Nieuwe afvoer douche & wastafel aansluiten op standleiding

Robertd

  • #1
Ik ben het volgende van plan: Op de tweede verdieping van mijn huis wil ik in mijn slaapkamer een inloopdouche en een wastafel maken, ik heb daar onderstaande plaatje van gemaakt:
Enscape_2022-02-08-12-01-16.png


Er zit momenteel nog geen wateraanvoer en nog geen waterafvoer. Deze moet ik nog aanleggen en hiervoor heb ik een plan bedacht. De CV ketel zit op dezelfde etage in een kast naast de leidingschacht, de wateraanvoer is geen probleem. Het is meer de waterafvoer waar ik me van af vraag of het kan wat ik uitgedacht heb, vandaar dat ik jullie hier om jullie mening vraag :)

Onderstaande afbeelding geeft de plattegrond weer. De blauwe lijn geeft het nieuwe afvoertraject aan, de rode nummers corresponderen met de uitleg onder het plaatje:

plattegrond.jpg


1. Naast de trap zit een leidingschacht waarin een standleiding zit, Ø 125 mm. Ik wil hier de afvoer op aansluiten. Dit kan alleen onder de 2e verdiepingsvloer, want de betonvloer (breedplaat) loopt door in de leidingschacht en is alleen ter plaatse van de standleiding gespaard. Ik zal dus in het trapgat moeten zakken met mijn afvoer tot ik onder de 2e verdiepingsvloer uit kom.
2. Ik ga een composiet douchebak plaatsen op de cementdekvloer. Ter plaatse van de sifon hak ik de cementdekvloer weg. Vanaf hier loopt een Ø 50 naar de standleiding
3. Hier komt een wastafel. Op ca 750 mm boven de vloer maak ik een Ø 40 mm afvoerbuis uit de voorzetwand. Deze sluit ik ter hoogte van de douchebak aan op een Y stuk.

Enscape_2022-02-17-22-36-51.png

Overzicht van het hele leidingtraject.

Enscape_2022-02-17-22-38-11.png

Y stuk waar de douchebak op aangesloten wordt met Ø 50 mm en de wastafel met Ø 40 mm dmv een verloopstuk

Enscape_2022-02-17-22-39-57.png

Aansluiting van de Ø 50 mm op de bestaande standleiding van Ø 125 mm.

De vragen waar ik mee zit / de punten waarover ik twijfel:

1: Ik heb nu Ø 50 mm bedacht vanaf de douchebak naar de standleiding. Is dit noodzakelijk? De bedoeling is dat er een regendouche komt (Grohe Euphoria XXL met 310 mm douchekop), geen idee wat die aan water produceert en of een Ø 40 eventueel ook voldoet?
2: De afvoer van de wastafel tak ik aan via een Y stuk. Dit Y stuk ligt op dezelfde hoogte als het sifon van de douchebak. Gaat het afvoerwater van de wastafel door de kracht niet in de sifon van de douchebak terecht komen? Mede ook omdat het water van ca 80 cm hoogte naar beneden komt?
3: Het eerste stuk van de Ø 50 mm afvoer komt in de dekvloer te liggen. Door de geringe hoogte van de dekvloer kan ik op dat stuk zeer weinig tot geen afschot creeëren (ik ga niet in de onderliggende betonvloer hakken). Pas in het trapgat kan ik wat afschot gaan maken. Gaat dit problemen opleveren?
4: Hoe sluit ik de afvoer aan op de bestaande standleiding? Ik zat zelf te denken aan een gat boren in de standleiding en dan een klemzadel erop lijmen, maar ik begreep dat men geen fan is van klemzadels op dit forum :) Het mooiste zou zijn om er een stuk tussenuit te zagen en dan te werken met een (doorstroom) T stuk en een reparatiemof. Echter moet ik een gat in de wand van de leidingschacht maken en doordat de trap in de weg zit, kan dit gat niet groter zijn dan 30x30 cm. Ik heb dus niet heel veel werkruimte...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Wel een lang verhaal maar zoals je wilt maken geeft later problemen.
De 50 mm leiding mag vanaf de drain maar moet later naar 75 worden en de aansluiting op stand leiding moet rechtstreeks en niet eerst naar beneden, zo werkt de ontspanning niet.
Bij wastafel gebruik word de drain leeg gezogen.
En klem zadels niet gebruiken!
 

Robertd

  • #3
Vanaf waar moet de leiding dan Ø75 worden? Waar de afvoer van de douchebak en de afvoer van de wastafel samen komen?

Rechtstreeks aansluiten op de standleiding is geen mogelijkheid ivm de betonvloer die in de weg zit. Is er nog een andere mogelijkheid?

Waarom geen klemzadel? Ik lees dat steeds op het forum hier, maar niemand heeft nog uitgelegd waarom niet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Een klem zadel word er op gelijmd vaak lekken ze na een tijdje na uit zetting en krimping
Waar de trap is daar 75 mm en dan naar standleiding.
Anders douche vloer verhogen.
Anders een leiding direct naar beneden maken en op het riool zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu