Trap brandwerend bekleden

SvenH

  • #1
Ik ben een huis aan het kopen waar nu nog een trap in de woonkamer staat.

Die is straks nog wel zichtbaar in de woonkamer maar wordt alleen toegankelijk vanuit de hal die ontstaat door het plaatsen van scheidingswanden. Die scheidingswanden zijn door de gipsplaat brandwerend en de deur die er in komt wordt dat ook. Dus blijft de houten trap over.

Wat doen we daarmee?

Het snelste te om te doen lijkt me stucgaas en stucen maar op zich lijkt het me er leuk uitzien als je de treden nog kan zien. Waar kan ik het dan het beste mee bekleden en hoe?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een brandwerende plaat ertegenaan zetten. Dat kan schuin, of elke tree en stootbord apart. Wel de gebruiksvoorschriften opvolgen wat betreft de naden.

Waarom wordt het een brandscheiding? Wordt het boven een tweede woning? Dan heb je ook een vergunning nodig.
 

SvenH

  • #3
Nee, geen tweede woning, gewoon een upgrade van een bestaande. De trap moet toch afgewerkt gaan worden, kleine moeite om dit mee te nemen.

Als vlakke plaat verwerken, stom! Niet eens aan gedacht.

Als ik de treden en stootborden apart ga bekleden, waar kan ik dat het beste/makkelijkst mee doen? Gipsvezelplaat? Hoe dik?

Of is gipsplaat al goed? Niet zo fijn te verwerken denk ik...

En gewoon met een schroefje vastzetten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ok, er is dus geen brandscheiding verplicht. Dan is elk materiaal mogelijk. Als je het echter echt goed brandwerend wilt hebben, is een brandwerende plaat aan te raden.

Ik zou het niet in de treden schroeven (risico op kraken?), maar lijmen of beter aan de zijkant tegen rachels schroeven of tacken. De kopse kanten van brandwerende plaat kan je ook tacken.

btw: De treden zijn al vrij dik massief hout, hebben dus al een bepaalde brandwerendheid. De stootborden zijn dus het zwakke punt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu