuk geldt toch vooral/alleen als er boven een toilet zit? Als alternatief werd hier in een ander topic een sprong van 100mm in de liggende leiding genoemd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #26
vroeger had je heel veel soorten materialen T-stukken vroeger had je ook geen theoretische uit leg van fabrikant.
Toen ik werkte werkte ik nog met gietijzer en kwam er een T-stuk in.
later naar pvc T-stuk en weinig hulp materialen verlopen aansluitstukken je moest het zelf creëren.
Toen liepen de rioleringen ook goed maar de mens wil meer minder water gebruik kleinere leidingen goedkoper dus er kwamen een overvloed aan materialen en nu zie je ook dat er veel gepruts word . Stroming t-stukken kwamen dus ook later en schuifsokken nu heb je ze in alle maten toen niet.
Wil er gewoon mee zeggen plaats gewoon wat je wilt plaatsen.

Ik durf te wedden als je een kapotte stroming T-stuk hebt en vervangen moet worden je niet een week of langer wilt wachten op een speciaal bestelde stroming t-stuk terwijl de loodgieter wel een T-stuk heeft.
 

Ralphe

  • #27
Ah, daar begon ik dit topic mee. Alleen die 0,1m sprong is volgens Wavin ook bedoeld om tegenover elkaar aan te sluiten. En dat was mijn oorspronkelijke vraag: dus waarom je volgens Wavin met een 0,1m sprong tegenover elkaar (of groter dan 90 graden) binnen 0,5m hoogte mag aansluiten.

Misschien is dit stukje van belang (zelfde pagina (p.19) uit hetzelfde document): "Hiermee wordt voorkomen dat door terugstroming van bovenliggende toestellen vuil zichtbaar wordt in het waterslot. Ook een stroom T-stuk voorkomt instromen van vuil."
Laatste zin heb ik dikgedrukt. Dat geeft aan dat het nemen van een stromings-t-stuk niet alleen gaat om de luchtstromen en voorkomen van hydraulische sluiting, maar ook om het instromen van vuil.

Onderaan de betreffende afbeelding nogmaals uit de startpost. In de tekst staat dat als je een 0,1m sprong doet dat je dan wel tegenover elkaar mag aansluiten. En in het bijschrift in de afbeelding staat ook nog dat je, zoals @IJkenhout zegt, bij WC's boven elkaar aansluiten zowel stroom-t-stukken als 0,1m sprong kunt gebruiken als oplossing.

Dus, samengevat:
  • Bij aansluitingen groter dan 90 graden t.o.v. elkaar binnen 0,5m hoogte: gebruik een 0,1m sprong of een van de andere oplossingen van p.19 (voorkomt instroming van vuil).
  • Bij aansluitingen van WC's onder elkaar (ongeachte hoogte): gebruik stroom-t-stuk óf 0,1m sprong (voorkomt instroming van vuil).
  • In het algemeen bij aansluiting op standleiding (ongeacht hoe de aansluiting zit ten opzichte van de rest): gebruik indien beschikbaar een stroom t-stuk, niet een gewoon t-stuk. Dat heeft niet te maken met instroming van vuil maar voorkomt hydraulische sluiting.
Dit betekent dus dat een stroom-t-stuk niet voldoende is bij twee WC-aansluitingen boven elkaar, binnen 0,5m hoogte en groter dan 90 graden t.o.v. elkaar. Je moet dan een 0,1m sprong maken (t.o.v. het waterslot).

Maar zoals @Henk253 zegt is dit allemaal ook maar theorie. Afvoeren zal het heus wel en er zijn ergere fouten die je kunt maken dan géén 0,1m sprong nemen, of géén stromings-t-stuk nemen. Vroeger hadden ze dus die regels niet eens (en de hulpstukken). In de praktijk is het ook maar de vraag of je alles ter beschikking hebt. Als je problemen krijgt met het weglopen van water of instromen van vuil kun je het altijd nog aanpassen. Zeker met die manchetverbindingen van tegenwoordig. Maar ja, als het kan kun je het natuurlijk maar meteen beter goed en volgens de regels doen. Geen gepruts nu er zoveel mogelijk is!

Voor mijn klus maakt het gelukkig allemaal niet uit. Maar dit is mogelijk belangrijk voor volgende keer. :)

 
Laatst bewerkt door een moderator:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #28
Ik haak af mij allemaal te theoretische (heb dyslectie)
ben een praktijk man.
Succes met je klus.
 

Ralphe

  • #29
Maar de praktijk is ook wat telt. Ik als amateur heb echter wat behoefte aan wat theoretische houvast. :icon-study: Als loodgieter "sinds 1974" in het vak weet je ook wel wat wel en wat niet kan. Gelukkig hebben we op dit forum zowel praktijkervaring en theoriekennis. Wat betreft beide gaat het nu helemaal lukken volgens mij.:super:

Erg bedankt voor de moeite om mijn theoretische overpeinzingen te lezen en uit te leggen hoe de praktijk gaat! Wie er nog verder wil discussiëren over de theorie is uiteraard welkom een reactie te geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #30
Prima samenvatting :prima:

Ik heb dit soort discussies veel te vaak met installateurs. "Doen we altijd zo" is een hele slechte reden om het fout te blijven doen. Met de kennis van nu dus maar beter alle regels respecteren. De enkele keer dat dit écht niet mogelijk is, kan je kijken of een andere oplossing gelijkwaardig is (laag risico).
 
  • Like
Waarderingen: Ralphe

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #31
Kijk ik ben al sinds 2005 uit me vak dus vroeger deden we dat zo, de eisen zullen nu wel strenger zijn en uitvoerige.
Ik antwoord uit ervaring van vroeger, ken beter maar niet meer antwoorden op theoretische dingen van tegenwoordig.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout en Ralphe

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu