Schakelaar vervangen door tijdschakelaar

JCGelderblom

  • #1
Ik ben onlangs verhuist en trof daar de volgende situatie aan.

In de meterkast is een stopcontact aangebracht die dient ook als 'schakelaar' voor de buitenlamp. Door de stekker in de stopcontact te doen gaat de lamp branden. Volgens de oude bewoners heeft hier een tijdschakelaar tussen gezeten.

Op de een of andere manier lukt het mij niet om dit werkend te krijgen.

Het stopcontact werkt op de blauwe en bruine bedrading. Er is ook een zwart schakeldraad opgenomen. Als ik bruin met zwart verbind gaat ook de buitenlamp netjes branden. Wat mij ook logisch lijkt omdat de schakeldraad dan ook verbonden is.

Wie kan mij helpen met het juiste aansluitschema. Met andere woorden. Als ik op het stop contact een tijdschakelaar zet met daar vervolgens weer een stekker op, hoe moet ik de draden van de stekker dan verbinden om het gewenste resultaat te krijgen, dat de buitenlamp tussen bijvoorbeeld 19u en 24u brandt en daarna uitgaat (er vanuit gaande dat de tijdschakelaar deze tijdsinterval regelt).

Ik ben benieuwd en het is mij nog niet gelukt behalve dat de 'automaat' er geregeld uitklapt.

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Dit klinkt voor mij als leek niet echt als een oplossing die aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

Mijn advies, vervang de lamp door een buitenlamp met schermerschakelaar. Deze heb je al voor een euro of 15.

Binnen kun je dan een normale schakelaar plaatsen die je aan laat of de draden aan elkaar verbinden zodat er altijd spanning op staat.

Op deze manier heb je voor weinig geld een veilige oplossing, en hoef je in de zomer/winter de tijdschakelaar ook niet aan te passen aangezien hij automatisch bij schemering aan springt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Job_04 schreef:
Binnen kun je dan een normale schakelaar plaatsen die je aan laat of de draden aan elkaar verbinden zodat er altijd spanning op staat.
Of dat kan is maar helemaal de vraag. Want als er een stekker zit, zal de kabel naar de buitenlamp waarschijnlijk een (soepel) snoer zijn.

En die mag je niet gebruiken om vast aan een schakelaar aan te sluiten!

Vraag blijft dan nog wel of dat snoer wel geschikt is voor buitengebruik, bovendien zou het een vaste verbinding zijn waarvoor helemaal geen snoer gebruikt mag worden.

Misschien kan JCGelderblom dat even toelichten en/of wat foto's plaatsen?
 

JCGelderblom

  • #4
Ik begrijp wat er gezegd wordt echt zo heeft het altijd aangesloten gezeten.

Doel is om de buitenlamp tussen bepaalde tijdstippen te laten branden. Als het niet mag conform hetgeen wat beschreven is dan moet ik maar iets ondernemen met klik aan / klik uit achtige oplossing met daarbij een timer instelling.

Het zijn draden die vanuit een centraal doos in de meterkast uit komen. Dus dat mag geen probleem zijn. Het is inderdaad een stekker met normaal snoer die zou moeten zorgen dat de schakeling aan / uit geregeld wordt. Ik heb nu geen foto's maar ik zal trachten deze toe te voegen.

Vraag is wel of het zou kunnen en hoe het zou moeten worden gerealiseerd.

Vanuit de centraal doos zijn er 4 kabel zoals aangegeven. Hoe zou de verbinding moeten zijn vanuit het stopcontact om het gewenste resultaat te verkrijgen. Dat is wel de vraag waar het om ging.
 

JCGelderblom

  • #5
Ik heb ook iets gelezen over een astro klok. Echter deze zijn best nog wel prijzig in vergelijking met een tijdschakelaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je vertelde via PB dat het om een LED-lamp gaat en dus geen probleem zou zijn. Dat maakt niets uit: een snoer is niet geschikt voor een leiding naar buiten en in principe niet eens voor een vaste verbinding binnen. Of daarmee een LED-lamp gevoed wordt of een gloeilamp maakt niets uit: het is en blijft 230V en daarom moet het aan voorschriften voldoen.

Of dat altijd zo gezeten heeft of niet maakt ook niets uit, dan heeft het altijd al verkeerd gezeten: een snoer is daarvoor iet geschikt.

Foto's zouden wel handig kunnen zijn.

Ëén verzoek: wil je alsjeblieft geen antwoorden of verdere vragen via privébericht sturen? Daar kunnen anderen niets van lezen en die berichten zijn daarvoor helemaal niet bedoeld. Vragen en antwoorden horen op het forum, dan kan een ieder het lezen en erop reageren (want ik kan het ook bij het verkeerde einde hebben).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Waarom zet je er niet gewoon een tijdschakelaar tussen?

 

JCGelderblom

  • #8
Het was juist het idee om door deze tijdschakelaar op het stopcontact te zetten juist de lamp automatisch aan en uit te zetten.

Nu gaat er op deze tijdschakelaar weer een stekker en mijn vraag ik hoe moet ik de kabels uit de stekker aansluiten.

Blauw op blauw en bruin op zwart. Dit werkte niet en zorgde ervoor de automaat er uitklapt :-(
 

JCGelderblom

  • #9
Ik heb het stopcontact even open gemaakt om een foto te maken.
 

JCGelderblom

  • #10
Stop contact werkt gewoon en nu de tijdschakelaar er op en via de zelfde bekabeling de lamp aan en uit schakelen :-)

Ik ben benieuwd naar de juiste oplossing.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Die zwarte draad heb je in dit geval helemaal niet nodig. Waar gaat die naar toe?
Gewoon een lasklem op de zwarte draad om hem af te doppen en stopcontact weer in elkaar zetten. Tijdschakelaar er in en stekker van de lamp er in, klaar!
 

JCGelderblom

  • #12
Hoi Frank,
De bedrading die naar het stopcontact gaat is ook de bedrading die naar de lamp toe gaat. Ik verwacht dat deze uit een centraal doos op het plafond komen.

Dus ik het ook het stopcontact nodig om de lamp aan en uit te zetten.

Hopelijk is dit duidelijk!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Wat ik dan vermoed is dat men de zwarte draad via één pin van de stekker en dan via een tijdschakelaar heeft aangesloten op de bruine draad. Je moet dan de stekker wel op de juiste manier in de tijdklok steken, andersom werkt het niet.
Dat is dan een hele creatieve maar volgens mij ook foute oplossing.
 

JCGelderblom

  • #14
Hoe is het wel op een goede manier op te lossen?

Is het een optie om er een klik aan / klik uit schakelaar tussen te zetten. Deze is ook te programmeren met de juiste afstandsbediening.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
De eerder genoemde optie om een buitenlamp met ingebouwde schemerschakelaar aan te schaffen.

Als er al een leiding naar de buitenlamp ligt is een nieuwe kabel trekken waar permanent spanning op staat en een nieuwe lamp ophangen toch niet zoveel werk?
 

JCGelderblom

  • #16
Er is al permanente spanning daar. Dat is niet het probleem. In de meterkast middels timer de aan en uitschakeling regelen. Dat was de opzet. Is zo afgemonteerd bij de bouw van de woning.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Hoe meer reacties ik lees hoe slechter ik de situatie snap...

Kun je eens wat foto's maken ter verduidelijking?
 

JCGelderblom

  • #18
Er staat al een foto gepubliceerd hoe dit in de meterkast uitkomt.

Een standaard 'leiding' met 4 draden. Blauw, zwart, bruin en geel/groen.

Het doel wat ik wil bereiken en op deze 4 draden een stopcontact aansluiten (dat is al gebeurd).
Vervolgens op het stopcontact een opbouw tijdschakelaar plaatsen, die het aan en uitgaan van de lamp regelt.

Dit moet via dezelfde gekleurde draden.

Ik heb ook elders nog wat navraag gedaan en volgens mij zou het zo moeten worden dat vanuit de tijdschakelaar een verbinding gemaakt moet worden met de zwarte (schakel) draad.

Als de tijdschakelaar dan op 'aan' staat gaat de stroom via de zwarte draad naar de lamp toe. Uiteraard heeft de lamp buiten een blauwe/zwarte en geelgroene draad.

Hopelijk ben ik goed geinformeerd en zou dit de oplossing moeten kunnen zijn
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #19
Als ik het zo begrijp zou je een veilige oplossing hebben als je ter plaatse van het stopcontact gewoon een aan uit schakelaar plaatst die je altijd aan laat, en buiten een lamp met schemerschakelaar

Met de aanschaf van een nieuwe lamp van 15 euro, of een losse schemerschakelaar ben je er dan. Waarom ben je zo tegen deze oplossing?

Andere optie is om te kijken naar een inbouw tijdschakelaar, maar dat is een duurdere oplossing lijkt me.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #20
JCGelderblom schreef:
Vervolgens op het stopcontact een opbouw tijdschakelaar plaatsen, die het aan en uitgaan van de lamp regelt.

Dit moet via dezelfde gekleurde draden.
Je kan niet "op" een stopcontact een opbouw tijdschakelaar plaatsen. Je kan er wel een naast zetten. Gewoon een kwestie van aanschaffen en aansluiten op bruin, blauw en de schakeldraad en op aarde als dat van toepassing is.
Klinkt misschien zeikerig maar je hebt ook tijdschakelaars die je "in" een stopcontact plaatst. Dus daar is dan verwarring over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu