30 of 60 minuten Brandwerend

Kebdorst

  • #1
Hoi

Ik ben neuw hier op het forum tenminste als 'gebruiker'

Eigenlijk was ik al een gebruiker want ik haal al enkele jaren nuttige info van het forum.

Nu heb ik een vraag waar ik het antwoord niet op kan vinden.

Ik ben een huis aan het renoveren en nu kom ik aan het dichtmaken van plafonds en afwerken van balken toe, hier heb ik een gerelateerde vraag over.

Ik heb gisteren het Bouwbesluit 2012 bekeken en daar maken ze oa bij brandwerendheid verschil tussen bestaand- en nieuwbouw.

Maar waarom moet bestaadn 30 minuten brandwerend zijn in constructies en nieuwbou 60 minuten?

Het gaat bij mij om een stalen balk die mijn houten verdiepingsbalken ondersteund als vervanging van de draagmuur die er eerst stond.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Welkom!

Als je een normale woning hebt (zonder bovenburen) hoeft voor het bouwbesluit de balk niet brandwerend bekleed te worden. Neemt niet weg dat het wel verstandig is!

Het onderscheid in bestaande en nieuwbouw is gemaakt omdat je niet bij veranderende eisen in één keer alle bestaande gebouwen kan aanpassen. Dit gebeurt alleen bij echt gevaarlijke zaken, zoals bv. een zachtboard plafond.
 

Kebdorst

  • #3
Ok

Maar dan zou bij verbouw wel aan de nieuwe eisen kunnen worden voldaan en dat wordt niet gedaan.

Raarrr
 

StefanD

  • #4
Vaak is het heel lastig om een bestaande situatie aan te passen aan de laatste normen, vandaar dat vaak wat lagere eisen worden gesteld die wel realistisch zijn.
In hoeverre het veel meer werk is om een bestaande constructie 60 ipv 30 minuten brandwerend te maken weet ik niet. (Maar 30 minuten is al veel beter dan 0 minuten...)
 

Ralph

  • #5
Mwah, als het al een half uur brand in de kamer dan helpt die 30 min. extra vertraging je echt niet meer, je huis is dan echt verloren.
 

Geus

  • #6
Die brandvertraging is er niet zo zeer voor om je huis te redden, dat is maar materiaal uiteindelijk. Die vertraging is met name bedoeld om jezelf en je huisgenoten vanaf de verdieping in veiligheid te kunnen brengen. En dan levert elke vertraging een betere overlevingskans.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik neem aan dat de stalen balk bekleed wordt.
Dat kan net zo goed met brandwerend materiaal dat 60 min stand houdt.
Het kan het verschil uitmaken tussen water en rook schade of het huis opnieuw bouwen.
Ga even naar een bouwmaterialenhandel, die hebben alle spullen in huis.
 

Geus

  • #8
Moeite gaan doen om die balk in te pakken met materiaal dat 60 min. brandwerend is, heeft natuurlijk totaal geen zin als de rest van het plafond/ vloer niet aan die norm voldoet. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Volgens mij moet je zorgen dat het plafond goed dichtgemaakt is met brandwerende materialen. Zachtboard enzo dus vervangen door gips. Wil je een bepaalde norm halen, dan over de hele linie, anders heeft het geen zin.

Daarnaast investeren in goede rook- en hittemelders. Hoe eerder je gewaarschuwd wordt, des te eerder ben je weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Stalen balken zijn de zwakste schakel, staal gaat eerder vervormen dan houten balken verbrandt zijn.
De stalen balk is dragend, de houten balken niet.
Een stuk of wat houten balken vervangen of een huis dat instort vind ik toch een heel verschil.

TS gaf aan dat hij toe is aan het dichtmaken van de plafonds en afwerken van balken, zachtboard vervangen enzo is niet aan de orde.
 

Kacheltje

  • #10
Bij een brandwering van 60 minuten kun je volstaan met 3 lagen gips van 12,5 mm. of een speciale brandwerende plaat met de daarbij behorende brandwerende eigenschappen.
De eisen zijn er niet om de constructie te beschermen voor brand maar meer voor het veilig weg kunnen komen bij een brand. En daarbij ook niet enkel voor de buren maar ook voor je eigen gezin. Wel of geen buren is niet van toepassing.

Bij een verandering aan de dragende constructie hoort een omgevinsgvergunning (bouwvergunning) met een berekening van de gewijzigde draagconstructie ingediend te worden.
 

Geus

  • #11
Dan nog moet je het in proportie zien. Ik denk dat je uiteindelijk beter af bent met een totaal plafond dat 30 min. brandwerend is, dan balken die het 60 min. kunnen hebben, terwijl op andere punten het vuur veel sneller is.

Hier zie je ook dat het bij bestaande bouw lastiger is, want je moet elke pijpdoorvoer een manchet geven en elk lichtpunt (gat in gips) ook weer beveiligen. Logisch dat de eisen daarvoor iets lager liggen.

Maar beter voorkomen en vroeg signaleren. De brandweer hoort er toch binnen 15 min. te zijn.
 

Kebdorst

  • #12
Het is inderdaad zo dat ik de zachtboard en de rieten plafonds al uit heb liggen.

Er komen sowieso brandmelders, en CO2 melders op sommige plekken.

Binnen een half uur mijn huis uit moet ook wel lukken.

:?

Trouwens de constructie is berekend.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Volgens het bouwbesluit heeft een eengezinswoning geen hoofdraagconstructie bij brand, maar vloeren van een verblijfsgebied waar een vluchtroute over of onder loopt moet 30 minuten intact blijft, dus de minimale eis is 30 minuten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Bij verbouw is het heel vaak wel mogelijk te voldoen aan nieuwbouw eisen. Maar dit hangt ook af van hoe ingrijpend je verbouwd. Als je toch aan brandwerendheid iets moet veranderen, is het verschil tussen 30 en 60 min. vaak niet zo groot. Waarom de regelgeving het verschil maakt heeft grotendeels met geld te maken. Verder geeft het bouwbesluit minimale eisen. Met die minimale eisen zou je gebouw een bepaalde zekerheid moeten bieden. De verantwoordelijkheid ligt echter bij de eigenaar.

Ik zou altijd boven de eis gaan zitten en ook bij verbouwingen zoveel mogelijk minimaal de nieuwbouweis hanteren. Ik heb mijn 100 jaar oude woning ook grotendeels aangepast aan nieuwbouweisen (al is de voordeur geen 2.3m hoog :) ). Als je toch verbouwd is dit vaak een kleine moeite.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu