Lichtschakelaar vervangen door smart switch

cjscholten

  • #1
Hi,

Ik wil graag een schakelaar in mijn huis vervangen door een smart switch. Degene die ik op het oog heb heeft een nuldraad nodig, wat geen probleem hoeft te zijn aangezien de schakelaar naast een stopcontact zit.
Om zeker te weten dat het gaat werken heb ik, voordat ik spullen ga bestellen, eerst de boel opengemaakt om te bekijken.
Wat ik daar aantrof snap ik niet. Ik had gelezen dat het mogelijk is om een nuldraad door te lussen vanaf het stopcontact, maar hier lijkt een andere draad te worden doorgelusd vanaf de schakelaar naar de contactdoos.
Links is schakelaar, rechts is stopcontact. De zwarte draad gaat van de schakelaar naar het stopcontact.
Wat is hier aan de hand? En hoe kan ik de schakelaar links vervangen door een andere schakelaar, die een fasedraad, schakeldraad en nuldraad nodig heeft?

Vriendelijke groet,
Chiel-Jan

1.jpg 2.jpg 3.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De fasedraad zit aangesloten op de schakelaar en wordt doorgelust naar de contactdoos. Eigenlijk had dit met bruine draad gedaan moeten worden. Is deze zwarte draad wel 2,5mm² (even dik als bruin, blauw en groen/geel)? Anders moet je dat stukje draad vervangen.

Verder kun je gewoon blauw doorlussen vanaf de contactdoos zoals je van plan was.
 
  • Like
Waarderingen: cjscholten

cjscholten

  • #3
Kan ik het ook omdraaien? Dat de fasedraad van de contactdoos wordt doorgelust naar de schakelaar?
De smart switch die ik in plaats van de schakelaar wil plaatsen heeft niet zoveel plek, vrees ik.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Jazeker, dat kan. Dus de bruine draad door de opening naar de rechter inbouwdoos brengen en op de contactdoos aansluiten, en dan met een kort stukje bruin van de contactdoos naar de inbouwmodule (en hetzelfde met blauw).
 
  • Like
Waarderingen: cjscholten

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu