Aansluiten op oude waterleiding

Armand

  • #1
Ik wil een flexibele waterleiding (diameter 16mm) aansluiten op een oude waterleiding (waarschijnlijk lood - ik meet iets meer dan 21mm).
Ik heb een knelkoppeling gekocht met een diameter van 22mm. Weet iemand of deze gaat passen op de oude waterleiding, of moet dit echt gesoldeerd worden?

Alvast bedankt.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lood zal gesoldeerd moeten worden, het kan ook koper zijn 22 mm.

Schraap of schuur de leiding is om te zien of het koper is.

Flexibele bedoel je slang/unipijp of wicu(koper op een rol).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Loden leidingen mogen al jaren niet meer toegepast worden voor drinkwater.
Lood kan alleen gesoldeerd worden met z.g. smeersoldeer, hier zit ook een behoorlijk percentage lood in en is ook verboden.
Een loden leiding bewerken is ook vragen om lekkage, door de beweging aan de pijp gaat die zeker direct of binnen korte tijd lekken.

Als het een loden leiding is dan zou ik hem meteen vervangen door koper, u bent er nu toch mee bezig.
 

Armand

  • #4
Het is inderdaad duidelijk lood en met de flexibele leiding bedoel ik een tyleen slang.
Het verschil in diameter tussen de loden leiding en de koperen knelkoppeling is maar een halve millimeter; maar de knelkoppeling kan dus geen waterdichte aansluiting maken met een loden leiding?!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Nee, misschien voor een paar dagen, meer ook niet.
 

Armand

  • #6
Het probleem is dat de lekkage zich nu nog bevindt onder het gedeelte van het huis dat een kruipruimte heeft (al is deze maar 20 cm hoog); vandaar de keuze voor de slang.

Verderop verdwijnt de leiding echter onder de aangebouwde keuken, waar geen kruipruimte onder zit. Dan moet de hele vloer eruit; tenzij ik de leiding een stukje onder de grond door de tuin leg en dan vanaf de zijkant van de aanbouw naar binnen ga tot onder het keukenblok.

Maar ik weet niet of het verstandig is de waterleiding via buiten te leggen?
 

Chathanky

  • #7
Als de loden leiding niet gebeugeld is kun je met de oude leiding de nieuwe leiding doortrekken.

Meestal is er wel een oplossing zonder breek werk.

Voor je eigen gezondheid is dit de moeite wel waard denk ik.
 

Armand

  • #8
Heb ik zelf ook even aan gedacht; het leek mij een tamelijk onwaarschijnlijk scenario. Maar inderdaad wel een poging waard.

Waarmee maak ik dan de beste kans: slang of koper? en hoe koppel je deze aan de loden leiding tijdens het doortrekken? Of is het gewoon een kwestie van voorzichtig gelijktijdig er achter aan duwen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wicu buis, deze is van koper met een ommanteling dus in een keer klaar, het voordeel is ook nog dat de wicu buigzaam is en voor het doortrekken tijdelijk in de loden buis gesoldeerd kan worden.
 

Chathanky

  • #10
Samen met wat hulp van iemand om aan te voeren van de nieuwe leiding is wel handig, overtuig je er van dat de leiding vrij ligt zit hij in een doorvoer vast gemetselt of zo dan wordt het een lastig verhaal.
 

Armand

  • #11
Bedankt voor jullie hulp!
Het geeft wel even een wending aan de ingeslagen weg; maar heeft me waarschijnlijk voor behoed voor een tijdelijke oplossing.

Gegroet.
 

Fiesiekus

  • #12
Zeker het proberen waard.......dacht ik toen ik een loden waterleiding uit de spouwmuur wilde trekken. Twee uur staan martelen en trekken. Ik weet niet hoe lang het stuk onder de uitbouw is, grondsoort en of de Pb-pijp ergens in de muren gemetseld zit? Ik denk (maar je moet het helemaal zelf weten) dat een stuk pijp door de tuin op goede diepte sneller is.

Als 't je lukt om de WICU gekoppeld aan de PB-leiding door te trekken?: m'n allerbeste complimenten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Er is hier geen sprake van een spouwmuur maar van een kruipruimte, uit ervaring weet ik dat het doortrekken van de pijp wel kan, het is in elk geval het proberen waard.
 

Fiesiekus

  • #14
Jan schreef:
Er is hier geen sprake van een spouwmuur maar van een kruipruimte, uit ervaring weet ik dat het doortrekken van de pijp wel kan, het is in elk geval het proberen waard.
Volgens Armand:

Verderop verdwijnt de leiding echter onder de aangebouwde keuken, waar geen kruipruimte onder zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Heb ik gelezen, normaal ligt de leiding in het zand, met een paar keer een stukje heen en weer trekken is er meestal voldoende speling om de leiding eruit te trekken, de muurdoorgangen moeten natuurlijk wel eerst vrijgemaakt worden en waar de leiding boven de vloer komt moet er een ruim gat gehakt worden.
 

Chathanky

  • #16
Mijn vorige betrekking koppelde ze tyleen aan de oude lode leiding en trokken met een lier tot max. een meter of tien door de grond.

Dit heeft niets met deze situatie te maken natuurlijk, maar mogelijkheden zij er vaak wel.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #17
Lijkt me niet zo sterk,met een risico hij zal los schieten dan ben je helemaal klaar :oops:

Lijkt me als het kan toch ergens een luik maken.
 

Klusklaas

  • #18
Als je kunt kruipen tot aan de keuken (hoewel 20 cm erg weinig is), is het misschien ook een optie om vanuit de keuken ergens in de hoek, zo dicht mogelijk bij de buitenmuur (liefst uit het zicht) een schuin gat te boren tot in de kruipruimte met voldoende diameter om een nieuwe leiding vanuit de kruipruimte omhoog te steken.

Wel even er op letten dat je niet in andere leidingen boort en vooraf bekijken hoe dik de muur is en hoe diep de kruipruimte om de hoek te bepalen waarin je boort en te zorgen dat je wel in de kruipruimte uitkomt met de nieuwe doorvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Lijkt me geen goed advies om zomaar in deze kruipruimte te gaan, zelfs ervaren mensen gaan hier niet zonder voorzorgsmaatregelen in.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
20 cm is veel te weinig.
Echter als je eronder kan kijken dan kan je in je keukenvloer een groot gat maken (7cm) op de plaats waar de leiding omhoog moet.
Die 7cm is voldoende om een zaklamp in te laten schijnen en een tot haak gebogen ijzer te laten zakken.

Dan kan je vanaf de andere zijde de buis naar het licht toe schuiven en met de haak opvissen.

Ga er niet onder je komt vast te zitten en dan moet je vloer er waarschijnlijk uit om je er weer onder weg te krijgen.
Je komt vaak wel onder een vloer maar eronder weg is veel moeilijker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu