Kruisschakelaar vervangen door KlikAanKlikUit zender

LionH

  • #1
Beste lezer. Ik heb een bestaande verlichtingsinstallatie in een ruimte met twee wisselschakelaars en een kruisschakelaar.
De kruisschakelaar staat nu in de weg omdat hiervoor een kast moet komen. Ik wil daarom de kruisschakelaar vervangen door een KlikAanKlikUit zender. Ik weet alleen niet welke zender ik hiervoor moet kiezen en die hiervoor geschikt is en ik zou ook niet weten hoe ik die moet aansluiten. Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Alvast bedankt.
 

LionH

  • #2
Ik heb in het bericht geschreven 'KlikAanKlikUit zender', maar dit moet ' 'KlikAanKlikUit ontvanger' zijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Stop de tijd! :-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou hier geen KaKu ontvanger inbouwen, omdat je deze niet kunt combineren met de vaste wisselschakelaars.

Ik zou per lamp een zigbee-oplossing plaatsen, en de schakelaars vervangen door draadloze zenders. Echter dan zul je dus veel schakeldraden af moeten koppelen in de inbouwdozen.
 

LionH

  • #5
Dank voor je bericht Walker. De ruimte waar ik het over heb heeft 8 halogeenspotjes in het plafond. :cry:
 

LionH

  • #6
Ik bedenk mij net of het ook een mogelijkheid is om de kruisschakelaar te verwijderen, de draden in het blok door te verbinden en een van de twee kruisschakelaars te vervangen door een Kaku ontvanger met behoud van de wisselschakelaar? Of als de wisselschakelaar niet behouden kan worden deze laten vervallen
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Als je de ACM-2300 in je centraaldoos kwijt kunt, dan kun je deze best combineren met een wisselschakeling. Dan dit schema toepassen:
1656661848397.png


Dat er bij jouw ook nog een kruisschakelaar tussen zit, maakt voor de schakeling niet uit. Die zou ik gewoon laten zitten achter de kast.

De ontvanger op de plek van de kruisschakelaar zetten, kan niet, omdat je daar geen nul en geen vaste fase hebt.

Zigbee is een duidelijk moderner systeem dan KaKu, maar dat is juist lastiger te combineren met bestaande schakelaars. Ik zou voor Zigbee alleen kiezen als je een Smart Home voor ogen hebt. Voor een eilandoplossing is KaKu prima.
 

LionH

  • #8
Dank voor je reactie Tom345. De centraaldoos is weggestuckt in het plafond omdat in het plafond een 8-tal halogeenspotjes zijn geplaatst.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Je weet dat centraaldozen altijd bereikbaar moeten zijn?
 

LionH

  • #10
Ik kan de centraaldoos niet lokaliseren, zou deze boven een van de spotjes kunnen zitten?

Ik zal nog even toelichten wat mijn bedoeling is, zodat een beter inzicht verkregen kan worden op de situatie. Voor de 8 halogeenspotjes is één dimmer wisselschakelaar (1), één wisselschakelaar (2) en één kruisschakelaar (3) in de ruimte geïnstalleerd. De kruisschakelaar (3) staat in de weg omdat hier een kast vlak tegen de muur komt. De schakelaar moet daarom in zijn geheel komen te vervallen. Ter plaatse van de kast wil ik wel een schakelaar behouden om de verlichting te schakelen (en dacht daarom aan een Kaku-zenderschakelaar). Is het ook mogelijk de wisselschakelaar (2) te laten vervallen, hiervoor in de plaats een kaku-ontvanger (welke?) in de doos te plaatsen en hiervoor in de plaats een Kaku-zender te plaatsen zodat de installatie er als volgt komt uit te zien: één dimmer wisselschakelaar (1), één kaku-ontvanger op de plaats van wisselschakelaar (2), één Kaku-zenderschakelaar op de plaats van wisselschakelaar (2) en één kaku-zenderschakelaar naast de kast. Is dit een optie?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Gezien je halogeenspots hebt, zou het kunnen werken met een AWMD-250 draadloze dimmer. Deze sluit je aan waar nu de wisselschakelaar met de bruine en de twee zwarte draden zit. De tweede wisselschakelaar kun je dan niet meer gebruiken. Daarvan moet je de drie zwarte draden doorverbinden en hem vervangen door een wandzender.
 
  • Like
Waarderingen: LionH

LionH

  • #12
wisselschakelaar.jpeg

Deze wisselschakelaar zou vervangen moeten worden door een Kaku-ontvanger. Het hoeft niet perse een dimmerontvanger te zijn. Welke ontvanger kan ik hier dan het beste voor gebruiken en hoe moet ik die aansluiten? Ik zie nu 2 bruine fase draden op een aansluiting en twee zwarte draden op elk een aansluiting. Gaan deze twee draden naar de kruisschakelaar?

Op de andere dimmerschakelaar zijn op de L's zwarte draden aangesloten en een zwarte/witte op de dimmer dimmerwisselschakelaar.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Vroeger had je deze ook als schakelaar zonder dimfunctie. Maar inmiddels is alleen nog de dimmervariant AWMD-250 verkrijgbaar.
Van de schakelaar op de foto moet je de twee bruine draden loshalen en samen in een lasklem doen. Vanuit die lasklem dan met een kort stukje bruine draad naar de L-aansluiting van de KAKU. Een van de zwarte draden die nu in de schakelaar zitten sluit je aan op de andere schroefklem van de KAKU. De andere zwarte draad dop je af met een lasklem. Van de twee witte draden die uit de AWMD-250 komen stop je eentje in de rode klem van de wisselschakelaar en de andere in een van de zwarte of witte klemmen. Het zal trouwens wel proppern worden in die inbouwdoos.
De andere wisselschakelaar (of wisseldimmer) moet je weghalen. De drie zwarte draden komen samen in één lasklem.
De kruisschakelaar kun je laten zitten, als die niet in de weg is voor de te plaatsen kast.
 
  • Like
Waarderingen: LionH

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
die ontvangers hebben voeding nodig
de meest logische plek is de centraaldoos waar de lamp is aangesloten.


Als je hem bij de schakelaar van de foto wil plaatsen moet daar ook blauw heen
 
  • Like
Waarderingen: LionH

LionH

  • #15
Tom345, de kruisschakelaar moet ik geheel verwijderen omdat er een kastplaat vlak tegen de muur komt.
Kan ik dan de zwarte draden in de schakelaar wit aan wit en zwart aan zwart aan elkaar knopen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Je kunt een van de draden die van de ene wisselschakelaar komen verbinden met een van de draden die naar de andere wisselschakelaar gaan. En de andere twee draden verbind je dan ook onderling.
Je kunt ze ook alle vier in één lasklem steken. Als er maar een doorgaande verbinding is tussen de uitgang van de KaKu en de zwarte draad die vanuit de locatie van de tweede wisselschakelaar naar de lamp gaat.
Lassen moeten bereikbaar blijven. Dus als de kast niet makkelijk van de muur kan, dan zou je een gat in de achterwand moeten snijden op de plek waar de inbouwdoos zit.
 
  • Like
Waarderingen: LionH

LionH

  • #17
wisselschakelaar2.jpeg

Deze schakelaar is een van JUNG. Wanneer ik dit type (50SEU) in de Jung catalogus intype dan kent de catalogus deze niet. Is dit type wel een wisselschakelaar?
 

LionH

  • #18
Tom345. Bedankt voor je beschrijving. Voor de nieuwe situatie heb ik het bedradingsschema aangepast zoals je hebt beschreven.
1. Wat mij nog niet duidelijk is voor de nieuwe situatie is de koppeling (zwarte draad) waar ik nu een vraagteken heb geplaatst. Je hebt deze niet benoemd. Komt deze draad niet voor in de nieuwe situatie?
2. Omdat de kruisschakelaar geheel wordt verwijderd koppel ik de draden in de doos. Is dit op de juiste wijze getekend zo? Naast de nieuwe te plaatsen kast plaats ik een KaKu wandschakelaar. (In de kast komt een opening voor toegang tot de lasdoos).
3. De bestaande wisselschakelaar bij 2e toegang blijft bestaan waarbij de Kaku dimmerontvanger wordt bijgeplaatst, de dimmerwisselaar bij de 1e toegang van de ruimte komt te vervallen. Hiervoor komt een KaKu wandschakelaar in de plaats.
Ik hoor graag of het zo juist is en of de kabel met het vraagteken juist is of weggehaald moet worden. Alvast mijn dank.

Schakelschema verlichting.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #19
Bijna goed. De draad met het vraagteken moet weg.
 
  • Like
Waarderingen: LionH

LionH

  • #20
Dankjewel Tom345. Daarmee zeg je dat de draad tussen de 2 lasklemmen een loze draad is. We zijn er bijna heb ik het idee.
Ik heb het schema aangepast. Om gebruik te maken van de dimmer heb ik nu de 2 wandschakelaars gewijzigd in 2 draadloze draaiknoppen voor dimmers (AWRT-1000). Is dit een correcte mogelijkheid?

Nieuwe aangepaste situatie.png


1656837407746.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu