Brandwerende gipsplaten stucadoren

Dinjens

  • #1
Heb oude plafond gesloopt en op de vrijgekomen balklaag twee lagen gipsplafondplaten dwars over elkaar geplaatst ( 12 mm brandwerend) en voor de natte ruimten ( 12 mm groen ). Dit om 60 min brandvertragend te maken
Bij de vakhandel zei men dat deze niet gestuct kunnen worden maar primer en vervolgens een of andere kwartsverf dwarsstrijken en nat in elkaar.
Ik heb de naden toch ingestuct en vervolgens de platen voorgestreken met hechting. Nadien heb ik met roodband een dunne laag van pl/min 1 cm aangebracht en die vervolgens lichtjes eindgeschuurd.
Dit plafond wordt weggewerkt met een zwevend plafond waar tussen allerlei leidingen.

Vraag. zou het inderdaad zo zijn dat deze platen niet gestuct kunnen worden en zo ja, wanneer ligt mijn stuclaag dan beneden? ze is er in ieder geval sterk tegenaangezet. Of zijn alle gipsplaten/ook de groene en de brandwerenden/ te stucadoren?
alvast bedankt,
dinjens/andres
 

H@ns

  • #2
Even voor de duidelijkheid; je gaat dus een plafond stucen om het vervolgens weg te werken achter een verlaagd plafond?! :?

De stuclaag, mits goed aangebracht, blijft in elk geval zitten en is eveneens brandwerend.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Stel dat er brand ontstaat tussen de plafonds :wink:
 

Dinjens

  • #4
Ja, lijkt vreemd, maar het is bestemd voor het verhuur van een kamer/
De voorschriften zeggen dan dat er een brandwerendheid van 60 min moet zijn en die krijg je ( althans zo heb ik mij laten uitleggen ) door twee gipsplaten ( en dan nog brandwerende en 12,5 mm dik) dwars over elkaar aan te brengen.

Omdat ik een aantal leidingen wil wegwerken ( zoals electra/TV/internet/brandalarm etc ) en ook sommige afvoeren van de boven liggende etage, breng ik dan onder het brandwerend/brandvertragend plafond een zwevend plafond aan, zo een 15 cm lager hangend dan de op die manier verzorgde balklaag.

De gipsplaten moeten inderdaad niet gestuct worden omdat het weggewerkt wordt.
Doch, als er eens iemand in dat verlaagd plafond moet neuzen, vb om aan een leiding te werken etc, dan vind ik dat hij dan tegen een, laat zeggen , redelijk verzorgd tussenplafond aankijkt. Dat is de enige reden dat ik dat op deze manier verzorg.
Ook moet ik toegeven dat ik zo ervaring opdoe in het stucadoren van plafonds/immers de leerfoutjes verborgen worden door het zwevende plafond.

Niettegenstaande dat is jullie reactie begrijpelijk.

Begrijp echter zulk een vakhandel niet die zegt dat dit niet te stucken is/tenzij dat deze de dure ruwer of andere produkten als verkoop prefereren/ Ik weet nu tenminste dat het wel houden zal als goed verwerkt.

dank alvast,
andres/Dinjens
 

EdP

  • #5
Op de sites van de bekende gipsboeren kan ik niet terugvinden dat er niet op gestuct kan worden, in dat geval neem ik aan dat de gebruikelijke voorschriften voor de andere soorten gipsplaat geldt.

Een telefoontje of emailtje naar de leverancier zou meer zekerheid kunnen geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu