Aansluiten afvoer nieuw toilet

Justin-klus

 • #1
Hallo Klusidee!

Ik ben begonnen met het slopen/renoveren van ons toilet. Ik wil ook van het staande toilet een hangende maken. De bestaande afvoer zit nu erg ver van de achterwand (+/- 35cm) en zal dus een flink stuk naar achter moeten. De vloer op de begane grond is er een van Kwaaitaal, het is voor zover ik kan zien niet mogelijk om tegen de achterwand een nieuw gat te hakken/boren omdat ik dan op de wapening van het vloerelement zit.

In mijn beleving zijn er dan nog twee mogelijke oplossingen over om de afvoer naar achter te brengen;

1. werken met een sprongbocht van het bekende merk en de bestaande aansluiting gebruiken.
2. direct aansluiten op de standleiding in de koof naast het toilet (en oude aansluiting weghalen?).

Mijn vraag is dus eigenlijk (vanuit jullie kennis) wat de handigste/beste manier is om de nieuwe afvoer aan te leggen? Ik heb voor een beter beeld wat foto's bijgevoegd.

Alvast bedankt voor jullie adviezen en tips!

IMG_0636.jpg IMG_0637.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Ik zou dan kiezen om aan te sluiten op de bestaande standleiding.
  Met een sprongbocht moet je in de vloer gaan hakken, en als de cement dekvloer niet dik is ga je door de vloerelementen heen.
   

  Dimkal

  • #3
  Als je direct aansluit op deze standleiding moet je wel rekening houden met de aansluitvrije zone. Dit is minimaal 1 mtr, vanaf de bocht afhankelijk van de hoogste aansluiting op deze standleiding. Er zal misschien een reden zijn dat het zo zit zoals het nu gemaakt is.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Misschien is het helemaal niet mogelijk, je water leiding zit in de smeer laag en de riolering vind ik dat de exspansie stuk diep in de vloer zit misschien zit hier wel een verzamelpot onder.
  Kan je foto maken hoe de riolering zit aan het plafond bij jou, zo zal het ook wel 1 verdieping lager zitten.
  Is dit een flat?
   

  Justin-klus

  • #5
  @Henk253 Nee dit is geen flat, maar gewoon een eengezinswoning. Ik heb een foto bijgevoegd van de riolering in het plafond. Erboven zit de badkamer met ook een staand toilet aangesloten met een t-stuk op de standleiding. Voor zover ik weet is de situatie onder de vloer vergelijkbaar.

  Ik heb inmiddels ook de pot verwijderd en heb even de buis opgemeten, ik hou hier aan de binnenkant een diameter over wat lijkt op 103mm. Beetje vreemde maat, is dit een afgezaagde stuk 110 buis?

  Ik heb ook nog even geprobeerd om duidelijkere foto's van de onderkant standleiding te maken. Het expansie-stuk lijkt aan de onderkant verlijmd in een buis welke net boven de smeerlaag uitkomt.

  Wanneer ik eventueel een t-stuk zou plaatsen in de standleiding, moet er dan een (nieuw) expansie-stuk daar bovenop komen? Wat is de optimale hoogte voor het t-stuk?

  IMG_0641.jpg IMG_0642.jpg IMG_0640.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Bedankt voor de foto`s.
  Had ze even bestudeerd en dit is wel een oudere type exspansie stuk en die moet er uit.
  Ik ver moed dat in de vloer een T-stuk zit omdat er ook een fontein afvoer zit.
  Die exspansie stuk heeft onder in een spie eind die is 110 en die is in een mof gelijmd.
  Je kunt nu net boven de vloer door zagen en en hoger om dat stuk er tussen weg te halen.
  Nu heb je 2 mogelijk heden je kunt het stuk buis uit de mof A verwijderen door het in te zagen en verwarmen zodat het lijm los laat.
  Of je plaatst een reparatie sok die in de buis past.
  241210.jpg


  Naamloos.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Daar na kan je bekijken hoe hoog je uit komt ik denk dat je een T-stuk 110 90 manchet.met spie nodig hebt deze kan direct in de reparatie sok met manchet.
  Ook heb je 2 schuifsokken nodig om de leiding er tussen te krijgen en eventueel 2 beugels zodat de sokken niet kunnen zakken.
  verbinding tussen twee vaste punten.JPG
   

  Justin-klus

  • #8
  @Henk253 Bedankt voor de uitgebreide reactie en beschrijvingen. Dan ga ik denk ik inderdaad voor de oplossing om direct aan te sluiten op de standleiding. En niet hakken om er een sprongbocht in te krijgen :lol:

  Nog een paar snelle vragen;

  1. Is het door de twee schuifsokken niet meer nodig om een exspansie-stuk te plaatsen?
  2. Is er met de schuifsokken (rubberen ringen) een 100% waterdichte afsluiting, omdat deze als het ware om de buis geklemd zijn?
  3. Kan ik het bestaande gat in de grond gewoon dicht maken met een deksel en daar overheen tegelen, of is het beter om dit verder weg te halen?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Rioolaansluiting deugdelijk afdoppen, anders kan het wel eens een waterballet worden onder de vloer
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Omdat het een manchet verbinding is kan het uit zetten en krimpen.
  De rubber verbinding sluiten 100% af mits er geen oneffenheden in de buiten zijde van de buis zitten.

  Maar je kunt een expansie stuk in zetten die je in de mof T-stuk en om de buis lijmt.

  En oude aan sluiting even op kappen schoon maken en ontvetten en een lijm dop op lijmen.
   

  Justin-klus

  • #11
  @Henk253 Zo een aantal dagen verder, maar ik ben inmiddels bezig geweest met het aansluiten. Na wat zaag een meetwerk kwam ik er op uit dat het expansiestuk net kon blijven zitten en ik dus geen reparatie-sok hoef te gebruiken :lol:.

  Verder heb ik twee schuifsokken gebruikt om de buis weer dicht te maken. De bovenste sok heb ik laten steunen op de bestaande muurbeugel en de onderste op het t-stuk.

  Ik hoop dat het t-stuk niet te veel gaat wrikken in dat expansiestuk aangezien daar niet heel erg veel ruimte tussen de t-stuk-uitgang en die expansie-ring zit (+/- 4mm). Maar misschien vangen de twee schuifsokken dit wel op, al zitten ze nu inmiddels muurvast.

  Ik heb foto's bijgevoegd van het huidige resultaat. Is dit correct aangesloten zo?

  IMG_0680.jpg IMG_0678.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Sorry dat ik het zeg wat een rare constructie T-stuk expansie stuk.
  Is dit goed dicht want bij verstopping wc niet gaat lekken?
  Vaak is het schuif gedeelte van expansie stuk iets andere maat dan 110 daarom lager afzagen en daarom die verloop in de pijp.
  De t-stuk kon lager en dan net zo aan sluiten en waar nu een sok zit een bocht schuin om hoog waar de bocht van toilet in kwam.
  En hoe hoog heb je de hartlijn van je wc afvoer staan van het frame?
   
  Laatst bewerkt:

  KlusserHein

  • #13
  Zou het persoonlijk niet zo willen...
  Zoals henk het heeft omschreven lijkt me persoonlijk beter.
   

  Justin-klus

  • #14
  Zo, weer een reactie van mijn kant. Ik ben helaas even gesneuveld door de griep :(.

  @Henk253 de afdichting tussen dat expansie en t-stuk is eigenlijk dezelfde als de vorige situatie (die er al een jaar of 40 zo zat). De buis die er uit kwam was gewoon een 110 stuk met daartussen 2 dikke o-ringen (heb even een foto bijgevoegd welke het ongeveer zijn). Ik heb dit allemaal schoongemaakt en gebruikt om het t-stuk te plaatsen. Ik moet zeggen dat dit serieus goed klem zit.

  Het t-stuk zou inderdaad wat omlaag kunnen als ik lager afzaag, maar ook niet heel erg ver (ik denk een cm of 7 maximaal) omdat daar die waterleidingen van de muur naar binnen toe komen. Dan zou ik daarmee in de knel komen.

  Ik heb het frame op 104cm gezet met het idee dat als ik nog een laagje vloertegels neerleg de bovenkant pot op ongeveer 43cm hangt.

  @KlusserHein zou je aan kunnen geven waarom je het zelf zo niet zou willen? Wat zie je als grootste nadeel van deze situatie? Bedankt voor jullie reacties, voor mij zijn deze een goede leerschool :icon-study:.

  1E0A6174-8158-4CC8-AB10-4FE362A78D8B.jpeg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Bedankt voor je uitleg dat ie goed strak zit dan komt het wel goed met die aan sluiting.
  Nu dat je het zegt ben je afhankelijk van de ruimte die je hebt en op foto is dat soms moeilijk in te schatten hoe ver die waterleiding er langs loopt.
  1649933421461.png

  En was het ook gelukt met de waterleiding aansluiting en het afdoppen afvoer?
   

  Justin-klus

  • #16
  Door de griep heb ik helaas niks meer kunnen doen. Maar dat zijn inderdaad stappen die ik nog moet nemen :klusjesman:.

  Ik had een beetje onderzoek gedaan voor de wateraansluiting ik zag dat het verstandig is deze met een vaste verbinding te maken of met flexibel met perskoppelingen. Ik heb hier zelf het materiaal (tang) niet voor dus misschien moet ik dat laten doen of iets huren. Tenzij er een andere werkbare oplossing is.

  Voor het afdoppen van de vloer afvoer heb ik wel al wat gehaald. Ik had het idee dit te doen met een 103-110 reparatieverloop (lijm) en daarop een te lijmen pvc dop.

  Wanneer ik weer op de been ben dan pak ik het weer op, bedankt voor het meedenken tot dusver! :prima:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Als je een reparatie sok neemt kom je te hoog uit.
  Beste gewoon iets vrij kappen smeerlaag om de pijp, ontvetten, en dan een pvc kap 110 op lijmen deze gaat om de buis.
  1649945766032.png
   

  BigBert

  • #18
  Justin-klus schreef:
  Wat zie je als grootste nadeel van deze situatie?
  Als de aansluiting op de standleiding lager is, krijgt de drol meer snelheid als het wordt doorgespoeld. Bij de aansluiting van de pot ga ik het liefst direct omlaag om de drol een swing te geven.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu