Gipskarton als brandwerende plafondbekleding

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Regelmatig wordt er hier gezegd dat normaal gipskarton niet als brandvertragend materiaal voor een plafond gebruikt mag worden, maar gipsvezelplaten wel.

Hier wilde ik graag meer over weten, en heb het aan een van de leveranciers van gipsplaten voorgelegd. Hieronder zijn (letterlijke) antwoord:
Deze bewering is niet waar: NEN 6073 (rekenkundige benadering), geeft de mogelijkheid om gipskartonplaten in een platenplafond te berekenen op brandvertraging. Het is echter wel zo dat proeven die allemaal gedaan zijn enkel met brandwerende platen gedaan zijn. Denk dan ook dat dat de reden is dat men deze bewering aandraagt.
Dit slechts ter informatie.

grtz
Henk
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even ter informatie:

Henk heeft me eerst gevraagd of het goed was dat hij hierover een topic start, en ik heb hem gezegd, dat wij graag meer willen weten daarover! :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het antwoord van Roman over FAQ is afgesplitst, en is samengevoegd met de andere berichten daarover.

Zie FAQ over (bouw-) voorschriften

Hier graag alleen doorgaan over het onderwerp van TS, niet meer over de FAQ.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Antwoord gipsfabrikant: ( om bij het onderwerp te blijven:)
Datum 21-9-2006

T.a.v. de heer W. S.

Betreft : Brandvertragende plaat op plafonds

Geachte heer S,

Naar aanleiding van ons telefonisch contact d.d. 21-09-2006 zend ik u deze brief. Uw vraag was waarom er brandvertragende plaat toegepast dient te worden op plafonds?

Gipsplaten hebben goede brandwerende eigenschappen, dit komt door het kristal water wat in de chemische formule van het gips zit. Tijdens een brand ontstaat er veel energie in de vorm van warmte. De gipsplaat neemt deze energie op waardoor de plaat opwarmt. Door het opwarmen verdampt het kristalwater uit de gipsplaat, tijdens het proces van verdampen wordt de temperatuur aan de niet direct verhitte zijde van de
gipsplaat niet hoger dan 100 graden. Op een bepaalt moment is zoveel water verdampt dat de plaat instabiel wordt, en dit kan ervoor zorgen dat de plaat uiteen valt en dan is er geen brandwerende bekleding meer
aanwezig.

Bij wanden duurt het uiteen vallen van de plaat langer dan bij een plafond. Dit komt voornamelijk omdat een plafond horizontaal aangebracht is en een wand vertikaal. Op het plafond is de invloed van de zwaarte kracht zeer groot, en de eigenschap van warmte is dat het stijgt in een ruimte waardoor een plafond sneller opwarmt en dus het water sneller afgeeft. Om de samenhang van de platen te vergroten zijn glasvezels aangebracht, de vezels zorgen ervoor dat de plaat niet snel uiteenvalt en een hoger sterkte krijgt zodat het langer blijft hangen aan enkele schroeven.

De vezels geven de plaat dus voornamelijk sterkte om het bezwijken van de constructie uit te stellen tijdens een brand.

Ik hoop u zo voldoende uitleg te hebben gegeven waarom brandwerende plafonds het beste met (merk) platen gemaakt kunnen worden.

Met vriendelijke groeten,
Medewerker Marketing en Techniek



dus......................
willem.


Alle persoonlijke gegevens zijn verwijderd. Moderator.

Het handelsnaam van de betreffende materiaal is vervangen door "brandvertragende plaat", dit betreft brandvertragende gipsplaten waarin glasvezels zijn verwerkt.

De betreffende handelsnaam kan eventueel per PB gevraagd worden aan een van de moderators.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik gok dat je een andere fabrikant hebt gesproken dan ik :)

Als ik een conclusie mag trekken uit het antwoord wat ik kreeg is dat er een dringend advies is geen gipskarton platen te gebruiken voor plafonds, omdat ze niet getest zijn.

Uit het tweede stukje blijkt niet wanneer de platen hun sterkte kwijt zijn, dit kan theoretisch best zijn aan het einde van hun brandwerendheid, ik bedoel, de brandwerendheid is zolang als ze hun sterkte nog hebben. Dit klopt dan weer met het eerste stukje.

Dus als ik het goed interpreteer is dat beide antwoorden gewoon kunnen kloppen, en dat het advies de platen niet als brandwerende bekleding te gebruiken correct is.

Overigens is het ook zo dat indien gipskartonplaten bij een brand betrokken zijn geweest, ze vervangen moeten worden. Dit dus vanwege het verdampen van het water in de plaat.

grtz
Henk
 

Ace

Specialist Wanden
  • #6
Bij ons in de metalstudplafonds en wanden praat men over brandvertraging zowel voor wanden als plafonds (gipskartonplaten). Enkele gipsplaat (bij wanden) aan beide zijden met isolatie is al 1/2 uur brandvertragend.
 

Fiesiekus

  • #7
En voor plafonds is de brandvertraging bij gipsplaten???
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu