Brandwerendheid houtenverdiepingsvloer

Hvdk

  • #1
Ik ben nu mij verdiepingsvloer aan het isoleren tegen geluid (contact + luchtgeluid).

Huidige vloer bestaat uit balken met daarop grenen dekvloer. Onderkant van de vloer moet zo blijven, dus balken met planken plafond.




Het lijkt mij door het gebruik van de Rockwool 504 ondervloer van 20mm samen met de 14mm Rockwool kantstroken dat dit de brandwerende laag vormt tussen deze 2 verdiepingen. Mits natuurlijk netjes op elkaar aangesloten.
Mocht de reeds bestaande houten vloerdelen onder de Rockwool doorbranden en wegvallen (instorten) dan komt toch de Rockwool met de spaanplaat en afwerkvloer op de balken te rusten?
Balken branden toch niet zo snel door?

Uiteraard rust de Rockwool platen dan alleen nog op de balken en zal dat ook vallen. Maar dan moet er nog de spaanplaatvloer en grenen vloerdelen doorbranden.

Geeft dit een voldoende brandwerendheid van 30 minuten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hout heeft een inbrandsnelheid van pakweg 1mm/min. Dus na 30min is je balk dus weg. Echter vertraagt het verkoolde hout het proces. Het is de vraag of het resterende hout nog sterk genoeg is om de krachten op te nemen. Rekenkundig is dat minder dan de normale belastingen (weet niet precies welke).

Als je houten balken onbeschermd brandwerend wil maken, moet je in het algemeen flink overdimensioneren.

In jouw geval zijn de balken het zwakste punt. Wat is de h.o.h. afstand en de overspanning?
 

Hvdk

  • #3
HOH is 65cm, tja bouwjaar 1955.
Of het huis instort als ik er uit ben maak me niet zo veel uit, ben verzekerd. Gaat mij er meer om, dat ik voldoende tijd heb om huis te verlaten.
Heb wel op ieder verdieping in de hal een doorgeschakelde 220V rookmelder hangen en ook 1 extra in de slaapkamer. Er hoeft maar ergens een rookontwikkeling te zijn en alle rookmelders gaan af.

Maar terug te komen op de balken. Zouden deze na 30 minuten al doorbranden of zodanig zwak zijn dat ze breken?

Trouwens de norm 30, 60 minuten wanneer beginnen die te tellen?
a) als zij beginnen vlam te vatten of geraakt worden door het vuur/ hitte of
b) vanaf start brand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Welke overspanning?

Is het een huurhuis? Boven/beneden aparte woningen?

De 30min. gaat tellen vanaf begin brand. Maar voordat een rookmelder in de hal afgaat, ben je misschien al een drie kwartier verder. De balken zijn best klein, ik verwacht niet dat deze voldoen aan de vereiste brandwerendheid.
 

Hvdk

  • #5
Overspanning= 3.7mm
Koophuis
Eensgezinswoning en het betreft de vloer tussen de begane grond en de 1e verdieping.
Ik heb een halfopenkeuken. Helpt het misschien om daar een hittemelder te plaatsen? De aansluiting heb ik daar al gemaakt (ook doorgeschakeld).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je houten constuctie bezwijkt bij brand, na X-minuten. Echter de rook is bij brand vele malen dodelijker. Je kunt je vloerconstructie in ieder geval beschermen tegen brand van boven. Diverse leveranciers hebben hier handboeken voor, Google maar eens op brandwerendheid en handboek. Dan zie je vanzelf de opbouw.

Meerdere (draaloos) gekoppelde rookmelders geven meer veiligheid, want je hebt ook een rookvrije vluchtweg nodig. Dus hoe eerder je weg bent, des te beter.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
IJkenhout schreef:
Welke overspanning?

Is het een huurhuis? Boven/beneden aparte woningen?

De 30min. gaat tellen vanaf begin brand. Maar voordat een rookmelder in de hal afgaat, ben je misschien al een drie kwartier verder. De balken zijn best klein, ik verwacht niet dat deze voldoen aan de vereiste brandwerendheid.
De woning werd tijdens de bouw in 1955 waarschijnlijk gezien als 1 brandcompartiment. Dus er is geen eis mbt brandwerendheid tussen boven en beneden.
 

Hvdk

  • #8
Bedankt voor de tip.
Ik heb op ieder verdieping in de hal een doorgeschakelde rookmelder + 1 in de slaapkamer. Verder staan alle ruimtes direct in contact met de hal. Als er iets staat te roken, zal dat snel doordringen tot de gang. De rest van de verdiepingen zijn wel voorzien van gips, dus brandwerend.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Plaats een rookmelder in de nabijheid van de kookplaat, en bij de plaats waar je het het vaakst een kaarsje aansteekt. De kans dat je niet meer kunt vluchten door de rook is vele malen groter dan een vloer die instort.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je balklaag is zonder brand al niet sterk genoeg. Deze maat kan, maar dan moeten ze hoh 300mm liggen.

Binnen een woning is er inderdaad geen brandscheiding nodig. Mag natuurlijk wel, maar dat kan je vergeten met deze balken.
 

Hvdk

  • #11
IJkenhout schreef:
Je balklaag is zonder brand al niet sterk genoeg.
Dat is toch vreemd, want alle huizen van mijn type zijn in 1955 zo gebouwd en ze staan er nog steeds.

Ik moet wel zeggen dat de balken niet allemaal dezelfde hoh hebben. Op sommige plaatsen is de hoh 40cm.
Ook zijn er in het midden 3 balken verdikt dmv een extra plank tegen de balk geschroefd (totale dikte 85mm x 170mm hoog). Op dat gedeelte zit er namelijk een scheidingsmuur boven met inbouwkasten. Verder zit er tussen alle balken een andreaskruis.

Maar over de sterkte terug te komen: In de jaren 50 hadden ze toch ook bouwnormen? Hoezo zou de constructie niet sterk genoeg zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Het voldoet niet aan de (huidige) eisen. Vroeger werd er wel vaker erg licht gebouwd. Heeft er soms ook mee te maken dat huizen vroeger anders gebruikt werden dan nu.

Volgens de balkenschuif (zijn maar vuistregels) zou een verdubbeling van de balklaag (dus hoh 300) minimaal al nodig zijn.

Je hoeft er niet persé iets mee/aan te doen. Maar als je je zorgen maakt over de brandveiligheid van de vloer, dan weet je waar te beginnen ;)
 

Hvdk

  • #13
Bedankt voor de tips. Balken extra aanbrengen is geen optie. Ik vertrouw maar op mijn rookmelders.

Kan slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu