Wisselschakelaar vervangen door dimmer

timthye

  • #1
Hoi,

Mijn plafondlamp is aangesloten op twee wisselschakelaars. Ik wil er een vervangen door een dimmer.

De draden die ik uit de wisselschakelaar die vervangen voor een dimmer gaat worden, zijn alle drie zwart. Op een zat geen spanning. Die kwam uit de bovenste aansluiting van de wisselschakelaar, gemarkeerd met een L. Van de andere twee weet ik niet meer uit welke aansluiting ze kwamen. Op deze twee draden staat spanning. Op een staat sterkere spanning dan de andere.

De dimmer heeft 3 ingangen: L, N en een golfje met pijl er doorheen.

Wie weet welke draden in welke ingangen horen? Moeten alle 3 de draden weer aangesloten worden?

Ik heb het gevoel alle combinaties te hebben geprobeerd met het aansluiten van 3 draden. Echter, de lamp blijft telkens branden en kan niet uitgezet worden, noch met de wisselschakelaar die blijft zitten, noch met de dimmer.
20231111_110848.jpg
20231111_165004.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De nieuwe dimmer heeft geen wisselcontact, deze kun je dus niet in een wisselschakeling aansluiten.

Wil je de 2e schakelaar blijven gebruiken?
 

timthye

  • #3
Ach, daar had ik nog geen moment aan gedacht. De 2e schakelaar blijft wel functioneel ja. Ik zal eens kijken of ik een GIRA dimmer kan vinden met wisselcontact.
Bedankt voor het meekijken!
 

HenkL14

  • #4
Gira heeft tegenwoordig geen dimmers meer die zomaar in zo'n schakeling te gebruiken zijn.
Dan zou je of je beide schakelaars moeten aanpassen en wat draden trekken, of bij een ander merk een dimmer zoeken die je wel kunt gebruiken met de zelfde bedrading.
 

timthye

  • #5
Ik heb er zojuist een gekocht van Merten. Mooi ding. Na aansluiten kan ik de lampen aan en uit zetten maar ze flikkeren enorm. Toch verkeerd aangesloten?
Heb de L voorzien van de draad met sterkste spanning, de andere L van de draad zonder spanning en de draad met zwakkere spanning in de aansluiting met golfje en pijl gedaan.

20231112_130833.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan zal in ieder geval je wisselschakeling niet goed werken. De "draad zonder spanning", oftewel de schakeldraad naar de lamp moet in de meest linker aansluiting.
 

HenkL14

  • #7
En wat voor verlichting is er op de dimmer aangesloten? Er zijn ook Led lampen die niet dimbaar zijn, en die gaan dan knipperen met een dimmer.
 

timthye

  • #8
Het waren inderdaad de lichtbronnen. Het werkt nu met de dimmer met schakelcontact en dimbare GU10 led lampen. Opgelost dus! Dank allen voor het meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: HenkL14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu