Brandwerendheid vergroten plafond verdieping?

Arnoldus

  • #1
Dag,

Heb een huis gekocht uit 1938, nu ben ik op de verdieping begonnen met de kamers. De vloer bestaat uit planken op een balklaag, het plafond uit houten gelakte schroten op balken. De authentieke schroten willen we behouden. Ik vraag me af of het zinvol is tussen de balken en de schroten bijvoorbeeld gipsvezel plaat te bevestigen. Vergroot dit de vertragende werking bij brand? Wat zijn hier de overwegingen eventueel ?

vrgr,
Arno
 

Kacheltje

  • #2
Als je de plafond bekleed met steen of glaswol en als afwerking gips gebruikt heb je een verbetering van de brandwerendheid en werkt ook mee aan de geluidswering van deze vloer.
 

Geus

  • #3
Zitten daar juist niet de schrootjes die TS wil behouden? De vraag is op twee manieren te lezen.
 

Arnoldus

  • #4
Inderdaad ik wil de schroten behouden. Dus bijvoorbeeld tussen de schroten en de balken gipsvezelplaat plaatsen. Iemand een idee of dit verbetering brengt en zo ja nog tips adviezen hoe te plaatsen?
 

Kacheltje

  • #5
Dan zal er niet echt veel verbetering te halen zijn. Als de schrootjes het begeven vallen de gipsplaten ook naar beneden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Dat heeft niet veel nut, in dit geval.
Bij brand zullen de schroten in brand vliegen, als een lucifer.
 

Geus

  • #7
Die schrootjes branden wel, daar zijn we het over eens, maar waarom valt daardoor het gips ook naar beneden? Uiteindelijk wel natuurlijk, maar zal dit geen vertraging geven? Ik ben geen expert op het gebied van brandveiligheid, maar ik kan me voorstellen dat een (eventueel dubbele) laag gips het doorslaan van een brand naar de balken en vloerdelen daarboven echt wel gaat vertragen. Toch?
 

Millew

  • #8
Gipsvezelplaat tussen de balken bevestigen zal de vloer wel een grotere brandvertraging geven als je er voor zorgt dat de bevestiging ook brandbestendig is. Bijvoorbeeld door de platen tussen twee stroken gipsvezelplaat, die tegen de balken zijn geschroefd, te monteren. Eventuele kieren afdichten met een hittebestendige kit.

Maar of dat ook genoeg is, hangt vooral af van het huidige draagvermogen van de vloer en de balkafmetingen.
Tijdens een brand zal op de balken een houtskoollaag gaan vormen. Dit zal tijdelijk een isolerende werking hebben en het verder branden van de balken vertragen. Daarbij moet wel voldoende restdraagvermogen worden behouden gedurende de minimum vereiste brandwerendheid.
Dat zal je dus moeten laten berekenen door een constructiebureau. Die kunnen je ook adviseren over de plaatsing van de platen tussen de balken.

Maar los van de constructieve aspecten zal je ook moeten nagaan of deze oplossing door Bouw- en woningtoezicht en je verzekering wordt geaccepteerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Met normale gipsplaten scheelt het ongeveer 10min. Gipsvezelplaten geven een iets betere brandwerendheid. Steenwol erin is wel een voorwaarde om het zinvol te maken. En de naden moeten voorzien worden van een strook erachter.

Je spreekt over een nieuw huis, als dat geen appartement is, hoeft de vloer niet brandwerend afgewerkt te worden, dus de gemeente stelt er geen eisen aan. Mag natuurlijk wel.
 

Arnoldus

  • #10
Bedankt voor de antwoorden allemaal, fijn om reacties te krijgen !

Het is een huis uit 1938 en de gemeente stelt geen eisen zover ik weet te achterhalen, het gaat puur om brandvertraging en mijn gemoedsrust :-).

Ik zal het plafond eens openmaken en kijken of ik gipsvezelplaatjes kan bevestigen zoal Millew beschrijft.

Blijft bij mij de vraag of ik de platen dan tegen de vloerdelen bevestig of er steenwol tussen stop? Is daar een advies over te geven?
 

Millew

  • #11
Zoals IJkenhout al aangeeft, met steenwol tussen de gipsplaat en vloerdelen zijn de vloerdelen nog beter beschermd. De platen niet tegen de vloerdelen doen, want de gipsplaat is wel brandbestendig, maar niet erg hitteisolerend.
En inderdaad stroken gipsplaat op de onderlinge naden tussen de platen en kit bij de afdichting langs de balken of anders zonder kieren afwerken.
 

Geus

  • #12
Is het niet beter een laag gips onder de balken te monteren? Dan komen je schrootjes wel wat lager, maar zijn ook de balken beschermd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Witlof schreef:
Inderdaad ik wil de schroten behouden. Dus bijvoorbeeld tussen de schroten en de balken gipsvezelplaat plaatsen.
@ Witlof, uit uw omschrijving lees ik dat u de schroten wilt verwijderen, stroken vezelplaat erop leggen en de schroten opnieuw leggen omdat u de schroten in het zicht wil houden, klopt dit ?
 

Tiho

  • #14
Ik lees exact hetzelfde als Jan.
 

Geus

  • #15
Zo lees ik het ook en dan is het denk ik verstandig om een (dubbele) laag gipsvezelplaat te plaatsen onder de balken en dan de schrootjes weer terug te plaatsen.
 

Millew

  • #16
Of de schroten zitten ook tussen de balken.

@Witlof:
Als er vanwege voorschriften e.d. toch geen eisen worden gesteld, vraag ik mij af of al die moeite zin heeft voor een onbekend aantal minuten brandvertraging. Als je het laat doorrekenen, weet je i.i.g. waarvoor je het doet en hoeveel nut het heeft.

Voor de veiligheid is het beter om een goed rook-/branddetectiesysteem te plaaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu