2de B klep nodig bij tussen gasmeter

Rovawi

  • #1
Ik splits mijn woning in 2 woongedeelten. Ieder deel krijgt een eigen cv ketel.

Na de G6 gasmeter van Essent (voorzien van een B klep) komt een aftakking naar een G4 gasmeter voor het nieuwe 2de woondeel. Moet deze G4 tussenmeter ook voorzien worden van een B klep?

Zoja waarom?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Rovawi

Volgens de voorschriften is het niet nodig een gasgebreksbeveiliging (Bklep) te monteren als alle aangesloten toestellen voorzien zijn van een vlambeveiliging.

Indien het mogelijk is zonder leidingaanleg een niet beveiligd toestel aan te sluiten (kookplaat in de keuken bv) dan dient er direct achter de kraan in de woning een gasgebreksbeveiliging (Bklep) te worden geplaatst.

Ook bij een tussen gasmeter is dat verplicht (voorschriften) NPR 3378-5 het is een zelfstandige woning.

Vg Gr sucses ermee
 

Chathanky

  • #3
Dus in dit geval een Bklep bij de tussenmeter?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Nee, hoeft niet persee alleen als er een niet beveiligd toestel kan worden aangesloten.
Dat kan ik uit het verhaal van TS niet gewaar worden.
Vr Gr
 

Rovawi

  • #5
Wat is eigenlijk een vlambeveiliging?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een vlambeveiliging is een voorziening in een gasapparaat, die ervoor zorgt dat het gas afgesloten wordt als er geen vlam is, dus als het gas er zonder ontstoken te zijn uit loopt.

Een geiser en een cv-ketel met een waakvlam, die d.m.v. een thermokoppel het gas afsluiten indien de waakvlam niet werkt, hebben dus een vlambeveiliging.

Een cv-ketel met elektronische ontsteking heeft altijd een vlambeveiliging d.m.v. sensors en/of thermokoppel (oei ik hoop dat dit correct is).

Een standaard gaskookplaat, al of niet met elektronische ontsteking, heeft vrijwel nooit een vlambeveiliging. Als daarvan de vlam uitwaait, blijft het gas er vrolijk uit stromen, tot aan de knal.
 

Rovawi

  • #7
Dus, omdat er ook een gaskookplaat komt, moet er ook een b klep op bij de tussenmeter, of moet 'ie bij de gaskookplaat ergens?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Hoi Rovawi,

De Bklep monteren bij de hoofdkraan in de meterkast van de 2e woning.
Als daar ook de gasmeter aangesloten zit is dat prima.
Bklep altijd rechtop plaatsen, bestudeer het bij de Bklep bijgevoegde installatievoorschrift goed en voorkom verkeerde montage.

Als de meter ergens anders is geplaats, wat ik niet verstanding vind deze hoort in een meterkast, gaat de plaats van de Bklep bij de hoofdkraan in de 2e woning voor.

Maar als ik uw vraag lees betreffende, wat is een vlambeveiliging, gaat dan uw kennis wel voldoende ver om aan de gasinstallatie dergelijk ingrepen op een verantwoorde manier uit te voeren?

Gas, blijft explosief en brandgevaar op leveren bij verkeerde montage werkzaamheden?

Vr Gr en veel sucses ermee
 

Rovawi

  • #9
Ik doe dit zeer zeker niet zelf! Ik probeer gewoon te begrijpen hoe en wat, dat is alles. Er zit nu een gasdrukregelaar op de hoofdmeter geplaatst, moet die B klep daar dan weer bovenop?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Op de tussen meter moet geen drukreglaar worden gemonteerd.
Deze zit al op de hoofd gasmeter.
De meest toegepaste drukregelaars werken ook als Bklep.
Op de tussenmeter zit alleen een Bklep, omdat de druk bij binnenkomst bij de hoofdgasmeter door de drukregelaar al is teruggebracht tot 25 mbar.

V r Gr
 

Rovawi

  • #11
Als de drukregelaar op de hoofdmeter tevens als b klep werkt, waarom moet er dan even verderop bij de tussenmeter alsnog een b klep worden gemonteerd?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Voorschrift :idea:
 

Rovawi

  • #13
Voorschrift?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu