Creëren soort van 2de zone

-nico-

  • #1
Hallo, ik zit met het volgende, onze woning heeft op begane grond en op de eerste verdieping vloerverwarming.

Beneden hangt de thermostaat, daarnaast hebben we ook nog een pelletkachel, en gezien daar de vloerverwarming dus niet altijd aan gaat omdat de pelletkachel het warmer maakt als de ingestelde temp wilde ik eigenlijk de thermostaat naar boven brengen ( mogelijk want de draad naar de cv loopt daar toevallig langs).

Maar om energie en warmte te besparen wilde ik eigenlijk een afsluiter op de vloerverwarming beneden zetten als de temp beneden goed genoeg is, een soort afsluitklep op de retour aangestuurd door een thermostaat (of de thermostaatkraan te vervangen met iets van een voeler voor de omgevingstemperatuur ( als dat bestaat?). Lage temp aangesloten dus de huidige thermostaatkraan is overbodig)

Dit is allemaal nog niet zo spannend maar de vraag is kan dit met een thermostaat die óók op dezelfde (2 aderige) draad naar de cv gaat en hem aanstuurt mocht de begane grond temp toch te laag zijn.

Extra draad aanleggen is helaas niet mogelijk en de boven verdieping hoeft niet als 2de zone

Lukt ons nu redelijk met de thermostaat beneden het zo te regelen dat boven 17⁰ wordt en beneden 20⁰. Dus denk dat dat met de thermostaat boven ook wel moet lukken.

Wens: Beneden moet uitgeschakeld worden bij te warm en aansturen bij koud.

Systeem dat hier draait is een itho daalderop base cube hybride WP met hygiëne/ zonne boiler als voorverwarmer

Alvast bedankt voor t meedenken
Mvg nico
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Er is hier al veel over geschreven. Zoek even op "zoneregeling". Vraag: Welk merk en ype CV stuur je aan met de thermostaat?
 
Laatst bewerkt:

-nico-

  • #3
Klopt, maar ik wil geen zones. Ik wil (weten of het mogelijk is om) de cv op 2 plaatsen kunnen bedienen over 1 draad, gecombineerd met een afsluitklep op 1 van de verdeelblokken, type cv staat al beschreven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Denk dat je af moet vragen hoeveel het kost om het te realiseren en hoeveel energie je daar mee kunt besparen.
Is de ruimte op temperatuur dan zal de warmte overdracht ook minder zijn en dus ook "de verliezen" ook lager.
Maar ook zal je vloer afkoelen als er geen warm water door loopt (warmte gaat immers naar boven en niet naar beneden) en gaat je pelletkachel uit dan heb je weer extra warmte nodig om de vloer weer op temperatuur te brengen.
Ik ben niet zo thuis in deze materie maar mijn gevoel zegt dat de kosten wel eens hoger kunnen zijn dan de baten.
 

-nico-

  • #5
Om de afweging te kunnen maken of het uit kan of niet moet ik eerst weten op welke manier het te fabriceren is, warmte verliezen valt denk ik redelijk mee, het is in fermacell ingefreesde vloerverwarming, denk dat de besparing wel redelijk kan zijn, het verschil in opwarmen van 60m² alleen boven of 140m² beide verdiepingen is dan toch best groot, en als de thermostaat boven hangt blijft hij beneden dus net zo lang branden als dat hij boven vraagt, ook al is het beneden al boven de gewenste temperatuur. Ook zal de verdieping veel sneller op temperatuur zijn als die alleen warmte vraagt en krijgt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu