Oude witte afvoerleiding aansluiten

JaapvdW

  • #1
Best Forum,

Ik ben een aanbouw aan het maken en daarvoor moet ik wat leidingwerk verleggen. Nu kom ik oude witte afvoerleidingen tegen van keuken en badkamer met een buitendiameter van 42,5mm. Deze leidingen komen uit op een verzamelput en daarvandaan lopen ze naar een PVC afvoer van 110mm. Is het mogelijk om deze leidingen rechtstreeks op de 110mm aan te sluiten?
 

Grondig

  • #2
Ik zou eerst de putdeksel eens openmaken om te zien wat er in zit: als het alleen een vergaarbak is die loost in de grijze 110mm buis dan zou je de witte buizen daar direct op aan kunnen sluiten. Komen er naast de witte buizen nog andere (regen)afvoer leidingingen in uit?

Als de put tevens als stankafsluiter dient, dan zul je ook een sifon moeten plaatsen om die functie te behouden. Er zijn regenwatersifons van 110/100mm.

Afhankelijk van de situatie zou je de hele put kunnen weghalen.
zo te zien ligt hij tegen de gevel aan. Wellicht put vervangen door een kleinafvoerputje? Dat kan dan gelijk als overloop dienen voor het geval het riool een keer extreem hevige regenwaterafvoer niet aan kan.

Deksel openen en een foto maken zou al veel meer zeggen.

Een complicatie is misschien de niet-standaard diameter van de witte buizen. Misschien dat iemand anders hier wat goede tips voor heeft.
 

JaapvdW

  • #3
Dank voor de reactie. De put is inderdaad slechts een vergaarbak. (zal later nog een afbeelding plaatsen, krijg nu foutmelding) Er komt nog een leiding op uit maar die komt te vervallen. De put moet uiteindelijk weg aangezien daar een uitbouw komt. Probleem is inderdaad de rare maat van de witte buizen, als iemand weet hoe ik die op normale PVC afvoerbuizen aan kan sluiten?
De gele buizen komen wat hoger uit dan de leiding van 110. Kan ik ze meer dan de standaard af laten lopen zodat ze op dezelfde hoogte als de 110mm leiding uitkomen?
De gele leidingen zullen in de toekomst (over een jaar of zo) komen te vervallen als ik de rest van de woning aan ga pakken..
 

Grondig

  • #4
Dit is de nodige nieuwe informatie.
Kun je aangeven wat de functie van A en B is op bijgevoegde foto?

A lijkt uit de put te komen, maar waar gaat B naar toe? Deze leiding zal ongetwijfeld een functie hebben die je wilt behouden.
Nog een paar andere dingen om over na te denken:
1. Als hier later een uitbouw komt, zal ter plekke van de put een vloer komen neem ik aan. Ik zou heel goed nadenken of je de leidingen wel permanent onbereikbaar wilt laten zijn. Ik zou overwegen een inspectieluikje te maken zodat je er altijd bij kunt komen.
2. Ik zou ook overwegen om een ontstoppingsstuk te plaatsen en daarachter de aansluitingen te maken op de witte buizen en B.
3. Omdat de witte buizen maar tijdelijk in gebruik zullen blijven zou je kunnen overwegen ze alle drie samen in een 100m buis te steken en dan de ruimte eromheen afdichten met pur of cement. 100mm laat zich makkelijk op A of B aansluiten. Omdat er alleen leidingwater afgevoerd wordt (geen wc afvoer) is een purafdichting goed genoeg.
4. Een alternatief om de afwijkende diameter aan te sluiten is een flexibele rechte koppeling (google maar). Deze sluit je met klemmen aan aan beide zijden en zo kun je ongelijke diameters goed aan elkaar verbinden.
 

JaapvdW

  • #5
Dank je Grondig :) ,
Er komt inderdaad een betonvloer en in de toekomst wil ik de afvoeren van badkamer en keuken op een andere plaats op het riool aansluiten dus dan is dit deel niet meer nodig. Het is dus een tijdelijke oplossing maar ik moet van de put af aangezien die in de weg zit (en ook zitten de witte leidingen wat te hoog ivm geplande vloer.
Geen slecht idee de buizen bijelkaar in een 100mm buis steken en wat pur eromheen. Of misschien elk afzonderlijk in een 50 mm buis, dan is de flexibele rechte koppeling wel handig.
Zou ik de witte buizen wel op meer afloop kunnen leggen bv 10mm per meter zodat ik wat lager uitkom en ze niet in de weg zitten voor de nieuwe vloer? Lees overal dat het eigenlijk 5 mm per mtr moet zijn maar vraag me af wat het nadeel is als het meer is.
 

Grondig

  • #6
Extra afschot is geen probleem voor waterafvoerleidingen. Alleen rioolafvoer dient op beperkt afschot te liggen (1cm per 1m).
 

JaapvdW

  • #7
Nogmaals dank voor je reactie.
Denk dat het zo wel gaat lukken, ik ga ermee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu